ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

ΤΟ ΚΟΣΜΟΠΟΛΙΤΙΚΟ CHARDONNAY  ΣΤΑ ΠΕΡΑΤΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ
ΤΟ ΚΟΣΜΟΠΟΛΙΤΙΚΟ CHARDONNAY  ΣΤΑ ΠΕΡΑΤΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ

ΤΟ ΚΟΣΜΟΠΟΛΙΤΙΚΟ CHARDONNAY ΣΤΑ ΠΕΡΑΤΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ

ΟΔΗΓΟΣ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟ ΑΝΑΚΑΛΥΨΕΙΣ

28 Αυγούστου
Ξεκινώντας να γράφω για κρασί στο finebeing μία από τις πρώτες σκέψεις μου σχετικά με τη θεματολογία στην οποία θα αναφερόμουν, ήταν και μια σειρά από άρθρα, τα οποία θα ήταν το καθένα αφιερωμένο σε μια ποικιλία σταφυλιού, τη σκιαγράφηση των χαρακτηριστικών της σε ό,τι αφορά το στυλ του κρασιού που παράγει και φυσικά τα μέρη στα οποία μπορεί να ευδοκιμήσει και να δώσει ποιοτικό επίπεδο κρασιών.

Γνωρίζοντας τι μπορεί να περιμένεις από μια ποικιλία σταφυλιού, αυτομάτως σε κάνει πιο άνετο όταν φτάσει η στιγμή να βρεθείς μπροστά σε ένα ράφι κάβας ή μπροστά σε μια λίστα κρασιών ενός εστιατορίου, καθώς σου δίνει τη δυνατότητα να αξιολογήσεις ένα κρασί σωστά και δίκαια.

Δεν είναι λίγες οι φορές που έχω βρεθεί μάρτυρας σε συζητήσεις που αφορούν σε ένα κρασί, στις οποίες οι συνομιλητές κυριολεκτικά κατακεραυνώνουν την ποιότητα του, καταλογίζοντάς του στα αρνητικά του στοιχεία που αφορούν τα βασικά χαρακτηριστικά της ποικιλίας από την οποία είναι φτιαγμένο. Φαντάσου δηλαδή να κατηγορήσεις έναν άνθρωπο αφρικανικής καταγωγής γιατί το χρώμα του δέρματος του είναι σκούρο. Ρατσιστικό και άδικο στην καλύτερη των περιπτώσεων.

Θα δούμε λοιπόν ότι κάθε ποικιλία σταφυλιού προσδίδει στα κρασιά τα οποία φτιάχνονται από αυτή κάποια συγκεκριμένα χαρακτηριστικά που μπορεί να αφορούν στο αρωματικό και γευστικό τους προφίλ. Θα δούμε επίσης, ότι κάθε ποικιλία σταφυλιού χρειάζεται συγκεκριμένες κλιματολογικές συνθήκες για να αποδώσει τα μέγιστα, φυσικά με κάποιες εξαιρέσεις, οι οποίες αφορούν σε ποικιλίες οι οποίες δείχνουν πολύ μεγάλη προσαρμοστικότητα σε διάφορα είδη κλίματος. Μια από αυτές τις εξαιρέσεις θα δούμε στο συγκεκριμένο άρθρο και δεν είναι άλλη από το Chardonnay.

Τσαμπί από σταφύλια σε κλαδί
Credits: @manuel-venturini


Chardonnay και κλιματολογικές συνθήκες

Αν και η προέλευση του Chardonnay είναι Γαλλική, θα δούμε ότι είναι μια ποικιλία που η ικανότητά της να προσαρμόζεται σε διαφορετικού τύπου κλίματα την έχει κάνει μια από τις πιο πολύ-φυτεμένες και ξακουστές ποικιλίες σταφυλιών στον κόσμο. Το Chardonnay κυριολεκτικά θριαμβεύει, είτε βρίσκεται σε περιοχές που χαρακτηρίζονται από ψυχρό, ήπιο ή ζεστό κλίμα καταφέρνοντας να δώσει καταπληκτικά αποτελέσματα σε όλες τις περιπτώσεις.

Το κλίμα μιας περιοχής είναι ένας βασικός παράγοντας που καθορίζει το στυλ ενός κρασιού. Τα σταφύλια σε πιο θερμό κλίμα καταφέρνουν και ωριμάζουν καλύτερα σε σχέση με τα σταφύλια που φυτεύονται σε πιο ψυχρές περιοχές, δίνοντας ένα καρπό με πιο ανεπτυγμένα σάκχαρα και λιγότερο όξινο χαρακτήρα. Αντίθετα, σε ψυχρό κλίμα τα σταφύλια δεν ωριμάζουν επαρκώς με τον όξινο χαρακτήρα να υπερτερεί και τα επίπεδα σακχάρων να είναι πιο χαμηλά. Έχοντας στο μυαλό μας ότι κατά τη διάρκεια της αλκοολικής ζύμωσης τα σάκχαρα είναι αυτά που μετατρέπονται σε αλκοόλ, καταλαβαίνουμε ότι το κλίμα μιας περιοχής επηρεάζει σε πολύ μεγάλο βαθμό και τον τελικό αλκοολικό βαθμό ενός κρασιού, ο οποίος με τη σειρά του διαμορφώνει την αίσθηση όγκου που μας δίνει ένα κρασί στο στόμα που με μια λέξη το χαρακτηρίζουμε ως σώμα.

Το Chardonnay όταν φυτεύεται σε ψυχρό κλίμα, λόγω του γεγονότος ότι τα σταφύλια δεν καταφέρνουν να φτάσουν σε υψηλά επίπεδα ωριμότητας, δίνει κρασιά που χαρακτηρίζονται από υψηλή οξύτητα και αρώματα φρούτων, όπως εσπεριδοειδή (λεμόνι, γκρέιπφρουτ) και πράσινα φρούτα (πράσινο μήλο, άγουρο αχλάδι). Το αλκοόλ τους είναι σχετικά χαμηλό, καθώς επίσης και το σώμα τους.

Αμπελώνας σε πλαγιά βουνού
Credits: @karim-sakhibgareev

Όταν το Chardonnay φυτεύεται σε περιοχές με ήπιο κλίμα καταφέρνει να ωριμάσει καλύτερα δίνοντας κρασιά με αρωματική γκάμα πιο ώριμων φρούτων, όπως είναι τα πυρηνόκαρπα (ροδάκινο, βερίκοκο), καθώς επίσης και το αλκοόλ, η οξύτητα και το σώμα τους χαρακτηρίζoνται ως μέτρια.

Αμπελώνας με φόντο τον ηλιόλουστο ουρανό
Credits: @moritz-knoringer

Στην περίπτωση που το Chardonnay φυτεύεται σε θερμό κλίμα τα σταφύλια καταφέρνουν να φτάσουν πολύ υψηλά επίπεδα ωριμότητας, άρα η οξύτητα δεν είναι πολύ τονισμένη σε αντίθεση με το αλκοόλ που είναι αρκετά υψηλό. Σε ό,τι αφορά τα αρώματα φρούτων που εντοπίζουμε σε αυτά τα κρασιά θα λέγαμε ότι έχουν τροπικό χαρακτήρα (μάνγκο, μπανάνα, ανανάς, έντονα ώριμο ροδάκινο) και το σώμα των κρασιών αυτών πάντα έχει πιο γεμάτο χαρακτήρα.

Γιατί το Chardonnay μου μυρίζει βούτυρο, βανίλια και brioche;

Το Chardonnay είναι μια ποικιλία που επιδέχεται πολλές επεμβάσεις από την πλευρά του παραγωγού, οι οποίες καθορίζουν σε μεγάλο βαθμό το τελικό στυλ του κρασιού. Οι πιο βασικές από αυτές είναι οι εξής:

• Batonnage (μπατονάζ) ή αλλιώς ανάδευση της οινολάσπης που έχει κάτσει στο βαρέλι με το κρασί. Μετά το πέρας της αλκοολικής ζύμωσης οι νεκρές ζύμες που χρησιμοποιήθηκαν για την αλκοολική ζύμωση πεθαίνουν και διασπώνται δημιουργώντας μια λεπτή πούδρα στον πάτο του βαρελιού. Η ανάδευση αυτής της πούδρας με το κρασί προσδίδει κάποια χαρακτηριστικά αρώματα στο τελικό κρασί, όπως είναι αυτά της ζύμης, του φρυγανισμένου ψωμιού και του brioche.

• Μηλογαλακτική μετατροπή: Μετά το πέρας της αλκοολικής ζύμωσης οι παραγωγοί με τη χρήση βακτηρίων ξεκινούν μια διαδικασία που ονομάζεται μηλογαλακτική μετατροπή, η οποία έχει ως στόχο να μετατρέψει το μηλικό οξύ, το οποίο είναι πολύ τραχύ και ενοχλητικό για τον ουρανίσκο μας, σε γαλακτικό οξύ που είναι πολύ πιο μαλακό και φιλικό στο στόμα μας. Αυτή η διαδικασία αφήνει το αποτύπωμά της στα Chardonnay με αρώματα, τα οποία μας θυμίζουν βούτυρο, τυρί και κρέμα γάλακτος, καθώς επίσης και μια αίσθηση λιπαρότητας και όγκου στο στόμα μας.

• Χρήση δρύινων βαρελιών: Είναι πολύ συχνό το φαινόμενο σε αρκετές οινοπαραγωγικές ζώνες, οι παραγωγοί θέλοντας να δώσουν μεγαλύτερη αρωματική πολυπλοκότητα, να χρησιμοποιούν δρύινα βαρέλια για την ωρίμαση του Chardonnay δίνοντας στο κρασί χαρακτηριστικά αρώματα καπνού και γλυκών μπαχαρικών, όπως η βανίλια.

Αν λοιπόν πέρα από αρώματα φρούτων στο Chardonnay σου μυρίσεις κάποιο από τα προαναφερθέντα αρώματα, μη παραξενευθείς, τώρα ξέρεις γιατί.

Οδηγός Chardonnay ανά τον κόσμο

Στην Γαλλία

Όπως προανάφερα το Chardonnay είναι μια ποικιλία με Γαλλική προέλευση και φυσικά στη Γαλλία είναι που η ποικιλία δίνει μερικά από τα κορυφαία παραδείγματα κρασιών του κόσμου. Η πιο διάσημη περιοχή της Γαλλίας που σχετίζεται με το Chardonnay είναι η Βουργουνδία.

Εδώ, το Chardonnay παίζει εντός έδρας μιας και η συγκεκριμένη περιοχή ανέδειξε την ποικιλία και την έκανε διάσημη σε όλο τον κόσμο.

Ξακουστά τοπωνύμια της περιοχής αποτελούν το Chablis, μια αρκετά ψυχρή περιοχή, στην οποία μπορούμε να βρούμε κρασιά που οι τιμές τους ξεκινούν από τα 25€ το μπουκάλι και μπορούν να φτάσουν εώς 60-100€ αν μιλάμε για κρασιά που προέρχονται από αμπελώνες ανώτερης ποιότητας Premier Cru ή Grand Cru.

Μπουκάλι κρασιού από κοντά
Credits: @marquise-de-photographie

Νοτιότερα, βρίσκουμε μια περιοχή που ονομάζεται Cote d’Or ή αλλιώς χρυσή κοιλάδα. Η Cote d’Or χαρακτηρίζεται από πιο ήπιο κλίμα σε σχέση με το Chablis και θεωρείται η επιτομή της ποικιλίας μιας και δίνει μερικά από τα πιο πολύπλοκα και κορυφαία Chardonnay στον κόσμο. Μην αγνοήσετε τοπωνύμια όπως το Puligny-Montrachet, το Chassagne-Montrachet και το Meursault, σίγουρα η ποιότητα θα σας συναρπάσει. Σε ό,τι αφορά τις τιμές των κρασιών της περιοχής θα βρούμε ένα πολύ μεγάλο φάσμα με κρασιά που μπορεί να ξεκινάνε από 25€ το μπουκάλι και να φτάνουν σε τριψήφια ή πολλές φορές και σε τετραψήφια νούμερα, αν μιλάμε για κρασιά που προέρχονται από κορυφαίους αμπελώνες Premier Cru ή Grand Cru.

Ετικέτα γαλλικού κρασιού
Credits: louislatour.com

Νοτιότερα της Côté d’Or βρίσκουμε την περιοχή του Macon, μια περιοχή η οποία έχει και αυτή αρκετά ήπιο κλίμα, αλλά δεν έχει τόσο μεγάλη ποικιλομορφία εδαφών όπως η γειτονική διάσημη Côté d’Or. Εδώ, κάποιος βρίσκει κρασιά από Chardonnay που δεν φτάνουν την πολυπλοκότητα της Côté d’Or, αλλά που σίγουρα είναι πάρα πολύ υψηλής ποιότητας και το σημαντικότερο είναι ότι δεν χρειάζεται να τινάξουμε στον αέρα τον τραπεζικό μας λογαριασμό. Διάσημα τοπωνύμια της περιοχής αποτελούν το Pouilly-Fuissé, Macon-Verzé και το Vire-Clessé με κρασιά που οι τιμές τους κυμαίνονται από 25-45€ το μπουκάλι.

Το Chardonnay όμως αγαπάει και τις μπουρμπουλήθρες και στη Γαλλία βρίσκει έδαφος και στο ψυχρό κλίμα της Καμπανίας, όπου αποτελεί βασικό παίκτη στα blend από τα οποία φτιάχνονται οι σαμπάνιες, δίνοντας φινέτσα και κρεμώδη υφή στο τελικό κρασί. Στην Καμπανία θα βρούμε και μονοποικιλιακά κρασιά από Chardonnay, τις σαμπάνιες που τις ονομάζουμε και Blanc de Blancs.

Εκτός Γαλλίας

Το Chardonnay όμως δίνει κορυφαία κρασιά και σε άλλες περιοχές του κόσμου εκτός Γαλλίας, πάμε να δούμε ποιες είναι οι βασικότερες από αυτές.

Στις ΗΠΑ και πιο συγκεκριμένα στη Δυτική Ακτή θα βρούμε την αρκετά θερμή περιοχή της Καλιφόρνια όπου το Chardonnay καταφέρνει και δίνει φανταστικά παραδείγματα κρασιών με αρκετά ώριμο χαρακτήρα φρούτου και αρώματα δρυός. Δώστε προσοχή σε κρασιά που προέρχονται από τη Napa Valley, Sonoma Coast και Santa Barbara.

Βορειότερα στη Δυτική Αακτή υπάρχει και η περιοχή του Oregon, η οποία διακρίνεται από πιο ψυχρό κλίμα και τα κρασιά της μοιάζουν αρκετά με αυτά της Βουργουνδίας. Εδώ δώστε προσοχή σε κρασιά που προέρχονται από την Willamette Valley.

Ακόμα μια περιοχή στον κόσμο όπου το Chardonnay καταφέρνει να κάνει θαύματα είναι η Αυστραλία. Μια ήπειρος με μεγάλη ποικιλία σε ό,τι αφορά το κλίμα της μπορεί να δώσει καλά παραδείγματα κρασιών, τόσο από θερμές περιοχές, όσο και από περιοχές με πιο ήπιο κλίμα. Δώστε την προσοχή σας σε κρασιά που προέρχονται από Yarra Valley, Adelaide Hills, Margaret River.

Συνεχίζοντας την περιήγησή μας στην περιοχή της Ωκεανίας θα κάνουμε και μια στάση στην Νέα Ζηλανδία γιατί και εκεί το Chardonnay δίνει εξαιρετικά κρασιά σε περιοχές όπως το Hawkes Bay και το Marlborough.

Στην Νότια Αφρική, το Chardonnay δίνει υψηλής ποιότητας κρασιά στο Walker Bay, μια περιοχή που βρίσκεται πολύ κοντά στη θάλασσα, η οποία μετριάζει τη ζέστη και δημιουργεί πιο ήπιο κλίμα για την καλλιέργεια της ποικιλίας.

Σε ό,τι αφορά την λατινική Αμερική, το Chardonnay έχει βρει πρόσφορο έδαφος και στη Χιλή και την Αργεντινή. Στη Χιλή μην σε αφήσουν αδιάφορο περιοχές όπως η Casablanca Valley και η Central Valley, ενώ στην Αργεντινή περιοχές όπως η Mendoza.

Μιας και ζούμε σε μια οινοπαραγωγική χώρα και μιλάμε για μια ποικιλία με τόσο μεγάλη προσαρμοστικότητα δεν θα μπορούσα να μην αναφέρω και την Ελλάδα, στην οποία θα βρούμε κάποια φανταστικά κρασιά Chardonnay από διάφορα γεωγραφικά διαμερίσματα της χώρας. Για αυτά θα μιλήσουμε εκτενέστερα σε επόμενο άρθρο.

Συνηθίζω να λέω ότι το κρασί έχει ένα μοναδικό τρόπο να μας δείχνει ότι ο κόσμος μπορεί να είναι εντελώς διαφορετικός, αλλά εξίσου όμορφος και το Chardonnay είναι μια ποικιλία που το αποδεικνύει περίτρανα. Τώρα πλέον με όχημα το Chardonnay ξέρεις πού πρέπει να ταξιδέψεις. Το ποιος προορισμός θα σε μαγέψει είναι δικό σου θέμα.

Καλά ταξίδια!