ΕΣΥ ΠΙΝΕΙΣ ΚΟΚΚΙΝΟ ΚΡΑΣΙ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ;
ΣΕ ΠΟΙΑ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΠΙΝΟΝΤΑΙ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΤΑ ΚΟΚΚΙΝΑ ΚΡΑΣΙΑ;
Αγαπάς το κόκκινο κρασί, αλλά σου έχουν μάθει ότι δεν τα πίνουμε το καλοκαίρι; Γιατί άραγε το καλοκαίρι επιλέγoυμε να πίνουμε λευκά κρασιά; Μήπως μας επηρεάζουν τα παρακάτω κλισέ;
Γιατί δεν πίνουμε κόκκινο κρασί το καλοκαίρι;
Τα κλισέ
Κλισέ #1: "το καλοκαίρι αυτό θα είναι το πιο ζεστό όλων των εποχών" ή "το καλοκαίρι θα έχει καύσωνα". Είναι μερικές από τις φράσεις που ακούμε κάθε χρόνο. Έτσι αναζητούμε κρασιά λευκά και ροζέ δροσερά, για να τα απολαύσουμε σε αυτές τις συνθήκες. Αποτέλεσμα αυτού του κλισέ είναι να φτάνουν οι καταναλώσεις λευκών και ροζέ πάνω από 90-95% σε σχέση με τα ερυθρά. Σωστό ή λάθος?
Αυτό που οδηγεί στην επιλογή της εποχής είναι κατ’ αρχήν η δροσερή, σχεδόν "παγωμένη", θερμοκρασία σερβιρίσματος των κρασιών αυτών, αλλά και η λανθασμένη πεποίθηση πως έχουν χαμηλότερο αλκοόλ από τα ερυθρά. Όχι, το μεγαλύτερο ποσοστό των λευκών και των ροζέ κρασιών δεν έχουν χαμηλότερο αλκοόλ από τα κόκκινα. Έτσι, αργά ή γρήγορα, μετά την αίσθηση δροσιάς από την παγωμένη θερμοκρασία σερβιρίσματος, θα νοιώσουμε τη θέρμη, την "κάψα" του αλκοόλ.
Συμπέρασμα λοιπόν είναι πως δεν δικαιολογείται η κατανάλωση αυτού του τύπου κρασιών με βάση αυτή τη λογική.
Κλισέ #2: Τα καλοκαιρινά φαγητά είναι πιο ελαφριά, με περισσότερα θαλασσινά, άρα προφανώς και ταιριάζουν καλύτερα με λευκά και ροζέ. Αλήθεια και ψέμα.
Προφανώς και στρεφόμαστε σε πιάτα και κουζίνες με πιο ελαφριά προϊόντα και αίσθηση. Όμως υπάρχουν πολλοί που καταναλώνουν κρέας ή βαριά μαγειρευτά, όχι μόνο για λόγους διατροφικού γούστου, αλλά αρκετές φορές ακολουθώντας την παραδοσιακή κουζίνα του τόπου που επισκεπτόμαστε κατά την διάρκεια των διακοπών μας.
Χαρακτηριστικό το παράδειγμα της κυριαρχίας του χοιρινού και της γουρνοπούλας στον τόπο καταγωγής μου, τη Μεσσηνία. Σε αυτού του είδους τις κουζίνες, τα κόκκινα κρασιά θα δημιουργούσαν υπέροχους συνδυασμούς. Όχι μόνο ελαφριών, αλλά και ρωμαλέων ή παλαιωμένων ερυθρών.
Με αυτή την πεποίθηση, στερούμε από τους εαυτούς μας και από την παρέα μας, έναν επιτυχημένο και ταιριαστό συνδυασμό.Υπάρχουν όμως κόκκινα, καλοκαιρινά κρασιά;
Ποιες είναι οι ποικιλίες των κόκκινων κρασιών που πίνονται ευχάριστα το καλοκαίρι;
Τα κόκκινα κρασιά που θεωρούνται καλοκαιρινά, είναι ελαφριά σε στυλ, με λίγες ή μαλακές τανίνες, τονισμένη οξύτητα, χωρίς ιδιαίτερη παλαίωση σε βαρέλι. Τέτοιου είδους κόκκινα κρασιά δίνουν ποικιλίες όπως τα διεθνή Pinot Noir, Gamay, Grenache, Nerello Mascalese, και οι γηγενείς Λημνιώνα και Λιάτικο. Επίσης, τέτοιου στυλ κρασιά δίνουν κάποιες φορές, ποικιλίες όπως το Ξινόμαυρο, το Αγιωργίτικο, το Tempranillo, το Syrah, το Merlot και άλλες. Σημασία έχει, όχι τόσο η ποικιλία, αλλά η τεχνική της οινοποίησης και το τελικό παραγόμενο στυλ. Αυτού του είδους τα κρασιά πίνονται "παγωμένα", προσφέρουν δροσιστική οξύτητα και δεν μας ενοχλούν οι πικρές και δυνατές τανίνες τους.
Σε ποια θερμοκρασία πίνονται το καλοκαίρι τα κόκκινα κρασιά;
Παρόλα αυτά, η άποψη μου είναι πως όλα τα ερυθρά το καλοκαίρι πρέπει να σερβίρονται αρχικά σε χαμηλή θερμοκρασία, ανεξαρτήτως στυλ, παλαίωσης και ποικιλίας. Η λογική και η βασική ιδέα είναι η εξής: το παγωμένο ζεσταίνεται, το ζεστό δεν παγώνει. Αυτό θα πει πως αν το κρασί είναι υπερβολικά παγωμένο για το γούστο κάποιου, σε 3’ θα έχει μια σωστή θερμοκρασία για να το απολαύσει. Σε αντίθετη περίπτωση, για ένα υπερβολικά ζεστό κρασί, θα χρειαστούν 15-20’ τουλάχιστον για να δροσιστεί. Έτσι και αλλιώς, για να πετύχουμε μια σωστή θερμοκρασία σερβιρίσματος, θα πρέπει να έχουμε τα κρασιά μας στο συντηρητή ή το ψυγείο μας, σε θερμοκρασία τουλάχιστον 5°C χαμηλότερα από την ιδανική, λόγω της ζέστης του ελληνικού καλοκαιριού.
Ξεκάθαρα λοιπόν εγώ προτείνω τα κόκκινα, παγωμένα στο ψυγείο!
Στο πρώτο ποτήρι, η χαμηλή θερμοκρασία προσφέρει μια ψευδαίσθηση δροσιάς στον καταναλωτή, που πραγματικά την έχει ανάγκη, λόγω των συνθηκών.
Στο δεύτερο ποτήρι, το κρασί θα έχει έρθει στην ιδανική θερμοκρασία για να απολαύσουμε το βάθος και την πολυπλοκότητα του, καθώς και το ταίριασμα με τα κρεατικά μας, που θα έχουν ανάγκη ένα ρωμαλέο ερυθρό.
Σε αυτές τις δροσερές θερμοκρασίες, τα κόκκινα θα πήγαιναν εξαιρετικά και με μεγάλα λιπαρά ψάρια, όπως το καλκάνι, ο τόνος, ο ροφός και άλλα. Οπότε μ’ ένα σμπάρο, δυο τρυγόνια.
Editor's Tip: Τολμήστε και απολαύστε τα αγαπημένα σας κόκκινα και κατά τη διάρκεια του ζεστού καλοκαιριού.
KEEP READING
-
ΠΩΣ ΕΧΕΙ ΔΙΑΔΟΘΕΙ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΡΑΣΙ ΣΤΟ ΛΟΝΔΙΝΟ;
-Πως σε λένε; -Αναστάσιο. -Από πού είσαι; -Από Ελλάδα. -Σομελιέ από Ελλάδα; Κάνετε κρασί στην Ελλάδα; Αυτή η συζήτηση ήταν πολύ συνηθισμένη ...
09 Δεκεμβρίου -
ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΕΝΑΣ SOMMELIER ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΑΚΡΙΘΕΙ ΣΕ ΕΝΑΝ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ ΟΙΝΟΧΟΙΑΣ;
Πριν λίγες μόνο ημέρες ολοκληρώθηκε ο Πανελλήνιος Διαγωνισμόςγια τον καλύτερο οινοχόο, με νικητή για 3η φορά τον Άρη Σκλαβενίτη, που την ...
11 Φεβρουαρίου -
ΤΟ ΚΡΑΣΙ ΚΑΙ ΤΟ ΕΟΡΤΑΣΤΙΚΟ ΠΝΕΥΜΑ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ
Με το γιορτινό πνεύμα των Χριστουγέννων να αποπνέει μια νότα αισιοδοξίας και χαράς αυτή την εποχή που διανύουμε, εμείς βάζουμε τα καλά μας ...
25 Δεκεμβρίου