ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

ΓΛΥΚΑ ΦΤΙΑΓΜΕΝΑ "ΜΕ ΑΓΑΠΗ"
ΓΛΥΚΑ ΦΤΙΑΓΜΕΝΑ "ΜΕ ΑΓΑΠΗ"

ΓΛΥΚΑ ΦΤΙΑΓΜΕΝΑ "ΜΕ ΑΓΑΠΗ"

ΤΑ ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ ΠΟΥ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΠΕΤΥΧΟΥΝ

22 Ιουλίου

Είμαι σίγουρος ότι όλοι έχουμε ακούσει από κάποιον ή οι ίδιοι να πει τη φράση το έκανα ή το έφτιαξα "με αγάπη" γι’ αυτό είναι τόσο νόστιμό ή γι’ αυτό είναι τόσο ιδιαίτερο, γιατί το έκανα για εσένα.

Αναπολώντας το παρελθόν, έχοντας στο μυαλό μου την συγκεκριμένη φράση, μου έρχονται εικόνες από τα Κυριακάτικα τραπέζια στο σπίτι της γιαγιάς μου. Θυμάμαι έντονα ότι μπαίνοντας στο σπίτι, με πλημύριζαν οι μυρωδιές του φρέσκου μαγειρεμένου φαγητού και το πρώτο πράγμα που κάναμε, εγώ και τα αδέρφια μου, ήταν να τρέξουμε να δούμε τι είχε πάνω στο τραπέζι. Το Κυριακάτικο τραπέζι της γιαγιάς ήταν πάντα γεμάτο με τα αγαπημένα μας φαγητά, όλα πεντανόστιμα, προσεχτικά τοποθετημένα και όμορφα διακοσμημένα, λες και το τραπέζι ήταν για κάποιον πολύ σημαντικό προσκεκλημένο. Μου πήρε χρόνια να καταλάβω ότι όντως ήταν, ήταν για εμάς.

Λευκό τραπεζομάντηλο στρωμένο σε στρόγγυλο τραπέζι με σκεύη και βάζο με τριαντάφυλλα στην μέση
Credits: @eugenivy_now

Άρα, τι διαφορετικό έκανε η γιαγιά μου τις Κυριακές και όλα ήταν τόσο νόστιμα που ακόμα και σήμερα κλείνω τα μάτια και με πλημυρίζουν όλες αυτές οι γεύσεις; Τα έκανε σίγουρα με αγάπη. Με λίγα λόγια, επέλεγε τα καλύτερα υλικά, ξεκινούσε την προετοιμασία μία ημέρα ή δύο πριν, ακολουθούσε πιστά τη συνταγή βάζοντας φυσικά και τις δικές της πινελιές για να έχουν γεύσεις γιαγιάς, και σίγουρα έδινε όσο χρόνο χρειαζόταν στην μαγειρική της, γιατί ήθελε να είναι όλα τέλεια, διότι με αυτόν τον τρόπο ήθελε, συνειδητά ή ασυνείδητα, να μας πλημυρίσει με την αγάπη της και να δημιουργήσει μαζί με όλη την οικογένεια αναμνήσεις. Και το έκανε, σίγουρα το έκανε.

Αυτό ακριβώς πιστεύω ότι όλοι πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας όταν δημιουργούμε ένα γλυκό. Εάν το κάνουμε με αγάπη, δηλαδή με σεβασμό και διάθεση να προσφέρουμε μια μοναδική γευστική εμπειρία στον άνθρωπο που θα το δοκιμάσει, τότε σίγουρα το αποτέλεσμα θα μας ανταμείψει.

Τώρα ας δούμε πώς όλα αυτά ερμηνεύονται και πρακτικά στη ζαχαροπλαστική. Αρχικά, όπως όλοι ήδη θα έχετε ακούσει, η ζαχαροπλαστική απαιτεί ακρίβεια στις δοσολογίες και πιστή εφαρμογή των τεχνικών. Με άλλα λόγια, εάν θέλουμε να έχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα δεν θα πρέπει να αποκλίνουμε από την συνταγή. Τα βήματα μιας συνταγής, οι δοσολογίες, οι θερμοκρασίες που μας υποδεικνύονται, ο χρόνος προετοιμασίας και ψησίματος θα πρέπει να ακολουθούνται κατά γράμμα γιατί σε αντίθεση με την μαγειρική, στη ζαχαροπλαστική δύσκολα διορθώνονται τα λάθη εκ των υστέρων.

Επιπλέον, καλές πρώτες ύλες. Όσο και εάν θέλουμε να πιστεύουμε ότι-για παράδειγμα-χρησιμοποιώντας ένα υποκατάστατο βουτύρου ή αρωματικά ενισχυτικά αντί για φυσικά προϊόντα ή υποκατάστατα σοκολάτας αντί για σοκολάτες με υψηλή περιεκτικότητα σε κακαόμαζα θα μας δώσουν το βέλτιστο αποτέλεσμα, θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω ότι δεν ισχύει. 


Η καλή ποιότητα των πρώτων υλών επηρεάζει καταλυτικά τη γεύση, τα αρώματα, τη σύσταση και τη δομή του τελικού προϊόντος. Για αυτό εάν θέλουμε να κάνουμε γλυκά "με αγάπη" και να δημιουργήσουμε γευστικές αναμνήσεις θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεχτικοί στην επιλογή των πρώτων υλών.

Τέλος, η παρουσίαση του γλυκού μας θα πρέπει να είναι αντάξια της γεύσης και της προσπάθειας που έχουμε καταβάλει για τη δημιουργία του. Μια παλιά, σοφή, ελληνική παροιμία έλεγε: " από τα μάτια πιάνεται, στα χείλη κατεβαίνει κι από τα χείλη στην καρδιά ριζώνει και δεν βγαίνει". Συνήθως, η εικόνα ενός γλυκού, είναι αυτή που ερχόμαστε πρώτα αντιμέτωποι πριν καν το δοκιμάσουμε. 

Και είναι αυτή που αρχίζει να μας δημιουργεί τις πρώτες προσδοκίες καθώς μας κάνει να φανταζόμαστε και να ανυπομονούμε για το τι θα επακολουθήσει. Συνεπώς, είναι πολύ σημαντικό να αφιερώνουμε χρόνο και πολλή αγάπη στην παρουσίαση του γλυκού μας.

Είτε γευόμαστε ένα γλυκό σε ένα τριάστερο εστιατόριο, είτε στο Κυριακάτικο τραπέζι, ένα πράγμα θα πρέπει να θυμόμαστε, ότι πίσω από αυτό όντως υπάρχει πολλή αγάπη. Όσο διαφορετικές και να είναι οι απαιτήσεις ενός γλυκού, περίπλοκες οι τεχνικές του, ευφάνταστοί και ισορροπημένοι οι γευστικοί συνδυασμοί και τα αρώματα του, ντελικάτη η παρουσίαση του για να πετύχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα χρειάζεται επιμονή, υπομονή, δουλειά και πολλή αγάπη.