ΠΩΣ ΕΧΕΙ ΔΙΑΔΟΘΕΙ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΡΑΣΙ ΣΤΟ ΛΟΝΔΙΝΟ;
ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ SOMMELIERS ΤΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ
-Πως σε λένε; -Αναστάσιο.
-Από πού είσαι; -Από Ελλάδα.
-Σομελιέ από Ελλάδα; Κάνετε κρασί στην Ελλάδα;
Αυτή η συζήτηση ήταν πολύ συνηθισμένη όταν ξεκινούσα στην καινούργια μου δουλειά το 2019, στο περίφημο "The Carlton Club" του Λονδίνου, το Private Member's Club του συντηρητικού κόμματος της Αγγλίας, του κυβερνητικού και τότε κόμματος.
Ο πρωθυπουργός, υπουργοί, βουλευτές, η βασιλική οικογένεια, λόρδοι, πρέσβεις, επιχειρηματίες και άλλες προσωπικότητες, διάσημοι και μη, είχαν σχεδόν την ίδια απορία:
"Κάνετε κρασί στην Ελλάδα;"
"Κάνουμε" απαντούσα, "εδώ και 3-4 χιλιάδες χρόνια..."
Φυσικά και κάναμε και κάνουμε και το γνωρίζει η πλειοψηφία των ανθρώπων, οινόφιλοι και μη.
Πόσος κόσμος στο εξωτερικό γνωρίζει ότι η Ελλάδα παράγει ποιοτικό κρασί;
Τα τελευταία χρόνια ολοένα και περισσότερος κόσμος εκδηλώνει το ενδιαφέρον του αναγνωρίζοντας παράλληλα την ποιότητα που έχουμε να προσφέρουμε. Ανάμεσα τους και αρκετοί εδραιωμένοι επαγγελματίες του χώρου στο εξωτερικό, οι οποίοι στρέφουν το βλέμμα τους στην οινική σκηνή της Ελλάδος και σε ελληνικές ποικιλίες, ώστε να πάρουν πληροφορίες και τεχνοτροπίες με σκοπό να τις προσαρμόσουν στις δικές τους τεχνικές.
Πού οφείλεται όμως αυτό;
Αναμφισβήτητα ένα μεγάλο μέρος της επιτυχίας οφείλεται στον τουρισμό μας. Είμαστε ένας κατεξοχήν τουριστικός προορισμός που πληθώρα ανθρώπων ανά τον κόσμο επισκέπτονται τη χώρα μας, αποχαιρετώντας την με τις καλύτερες αναμνήσεις. Πέρα από τα πανέμορφα τοπία μας και τους ανθρώπους που συμβάλουν, ώστε να έχουν μια εκπληκτική εμπειρία, μεγάλο μέρος της επιτυχίας αυτής έχει να κάνει με το γαστρονομικό κομμάτι. Από τα λιτά ταβερνάκια με τα πεντανόστιμα και αγνά υλικά, μέχρι τα fine dining εστιατόρια που σε συνδυασμό με το κατάλληλο ανά την περίπτωση κρασί επιλεγμένο από το εξειδικευμένο προσωπικό, ανεβάζει αρκετά τα επίπεδα της γευστικής τους εμπειρίας.
Διάβασε επίσης: Τι είναι το comfort food και πώς διαφέρει από το fine dining
Πώς έγινε τα τελευταία χρόνια η Ελλάδα να βρίσκεται στο προσκήνιο για τη γαστρονομία της και το κρασί της;
Μιλώντας για το Λονδίνο, δεν υπάρχει πλέον fine dinning εστιατόριο, ανεξαρτήτως κουζίνας, που να μην έχει ελληνικό κρασί στη λίστα του, ή σομελιέ που να μην γνωρίζει τουλάχιστον τα βασικά για τις ελληνικές ποικιλίες. Ποικιλίες όπως Ασύρτικο και Ξινόμαυρο είναι ευρέως γνωστές, και το Αγιωργίτικο επίσης (αν και δυσκολεύονται αρκετά να το προφέρουν), αλλά δεν σταματάει εκεί.
Τα τελευταία χρονιά ο κόσμος ρωτάει και για άλλες ποικιλίες που δοκίμασε ή διάβασε, ή ακόμα και για οινοποιεία, τα οποία δεν είναι λίγες οι φορές που κι εγώ ο ίδιος δεν τα γνώριζα. Το ελληνικό κρασί, αλλά και η ελληνική κουζίνα είναι κάτι που όλος ο κόσμος θέλει να δοκιμάσει. Κι όταν μιλάμε για το Λονδίνο δεν μιλάμε μόνο για τους Άγγλους, αλλά για σχεδόν κάθε εθνικότητα.
Θα μπορούσε κανείς να πει πως έχει ξεκινήσει μια ριζική μεταβολή, ή για να το θέσουμε καλύτερα, μια ουσιαστική αναγνώριση των προσπαθειών και της δουλειάς που γίνεται τα τελευταία χρόνια από τους καταξιωμένους επαγγελματίες του οίνου.
Αυτό δεν θα μπορούσε να περάσει απαρατήρητο από επιχειρηματίες, σεφ, αλλά και μεγάλους ομίλους εστιατορίων που επένδυσαν και συνεχίζουν να επενδύουν στη δημιουργία πολυτελών ελληνικών εστιατορίων στο Λονδίνο, με σκοπό να μεταφέρουν αυτή την γαστρονομική εμπειρία και εκτός των Ελληνικών συνόρων. Με αυτόν τον τρόπο τα Ελληνικά κρασιά λαμβάνουν όλο και περισσότερο "χώρο" στις λίστες κρασιών και δημιουργήθηκαν ευκαιρίες και σε μικρότερους παραγωγούς της χωράς να ενταχθούν σε αυτές, που κάποια χρόνια πριν θα φάνταζε αδύνατο.
Μεγάλες εταιρείες διανομής, λόγω της ζήτησης που αυξήθηκε για το ελληνικό κρασί από τα εν λόγω εστιατόρια, ενέτειναν τις συνεργασίες τους με τα ελληνικά οινοποιεία. "Μικροί και μεγάλοι" παραγωγοί λοιπόν, σε συνδυασμό με τις εταιρείες διανομής και μέσα από τις αποτελεσματικές τους ενέργειες μάς επιτρέπουν να απολαμβάνουμε και να γνωρίζουμε το ελληνικό κρασί στην Αγγλία, ανεξαρτήτως κουζίνας εστιατορίου.
Το εγχείρημα τους αυτό, θα λέγαμε πως στέφεται με μεγάλη επιτυχία και αυτή τη στιγμή κάποια από τα πιο "trend" ή "must to go" εστιάτορα στο Λονδίνο είναι ελληνικά, συμβάλλοντας ακόμα περισσότερο στην καλή διαφήμιση της χώρας μας, προσελκύοντας όλο και περισσότερο τουρισμό!
Διάβασε επίσης: Υπάρχει η βρετανική γαστρονομία;
Πώς βοηθούν οι Έλληνες sommeliers να γίνει γνωστό το ελληνικό κρασί στο εξωτερικό;
Η τελέσφορη παρουσία Ελλήνων σομελιέ σε καταξιωμένα εστιατόρια, ξενοδοχεία και private clubs του Λονδίνου έχει πετύχει τη ζήτηση του ελληνικού κρασιού. Είναι σε θέση να επηρεάζουν και να "εκπαιδεύουν" τους πελάτες, αλλά και την αγορά. Δεν είναι λίγες οι φορές που έχουν έρθει πελάτες στο εστιατόριο λέγοντάς μου για ελληνικά κρασιά που δοκίμασαν σε άλλα εστιατόρια από Έλληνες σομελιέ. Ένα πλεονέκτημα της επανάστασης της αγοράς για ελληνική κουζίνα και κρασί είναι ότι αυτά τα εστιατόρια θέλουν να στελεχώνονται από Έλληνες επαγγελματίες του χώρου.
Και ενώ υπάρχει έντονο ενδιαφέρον, η κυριότερη δυσκολία που αντιμετωπίζουν όσοι διατίθενται να μετοικήσουν από την Ελλάδα στην Αγγλία, είναι η βίζα που χρειάζεται πλέον κάποιος για να εργαστεί στο Ηνωμένο Βασίλειο. Το ευχάριστο είναι πως σιγά σιγά γίνεται όλο και ευκολότερη η διαδικασία της έκδοσης βίζας για επαγγελματίες και δεν είναι λίγες οι επιχειρήσεις που αναλαμβάνουν εξολοκλήρου την απόκτηση αυτής.
Ποια η θέση του ελλληνικού κρασιού στον υπόλοιπο κόσμο;
Αυτή η επανάσταση υπέρ της δημοφιλίας του ελληνικού κρασιού δεν σταματάει μόνο στο Λονδίνο, αλλά επεκτείνεται σε αρκετές χώρες και μεγαλουπόλεις όπως το Σικάγο, σε αρκετές χώρες της Σκανδιναβίας, στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, στο Χονγκ Κονγκ αλλά και στη Σιγκαπούρη και στη Νέα Υόρκη.
Μια τέτοια επιτυχία μόνο τυχαία δεν θεωρείται. Στο μεγαλύτερο ποσοστό της οφείλεται στον κόσμο και στους επαγγελματίες της που με πίστη και πάθος σε αυτό που κάνουν δε φοβούνται να ρισκάρουν γι’ αυτό.
Editor's Tip: αυτό που μπορούμε να πούμε με σιγουριά είναι ότι το Ελληνικό κρασί στο Λονδίνο και όχι μόνο, εδραιώνεται, παίρνει το μερίδιο αγοράς που του αξίζει (στο κομμάτι του ποιοτικού κρασιού πάντα) και μπορεί να κοιτάξει στα μάτια τον ανταγωνισμό. Εξυπακούεται πως έχουμε ακόμα εντατική δουλειά μπροστά μας για να φτάσει εκεί που πραγματικά του αξίζει και φυσικά είμαστε όλοι εδώ να συνεισφέρουμε σε αυτό!
Banner photo credits: Bacchanalia Mayfair
KEEP READING
-
ΕΣΥ ΠΙΝΕΙΣ ΚΟΚΚΙΝΟ ΚΡΑΣΙ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ;
Αγαπάς το κόκκινο κρασί, αλλά σου έχουν μάθει ότι δεν τα πίνουμε το καλοκαίρι; Γιατί άραγε το καλοκαίρι επιλέγoυμε να πίνουμε λευκά κρασιά; ...
12 Ιουλίου -
ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΕΝΑΣ SOMMELIER ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΑΚΡΙΘΕΙ ΣΕ ΕΝΑΝ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ ΟΙΝΟΧΟΙΑΣ;
Πριν λίγες μόνο ημέρες ολοκληρώθηκε ο Πανελλήνιος Διαγωνισμόςγια τον καλύτερο οινοχόο, με νικητή για 3η φορά τον Άρη Σκλαβενίτη, που την ...
11 Φεβρουαρίου -
ΤΟ ΚΡΑΣΙ ΚΑΙ ΤΟ ΕΟΡΤΑΣΤΙΚΟ ΠΝΕΥΜΑ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ
Με το γιορτινό πνεύμα των Χριστουγέννων να αποπνέει μια νότα αισιοδοξίας και χαράς αυτή την εποχή που διανύουμε, εμείς βάζουμε τα καλά μας ...
25 Δεκεμβρίου