ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

ΓΙΝΕΤΑΙ ΓΛΥΚΟΣ ΚΑΦΕΣ ΧΩΡΙΣ ΖΑΧΑΡΗ;
ΓΙΝΕΤΑΙ ΓΛΥΚΟΣ ΚΑΦΕΣ ΧΩΡΙΣ ΖΑΧΑΡΗ;

ΓΙΝΕΤΑΙ ΓΛΥΚΟΣ ΚΑΦΕΣ ΧΩΡΙΣ ΖΑΧΑΡΗ;

ΠΩΣ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΓΛΥΚΑΝΕΙΣ ΤΟΝ ΚΑΦΕ ΣΟΥ ΧΩΡΙΣ ΖΑΧΑΡΗ;

20 Μαρτίου

Αγαπάς τον καφέ, αλλά σου αρέσει "μέτριος" ή "γλυκός" και δεν το διαπραγματεύεσαι; Κάνεις ισορροπημένη διατροφή, αλλά θέλεις να  γλυκάνεις τον καφέ σου...χωρίς ζάχαρη; Καλά κάνεις! Υπάρχουν τρόποι να το επιτύχεις; Ε, ναι! Πάμε να τους δούμε έναν προς έναν και στο τέλος διάλεξε ποιος από τους παρακάτω 10+ τρόπους ταιριάζει σε σένα! 

1) Μάθε πώς να διαχειρίζεσαι τον καφέ

Άλεσε τους κόκκους του καφέ την τελευταία στιγμή πριν τον παρασκευάσεις

Οι φρεσκοκαβουρδισμένοι κόκκοι και ο φρεσκοαλεσμένος καφές είναι δύο σημαντικοί παράγοντες για την αποφυγή της πικρότητας, αφού όσο πιο παλιά είναι η σκόνη καφέ, τόσο πιο εκτεθειμένη είναι στον αέρα και άρα δίνει πιο πικρό καφέ. Αγόρασε φρεσκοψημένους κόκκους και άλεσέ τους στο σπίτι λίγο πριν φτιάξεις τον καφέ σου.

Επίλεξε το σωστό άλεσμα

Ο πολύ πικρός καφές είναι συχνά το αποτέλεσμα υπερεκχύλισης δηλαδή, όταν το ζεστό νερό εκχυλίζει πάρα πολλές από τις πικρές νότες γεύσης στους κόκκους. Ένας τρόπος για να μειώσεις τις πιθανότητες υπερεκχύλισης είναι να επιλέξεις το κατάλληλο άλεσμα. Γενικά, όσο πιο λεπτό είναι το άλεσμα, τόσο περισσότερη γεύση θα εκχυλίσει το νερό. Όσο πιο χοντρό είναι το άλεσμα, τόσο λιγότερη γεύση θα βγάλει το νερό. Εάν βρίσκεις τον καφέ σου πολύ πικρό, δοκίμασε ένα πιο χοντρό άλεσμα.

nguyen-tong-hai-van-pkj935ey62a-unsplash.jpg


Χρησιμοποίησε φιλτραρισμένο νερό

Το νερό της βρύσης περιέχει μέταλλα και πρόσθετα που μπορεί να περιέλθουν στον καφέ σου προκαλώντας ανεπιθύμητες γεύσεις και έτσι να σε κάνουν να θέλεις να τις καλύψεις με ζάχαρη. Για πιο γλυκιά παρασκευή χρησιμοποίησε φιλτραρισμένο νερό.

Επίλεξε τη σωστή θερμοκρασία στην εκχύλιση

Η θερμοκρασία του νερού επηρεάζει το πόσο άρωμα βγαίνει από το κατακάθι του καφέ σου. Το πιο ζεστό νερό εκχυλίζει περισσότερη γεύση (και μπορεί να είναι πιο πικρή), ενώ το πιο κρύο νερό εκχυλίζει λιγότερη γεύση (και μπορεί να είναι πιο ήπια). Οι περισσότεροι baristas στοχεύουν σε θερμοκρασία νερού μεταξύ 90 και 96 βαθμών Κελσίου, ή νερό που αφήνουν να ξεκουραστεί για περίπου τριάντα δευτερόλεπτα μετά το βράσιμο.

Σκέψου την κρύα παρασκευή (cold brew)

Εάν ο καφές σου συνεχίζει να έχει πολύ πικρή γεύση σκέψου να δοκιμάσεις την κρύα εκδοχή του. Η κρύα παρασκευή χρησιμοποιεί κρύο νερό ή νερό σε θερμοκρασία δωματίου για την εξαγωγή γεύσης από τους κόκκους, αποφεύγοντας τους κινδύνους υπερβολικής εκχύλισης των πικρών νοτών που προκύπτουν από την εκχύλιση με ζεστό νερό.

Ψυχρή εκχύλιση στον καφέ
Credits: eiliv-sonas

2) Διάλεξε κόκκους καφέ με φυσικά γλυκιά γεύση

    Η επίτευξη ενός γλυκού καφέ χωρίς ζάχαρη ξεκινά με τους κόκκους. Υπάρχουν 2 τύποι κόκκων που είναι φυσικά γλυκοί. Εάν ο καφές σου έχει πιο απαλή και λιγότερο πικρή γεύση μπορεί να μην χρειαστείς τόσο πολύ γλυκαντική ουσία ή και καθόλου. Δες λοιπόν ποιοι είναι αυτοί:

    1.Κόκκοι Arabica 

    Τα περισσότερα παντοπωλεία και καφετέριες φέρνουν δύο τύπους κόκκων: arabica και robusta. Μεταξύ των δύο, οι κόκκοι arabica μπορεί να είναι πιο γλυκοί και ελαφρύτεροι σε γεύση από τους κόκκους robusta, οπότε αν ελπίζεις σε μια πιο γλυκιά παρασκευή, ο καλύτερος καφές που πρέπει να αναζητήσεις είναι οι κόκκοι arabica υψηλής ποιότητας.


    2. Κόκκοι μεσαίου καβουρδίσματος

    Ο καφές συνήθως διατίθεται σε τρεις εντάσεις καβουρδίσματος: ελαφρύς, μέτριος και σκούρος. Για ένα πιο γλυκό φλιτζάνι καφέ επίλεξε ένα ελαφρύ ή μέτριο καβούρδισμα.


    3) Δοκίμασε φυσικές γλυκαντικές ουσίες

    Αν μετά από τα παραπάνω συνεχίζεις να ψάχνεις για ένα φυσικό γλυκαντικό ή άρωμα για να χρησιμοποιήσεις στη θέση της λευκής ζάχαρης στον καφέ σου, διάλεξε κάτι από τις παρακάτω επιλογές:

    Σιρόπι αγαύης

    Είναι ένα υγρό που εξάγεται από τα φύλλα του φυτού αγαύης, έχει ήπια γεύση και πιο γλυκιά γεύση από τη λευκή ζάχαρη. Επομένως μπορείς να χρησιμοποιήσεις λιγότερη ποσότητα για να επιτύχεις το ίδιο επίπεδο γλυκύτητας. Αν και ελαφρώς υψηλότερο σε θερμίδες από τη λευκή ζάχαρη, το καθαρό σιρόπι αγαύης έχει χαμηλότερο γλυκαιμικό δείκτη, πράγμα που σημαίνει ότι έχει πιο αμελητέα επίδραση στη συγκέντρωση γλυκόζης στο αίμα.

    Κανέλα

    Τα ξυλάκια κανέλας ή η κανέλα σε σκόνη προσθέτουν ζεστές, πικάντικες νότες σε ένα φλιτζάνι καφέ, μειώνοντας την πίκρα και δίνουν πιο γλυκιά γεύση.

    Μέλι

    Το μέλι είναι ένα δημοφιλές φυσικό γλυκαντικό, αν και ελαφρώς υψηλότερο σε θερμίδες από τη λευκή ζάχαρη. Ωστόσο, το αγνό, αφιλτράριστο μέλι έχει χαμηλότερο γλυκαιμικό δείκτη και έχει υψηλότερες ποσότητες αμινοξέων και βιταμινών (συμπεριλαμβανομένου του καλίου). Πειραματίσου με διαφορετικά είδη για να βρεις ένα που συμπληρώνει τον καφέ σου.


    Κρέμα γάλα

    Πρόσθεσε μια μικρή ποσότητα κρέμας από γάλα, γάλα αμυγδάλου ή άλλο εναλλακτικό γάλα. Ο καφές σου θα γίνει πιο ήπιος και απαλός και θα αποκτήσει μια πιο γλυκιά γεύση. Προσοχή! Ορισμένες κρέμες περιέχουν ζάχαρη γι' αυτό έλεγξε την ετικέτα των συστατικών.

    Μοσχοκάρυδο

    Ταιριάζει μοναδικά με τον ελληνικό καφέ και στην Ανατολή το συνδυάζουν εξαιρετικά με το κάρδαμο. Μια συνύπαρξη που ίσως σε κάνει να ξεχάσεις την ανάγκη για ζάχαρη.

    Σκόνη κακάο

    Μια μικρή ποσότητα σκόνης κακάο χωρίς ζάχαρη μπορεί να δώσει στον καφέ σου πιο ήπια και πιο πλούσια γεύση.

    Προϊόντα καρύδας

    Η ζάχαρη καρύδας που προέρχεται από το χυμό των λουλουδιών καρύδας, έχει χαμηλότερο γλυκαιμικό δείκτη από τη λευκή ζάχαρη, έχει γεύση σαν μελάσα και διαλύεται εύκολα σε υγρά, καθιστώντας την ιδανική γλυκαντική ουσία καφέ. Τα λιπαρά προϊόντα καρύδας όπως η κρέμα καρύδας, το γάλα καρύδας και το λάδι καρύδας μπορούν να κάνουν τη γεύση του καφέ πιο απαλή και ήπια.


    Προϊόντα από χουρμά

    Η ζάχαρη από χουρμά, το σιρόπι χουρμά και η πάστα χουρμά (πολτοποιημένος χουρμάς) είναι φυσικά γλυκαντικά. Έχουν χαμηλότερο γλυκαιμικό δείκτη από τη λευκή ζάχαρη και συχνά είναι ελαφρώς χαμηλότερα σε θερμίδες σε σύγκριση με την καστανή ζάχαρη.

    Σιρόπι σφενδάμου

    Το σιρόπι αυτό είναι μια γλυκιά ουσία που προέρχεται από τον χυμό των δέντρων σφενδάμου. Έχει μια ζεστή, γήινη γεύση που μπορεί να προσθέσει κάποια πολυπλοκότητα γεύσης σε ένα φλιτζάνι καφέ. Αν και ελαφρώς υψηλότερο σε θερμίδες από τη λευκή ζάχαρη, μια κουταλιά σιρόπι σφενδάμου έχει χαμηλότερο γλυκαιμικό δείκτη. Το σιρόπι σφενδάμου έχει το μερίδιο του σε αντιοξειδωτικά και μέταλλα και δεν περιέχει φρουκτόζη λευκής ζάχαρης, μελιού ή αγαύης. Προσοχή! Έλεγξε και πάλι τα συστατικά πριν από την αγορά γιατί σε ορισμένα σιρόπια σφενδάμου χαμηλότερης ποιότητας προστίθεται σιρόπι καλαμποκιού υψηλής περιεκτικότητας σε φρουκτόζη για μείωση του κόστους.

    Στέβια

    Το δημοφιλές γλυκαντικό προέρχεται από τα φύλλα του φυτού στέβια. Σημαντικά πιο γλυκιά από τη ραφιναρισμένη ζάχαρη και πολύ χαμηλή σε θερμίδες, η στέβια έχει μοναδική γεύση και περιστασιακά πικρή επίγευση. Προσοχή! Λάβε υπόψη ότι κάποιες στέβιες που πωλούνται είναι επεξεργασμένες σε εργαστήριο. Για να διασφαλίσεις ότι η στέβιά σου είναι εντελώς φυσική, ερεύνησε διαφορετικές μάρκες.

    Εκχύλισμα βανίλιας

    Μπορεί να προσθέσει μια ζεστή γεύση σαν καραμέλα σε ένα φλιτζάνι καφέ, μειώνοντας την πικράδα και δίνοντας στον καφέ μια γλυκιά γεύση χωρίς ζάχαρη.

    Διάλεξε λοιπόν τι από τα παραπάνω θα ταίριαζε καλύτερα στη γεύση και στον τρόπο ζωής σου και απλά απόλαυσε το αγαπημένο σου καφεδάκι!