ΠΩΣ ΚΡΥΒΟΝΤΑΙ H ΠΟΙΟΤΗΤΑ Η ΗΘΙΚΗ ΚΑΙ Η ΒΙΩΣΙΜΟΤΗΤΑ ΣΕ ΜΙΑ ΚΟΥΠΑ ΚΑΦΕ ΤΗΣ NESPRESSO PROFESSIONAL;
Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΟΥ TERROIR ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΕΝΟΣ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟΥ ΚΑΦΕ
Aν έχεις υψηλά standards για ό,τι προσφέρεις και ό,τι απολαμβάνεις και υπάρχει ένα προιόν που συνδυάζει premium ποιότητα, κουλτούρα βασιμένη πάνω στην ηθική και τη βιωσιμότητα και μοναδικά εξελιγμένη τεχνολογία σε όλα τα στάδια του, δεν θα ήταν η πρώτη σου επιλογή; Και αν όλα αυτά θα μπορούσες να τα βρίσκεις στην καθημερινή απόλαυση ενός μονοποικιλιακού καφέ;
Η βιωσιμότητα είναι ένα μείζον θέμα που έχει ως τώρα απασχολήσει αρκετούς κλάδους της οικονομίας, με την εστίαση και τη φιλοξενία να αποτελούν σίγουρα μέρος της ανάγκης εύρεσης πιο βιώσιμων λύσεων. Ειδικά ο καφές πρωταγωνιστεί στις προτάσεις βιωσιμότητας, αφού είναι ένα προϊόν που ο δυτικός κόσμος αγαπά να καταναλώνει καθημερινά.
Από πού ξεκινάει όμως η ιστορία του καφέ έως ότου να φτάσει στο φλυτζάνι σου;
Τι είναι το terroir για τον καφέ;
Το terroir αφορά στο έδαφος, το κλίμα και την τοποθεσία, όπου καλλιεργείται ο καφές, έχει βαθιά επίδραση στη γεύση και τον χαρακτήρα του και έχει να κάνει με την απόλυτη ισορροπία όλων αυτών των παραμέτρων. Ένας ισχυρός παράγοντας που ολοκληρώνει το profile του terroir ωστόσο είναι ο παράγοντας άνθρωπος.
Θα μπορούσε κάποιος να αναλογιστεί ότι η ιστορία μιας κούπας απολαυστικού καφέ ξεκινά πολύ πριν τοποθετηθεί η κάψουλα στην μηχανή, πίσω στο χρόνο, πριν ακόμη φυτευθεί ο σπόρος;
Ναι, η ιστορία του καφέ αρχίζει από τους καλλιεργητές και τους γεωπόνους και τις γενιές που πέρασαν η μια στην άλλη την παράδοση της καλλιέργειας του. Και τι σπουδαιότερο κίνητρο για αυτές τις γενιές, ώστε να διαχειριστούν με τον καλύτερο τρόπο τη γη τους και να διαφυλάξουν τη γη τους για τους μελλοντικούς καλλιεργητές της τοπικής κοινότητας.
Πώς μια κούπα καφέ μπορεί να προσφέρει εκτός από εμπειρία αξία στην κοινωνία και το περιβάλλον;
Κρατώντας τα υψηλά standards ποιότητας ενός brand, που έχει συνηθίσει τους καταναλωτές σε μια απόλυτη εμπειρία γευστικού καφέ, ξεκινά μια νέα εποχή στην καλλιέργεια του για τις περιοχές που το έχουν περισσότερο ανάγκη! Με επένδυση 10 εκατομμυρίων ελβετικών φράγκων την περίοδο 2019-2023, πάνω από 120.000 καλλιεργητές σε όλον τον κόσμο καταφέρνουν να συνεχίσουν τη βιώσιμη παραγωγή καφέ και να δημιουργήσουν ένα καλύτερο αύριο για τις τοπικές κοινωνίες σε Ζιμπάμπουε, Ουγκάντα, Περού, Κολομβία, Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό και αλλού. Και όλα αυτά με ένα πρόγραμμα που πραγματοποιεί ό,τι υπόσχεται: το Reviving Origins.
Πώς αναγεννήθηκε η παραγωγή καφέ στο Κονγκό;
Το 1980 ο καφές ήταν το δεύτερο σημαντικότερο εξαγώγιμο είδος για τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό και ένας από τους πιο ποιοτικούς παγκοσμίως. Αυτό όμως άλλαξε στις αρχές της δεκαετίας του 2000, εξαιτίας της χρόνιας πολιτικής αστάθειας. Έκτοτε, οι όγκοι παραγόμενου καφέ είναι κατά 10 φορές μικρότεροι.
Η Nespresso ένωσε τις δυνάμεις της με τη διεθνή μη κερδοσκοπική οργάνωση USAID των ΗΠΑ και την εταιρεία εμπορίας καφέ Virunga Coffee/Olam International. Η σύμπραξη αυτή έφερε τη συνεργασία με 2.500 καλλιεργητές στην περιοχή του Νότιου Κίβου, με σκοπό τη βελτίωση της ποιότητας του καφέ που παράγουν, την αύξηση της παραγωγής μέσω βιώσιμων πρακτικών και, παράλληλα, την αύξηση των εισοδημάτων των καλλιεργητών.
Χαρμάνι Congo Organic
Το χαρμάνι αυτό ήταν το πρώτο που εντάχθηκε στο πρόγραμμα Reviving Origins. Με προέλευση από τις όχθες της ηφαιστειογενούς λίμνης Κίβου στη Δημοκρατία του Κονγκό, ο Congo Organic είναι ένας καφές που συνδυάζει τη γλυκιά γεύση των δημητριακών με ελαφριά φρουτώδεις αρωματικές νότες. Τα πλούσια σε βρόχινο νερό ηφαιστειακά εδάφη στις όχθες της λίμνης Κίβου, στο Ανατολικό Κονγκό, είναι ιδανικό περιβάλλον για την καλλιέργεια της ποικιλίας καφέ Arabica.
Οι κόκκοι καφέ του Congo Organic καλλιεργούνται με φροντίδα κοντά στη λίμνη Κίβου, στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, όπου η κάποτε ακμάζουσα κοινότητα καλλιεργητών καφέ καταστράφηκε ως αποτέλεσμα δεκαετιών πολιτικής και οικονομικής αστάθειας.
Γιατί η Κολομβία παράγει εξαιρετικό καφέ;
Στην Κολομβία παράγονται εκλεκτοί Arabicas που καλλιεργούνται σε πολύ μεγάλο υψόμετρο ακριβώς πάνω στον Ισημερινό. Λόγω των έντονων βροχοπτώσεων ο καφές της Κολoμβίας έχει πολύ λεπτή οξύτητα και πλυμμυρίζεται από πλούσιες νότες φρούτων.
Καφές Colombia Organic
Αυτό το χαρμάνι είναι ένας καφές καλλιεργημένος από τοπικούς αγρότες στην περιοχή Τολίμα, που συνδυάζει την τοπική τεχνογνωσία με αυστηρές μεθόδους βιολογικής καλλιέργειας και τις βέλτιστες πρακτικές του Προγράμματος Διατηρήσιμης Ποιότητας ΑΑΑ™ της Nespresso.
Είναι ένας αρμονικός και γλυκός καφές με ψημένες νότες δημητριακών και κόκκινα φρούτα, που ολοκληρώνεται με μια άφθονη, πυκνή κρέμα και μια επίγευση που διαρκεί. Το χαρμάνι αποτελείται από δύο μέρη, ένα πιο ελαφρύ που περιλαμβάνει το μεγαλύτερο μέρος του καφέ, και ένα μικρότερο σε όγκο αλλά πιο δυνατό, για να προσθέσει ένταση πολυπλοκότητας στο τελικό αποτέλεσμα. Είναι ιδανικός για το πρωί αφού είναι πλούσιος και έντονος.
Ποιες είναι οι συνθήκες στις οποίες ευδοκιμεί ένας εξαιρετικός οργανικός καφές στις Άνδεις;
- Η καλλιέργεια σε εντυπωσιακό υψόμετρο στην περιοχή της Τολίμα, υπό τη σκιά των δέντρων και τη νεφοκάλυψη που συχνά χαρακτηρίζει την περιοχή.
- Τα ηφαίστεια των Άνδεων που βρίσκονται στην πίσω πλευρά των καλλιεργειών δίνουν ακόμη περισσότερη σκιά στις κολομβιανές εκτάσεις καφέ.
- Τα σημαντικά θρεπτικά συστατικά δημιουργούν μια συγκεκριμένη δομή που καλλιεργεί πιο υγιή καφεόδεντρα, αποδίδοντας έντονα χαρακτηριστικά στον καφέ.
Οι αγρότες που καλλιεργούν τον ιδιαίτερο καφέ Arabica είναι μια ισχυρή, καλά οργανωμένη κοινότητα με αγάπη για για την τέχνη καλλιέργειας καφεόδεντρων. Χρειάζονται όμως και στήριξη για την περαιτέρω προώθηση των πρακτικών ποιότητας και βιωσιμότητας που ακολουθούν.
Χαρμάνι Peru Organic
Στο υποτροπικό κλίμα και σε υψόμετρο 1.000 και 2.100 μέτρα, καλλιεργείται ένας από τους πιο ξεχωριστούς καφέδες. Ο περουβιανός αυτός καφές είναι εκλεπτυσμένος, φρουτώδης και αφήνει μια γλυκιά αίσθηση ψημένων δημητριακών στο τελείωμά του.
Είναι ένας καφές που καβουρδίζεται σε δύο μέρη, ώστε να δώσει ένα διακριτικά πολύπλοκο αποτέλεσμα στην κούπα. Τα δύο μέρη καβουρδίζονται ελαφρά και τονίζουν τον απαλό και ήπιο χαρακτήρα του χαρμανιού, αποκαλύπτοντας ταυτόχρονα εξωτικές φρουτώδεις νότες.
Ιδανικά χρησιμοποιείται για καφέδες με γάλα, όπως ο Latte Macchiato, αναδύοντας αρώματα καρυδιού και γλυκιάς καραμέλας.
Πώς συνδέονται η βιωσιμότητα,η απόλαυση και οι αξίες;
Η αποκατάσταση της παραγωγής καφέ σε περιοχές που έχουν πληγεί από αντιξοότητες δίνει στις τοπικές κοινωνίες μια δεύτερη ευκαιρία στον βιοπορισμό. Τους δίνει έναν σκοπό και αξίες, με τις οποίες μπορούν να μεγαλώσουν τις οικογένειές τους.
Επιπρόσθετα, η βιώσιμη καλλιέργεια καφέ σε περιοχές που επικρατούν ιδανικές συνθήκες κλίματος και εδάφους, σημαίνει αμέσως ότι πιο ποιοτικά και γευστικά χαρμάνια γίνονται διαθέσιμα στους premium χώρους φιλοξενίας αλλά και εργασίας.
Άρα, κερδίζεις τριπλά. Επιλέγοντας τέτοιου είδους βιώσιμης καλλιέργειας καφέ εκτός από απόλαυση στην καθημερινή σου συνήθεια συμβάλλεις σε μια κοινή προσπάθεια για το καλό!
KEEP READING
-
ΓΙΝΕΤΑΙ ΓΛΥΚΟΣ ΚΑΦΕΣ ΧΩΡΙΣ ΖΑΧΑΡΗ;
Αγαπάς τον καφέ, αλλά σου αρέσει "μέτριος" ή "γλυκός" και δεν το διαπραγματεύεσαι; Κάνεις ισορροπημένη διατροφή, αλλά θέλεις να ...
20 Μαρτίου -
COFFEE TIME FOR ESPRESSO
Τι είναι τελικά ο εσπρέσο ρε παιδιά; "Διφασικό κολλοειδές σύστημα", όπως λένε οι χημικοί. Ή αλλιώς γαλάκτωμα. Έλαια, νερό και αέρια σε δυο ...
31 Αυγούστου -
ΚΑΦΕΣ - Η ΔΥΝΑΜΗ ΤΗΣ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ ΣΥΝΗΘΕΙΑΣ
Espresso, cappuccino, κρύο ή ζεστό. ''Πίνω καφέ'' ...αναρωτιέμαι συχνά εάν μπορούμε να αντιληφθούμε τη δύναμη που έχει αυτή η καθημερινή μας...
24 Ιουλίου