COFFEE TIME FOR ESPRESSO
ΤΙ ΕΙΝΑΙ Ο ΚΑΦΕΣ ΠΟΥ ΠΙΝΟΥΜΕ
Τι είναι τελικά ο εσπρέσο ρε παιδιά;
"Διφασικό κολλοειδές σύστημα", όπως λένε οι χημικοί.
Ή αλλιώς γαλάκτωμα. Έλαια, νερό και αέρια σε δυο διαφορετικής φάσης συστήματα που δημιουργούνται με πίεση και θερμοκρασία με τη βοήθεια μιας μηχανής καφέ και παρασκευάζουν έναν εσπρέσο.
Κρέμα και εκχύλισμα ακουμπούν μεταξύ τους σε μια διεπιφάνεια που τα διαχωρίζει είναι το μαγικό ρόφημα που έχει επικρατήσει σε παγκόσμιο επίπεδο έναντι όλων των άλλων παρασκευασμάτων καφέ. Αυτό είναι ο εσπρέσο.
Η κρέμα ανοίγει όσο πλαγιάζουμε την κούπα προς το στόμα για να πιούμε και ελευθερώνει κάτω ακριβώς από τη μύτη τα πτητικά που έχει εγκλωβισμένα μέσα της. Ταυτόχρονα, το εκχύλισμα εισέρχεται στη στοματική κοιλότητα και διεγείρει τους γευστικούς κάλυκες. Τα μηνύματα αστραπιαία αναλύονται από το τρίδυμο νεύρο του εγκεφάλου κι έτσι απλά φτάνουμε σε μια μικρή στιγμή απόλαυσης.
Ποιο είναι το μυστικό για την τέλεια κρέμα;
Η κρέμα είναι ένα ασταθές σύστημα, αφού αποτελείται από μικροφυσαλίδες που έχουν την τάση να συνενώνονται, για αυτό και πρέπει ο εσπρέσο να σερβίρεται στα 2-3 λεπτά από την ολοκλήρωση της εκχύλισης. Παρόλα αυτά μια λεπτή, ελαστική, γυαλιστερή κρέμα δεν θα σπάσει εύκολα ακόμη και αν βάλεις ζάχαρη και ανακατεύσεις, η κρέμα θα ξανακλείσει μέσα της τον θησαυρό.
Τα χρώματά της ποικίλουν από πορτοκαλί έως καφέ, ανάλογα με τον τρόπο ψησίματος (light, medium, dark) του σπυριού, το επίπεδο κοπής στο μύλο άλεσης, την ποσότητα του αλεσμένου καφέ, τη θερμοκρασία της μηχανής, την πίεση του νερού και αλλά πολλά μικρά. Σίγουρα οι πολύ ανοιχτόχρωμες κρέμες ( μπεζ, κίτρινο κλπ) και οι πολύ σκούρες (σκούρο καφέ, μαόνι κλπ) είναι δείγματα προβλήματος. Άρα είναι σημαντική η κρέμα γιατί μας δείχνει πληροφορίες για την ποιότητα και σφραγίζει την πτητικότητα του ροφήματος.
Το εκχύλισμα είναι κατά βάση ένας συνδυασμός νερού και μορίων ελαίων μεγάλου μοριακού βάρους. Η αρωματική του διάθεση προστατεύεται από την κρέμα και ταυτόχρονα η γεύση και το ιξώδες του, ας πούμε η πηκτικότητα του, ολοκληρώνουν το ρόφημα.
Η αλήθεια είναι πως ο εσπρέσο είναι ένα πολύ έξυπνα στημένο ρόφημα. Η δομή του και ο τρόπος που λειτουργεί σε σχέση με τη γευστική ικανότητα του ανθρώπου είναι μοναδική.
Οι λεπτομέρειες που προσδιορίζουν την ποιότητα είναι παρά πολλές και θα τις δούμε στο μέλλον σε μεγαλύτερη ανάλυση.
Ελπίζω να σε έβαλα στη λογική της πολυπλοκότητας του εσπρέσο κι εύχομαι την επόμενη φορά που θα παραγγείλεις έναν να βρείς μερικά από τα παραπάνω δίνοντας σημασία στη λεπτομέρεια. Be a coffee befiner!
KEEP READING
-
ΠΩΣ ΚΡΥΒΟΝΤΑΙ H ΠΟΙΟΤΗΤΑ Η ΗΘΙΚΗ ΚΑΙ Η ΒΙΩΣΙΜΟΤΗΤΑ ΣΕ ΜΙΑ ΚΟΥΠΑ ΚΑΦΕ ΤΗΣ NESPRESSO PROFESSIONAL;
Aν έχεις υψηλά standards για ό,τι προσφέρεις και ό,τι απολαμβάνεις και υπάρχει ένα προιόν που συνδυάζει premium ποιότητα, κουλτούρα βασιμένη...
08 Φεβρουαρίου -
ΓΙΝΕΤΑΙ ΓΛΥΚΟΣ ΚΑΦΕΣ ΧΩΡΙΣ ΖΑΧΑΡΗ;
Αγαπάς τον καφέ, αλλά σου αρέσει "μέτριος" ή "γλυκός" και δεν το διαπραγματεύεσαι; Κάνεις ισορροπημένη διατροφή, αλλά θέλεις να ...
20 Μαρτίου -
ΚΑΦΕΣ - Η ΔΥΝΑΜΗ ΤΗΣ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ ΣΥΝΗΘΕΙΑΣ
Espresso, cappuccino, κρύο ή ζεστό. ''Πίνω καφέ'' ...αναρωτιέμαι συχνά εάν μπορούμε να αντιληφθούμε τη δύναμη που έχει αυτή η καθημερινή μας...
24 Ιουλίου