ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

ΠΩΣ ΝΑ ΣΥΝΤΗΡΗΣΕΙΣ ΣΩΣΤΑ ΤΟ ΚΡΑΣΙ  ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ
ΠΩΣ ΝΑ ΣΥΝΤΗΡΗΣΕΙΣ ΣΩΣΤΑ ΤΟ ΚΡΑΣΙ  ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ

ΠΩΣ ΝΑ ΣΥΝΤΗΡΗΣΕΙΣ ΣΩΣΤΑ ΤΟ ΚΡΑΣΙ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ

ΕΝΑΣ ΟΔΗΓΟΣ ΕΠΙΒΙΩΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΛΑΤΡΕΙΣ ΤΟΥ ΚΡΑΣΙΟΥ

24 Ιουλίου

Μια από τις πολύ ευχάριστες πτυχές του να μαθαίνει κάποιος πληροφορίες που αφορούν το κρασί είναι και η δημιουργία μιας συλλογής κρασιών, είτε μικρή είτε μεγάλη που να αντικατοπτρίζει το γούστο του. Η επιλογή και αγορά αυτών των κρασιών όμως είναι ένα μέρος της διαδικασίας. Τα κρασιά αυτά θα πρέπει και να αποθηκεύονται σωστά, αν θέλεις να τα κρατήσεις σε καλή κατάσταση, ώστε να τα απολαύσεις στο μέγιστο, όταν αποφασίσεις να τα ανοίξεις. 

Μπουκάλι με κόκκινο κρασί γεμίζει ένα ποτήρι
Credits: @lefteris-kallergis

Γιατί τα κρασιά χρειάζονται συντήρηση;

Πώς λοιπόν να συντηρήσεις σωστά τα κρασιά που αγαπάς;

Κάνοντας την αρχή λοιπόν σε αυτή τη στήλη κρασιού, θεώρησα σημαντικό προτού ξεκινήσουμε μαζί την διαδρομή μας στον κόσμο αυτού του τόσο απολαυστικού προϊόντος, να αναφέρουμε κάποιους παράγοντες που μπορούν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στη σωστή συντήρηση μιας φιάλης κρασιού.

Πολλές φορές οι περισσότεροι από εμάς ξεχνάμε ότι το κρασί είναι ένα προϊόν, το οποίο υπόκειται σε κάποιες προδιαγραφές συντήρησης, όπως σχεδόν όλα τα τρόφιμα που καταναλώνουμε καθημερινά. Το γεγονός ότι ένα κρασί δεν έχει ημερομηνία λήξης, όπως συμβαίνει με άλλα ευπαθή προϊόντα που βρίσκει κάποιος στο ψυγείο του δε σημαίνει ότι δεν έχει κάποιους κανόνες συντήρησης.

Έπιπλο με βιτρίνα για τοποθέτηση στο πλάι μπουκαλιών με κρασί
Credits:@nick-fewings

Και ενώ λοιπόν είναι πολύ φυσικό για όλους μας να μην αφήνουμε τα αλλαντικά και τα τυριά που καταναλώνουμε εκτός ψυγείου, ή να μην τα αφήνουμε σε ένα δωμάτιο που έχει 35 C, δεν συμβαίνει πάντα το ίδιο με μία φιάλη κρασιού. Θα μου πεις εύλογα, κάτσε ρε φίλε, κινδυνεύω να πάθω δηλητηρίαση αν πιώ ένα κρασί μιας κακό-συντηρημένης φιάλης;

Η απάντηση είναι όχι, αλλά το μόνο σίγουρο είναι ότι θα πιείς ένα κρασί του οποίου ο αρωματικός και γευστικός χαρακτήρας θα έχει αλλοιωθεί και φυσικά δεν θα αποκομίσεις την ίδια απόλαυση.

Πάμε λοιπόν να δούμε κάποιους από τους βασικότερους λόγους που μπορούν να επηρεάσουν και να αλλοιώσουν των χαρακτήρα ενός κρασιού.

Ποιοι είναι οι βασικότεροι παράγοντες συντήρησης;

Θερμοκρασία

Βασικότερος όλων η θερμοκρασία στην οποία φυλάσσουμε την φιάλη. Γενικότερα το ακραίο κρύο και ζέστη ή οι διακυμάνσεις στη θερμοκρασία που φυλάσσουμε μια φιάλη, είναι λόγοι να αλλοιωθεί το κρασί μας. Σε συνθήκες άμεσης κατανάλωσης ενός κρασιού σίγουρα 2 και 3 μέρες δεν θα προκαλέσουν κάποιο πρόβλημα στο κρασί μας, αλλά εάν θέλουμε να το κρατήσουμε για περισσότερο διάστημα καλό θα ήταν να το συντηρούμε κάπου που η θερμοκρασία θα είναι σταθερά μεταξύ 13-14 C. Μια πολύ αποτελεσματική λύση θα ήταν η αγορά ενός συντηρητή κρασιών. Πλέον στην αγορά υπάρχουν συντηρητές διαφόρων μεγεθών και τιμών, από οικιακής χρήσης έως επαγγελματικούς για πιο ψαγμένους, οι οποίοι καλύπτουν όλες τις ανάγκες και όλα τα πορτοφόλια. Μια άλλη λύση θα ήταν να φυλάσσουμε τις φιάλες μας σε κάποιο μέρος του σπιτιού μας, το οποίο έχει σχετικά δροσερή θερμοκρασία και δεν βρίσκεται δίπλα σε οικιακές συσκευές που μπορεί να παράγουν θερμότητα, όπως ένας φούρνος. Γι’ αυτούς που διαθέτουν υπόγειο, η λύση είναι ακόμα πιο εύκολη.

Οικιακό ψυγείο συντήρησης κρασιών με επιλογή επιθυμητής θερμοκρασίας


Φωτισμός

Ένας άλλος σημαντικός παράγοντας που μπορεί να αλλοιώσει μια φιάλη κρασιού είναι η έκθεση της στο δυνατό φως, είτε προέρχεται από τον ήλιο, είτε είναι τεχνητό από κάποια λάμπα. Το φως, όπως και η ζέστη που προκαλείται από αυτό, μπορεί να επιταχύνει την εξέλιξη των αρωμάτων ενός κρασιού με αποτέλεσμα αυτό να φαίνεται γερασμένο πριν την ώρα του. Δεν είναι τυχαίο ότι τα περισσότερα κρασιά και ειδικά αυτά που προορίζονται να κρατήσουν περισσότερο στον χρόνο, εμφιαλώνονται σε φιάλες που έχουν πράσινο ή καφέ χρώμα και το μπουκάλι έχει φίλτρα UV στην ίδια λογική που έχουν τα γυαλιά ηλίου, ώστε να προστατεύουν τα μάτια μας. Άρα, προσπαθούμε πάντα τις φιάλες κρασιού που δεν σκοπεύουμε να καταναλώσουμε άμεσα, να τις κρατάμε μακριά από δυνατό φως.

green-bottles.jpg
Credits: @jeremyzero

Δονήσεις

Επίσης, σημαντικός παράγοντας που μπορεί να αλλοιώσει τον χαρακτήρα ενός κρασιού είναι οι δυνατές δονήσεις που μπορεί να δέχεται μια φιάλη στο σημείο που την φυλάσσουμε. Ιδιαίτερα στα κόκκινα κρασιά, έχει παρατηρηθεί ότι οι δυνατές δονήσεις μπορούν να ανακινούν το πιθανό ίζημα που βρίσκεται στις φιάλες και να ανακόπτουν την ομαλή και ντελικάτη παλαίωση ενός κρασιού. Καλό θα ήταν λοιπόν να αποφεύγουμε την φύλαξη τον κρασιών μας δίπλα σε συσκευές που μπορούν να προκαλούν δονήσεις, όπως είναι το πλυντήριο ρούχων ή και τα ηχεία ενός στερεοφωνικού συγκροτήματος.

Κλίση

Τέλος, η κλίση στην οποία αποθηκεύουμε μια φιάλη κρασιού παίζει σημαντικό ρόλο στη σωστή συντήρηση της, ιδιαίτερα όταν μιλάμε για φιάλες που έχουν φελλό για πώμα.

home-wine-storage.jpg
Credits: @hermesrivera

Καλό είναι να συντηρούμε τις φιάλες μας σε οριζόντια θέση, ώστε ο φελλός να παραμένει πάντα υγρός από το κρασί. Σε αντίθετη περίπτωση υπάρχει φόβος ο φελλός να διαβρωθεί και να χάσει μέρος του όγκου του, με αποτέλεσμα να επιτρέψει στο οξυγόνο να εισέλθει στη φιάλη και να οξειδωθεί το κρασί μας.

Κλείνοντας, θα ήθελα να πω πως όλοι οι παραπάνω παράγοντες αφορούν οποιοδήποτε στυλ κρασιού και είναι εξίσου σημαντικοί στο να διατηρούμε τα κρασιά μας σε καλή κατάσταση.