ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ MACARON;
ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ MACARON;

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ MACARON;

ΟΙ ΑΕΡΙΝΕΣ ΜΑΡΕΓΚΕΣ ΑΜΥΓΔΑΛΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΦΙΝΑ ΓΕΥΣΗ & ΤΗΝ ΝΤΕΛΙΚΑΤΗ ΟΨΗ

25 Ιουνίου

Τα Macarons (μακαρόν) είναι αυτές οι αέρινες μαρέγκες αμυγδάλου που στη συνέχεια διαμορφώνονται σε μπισκότα "σάντουιτς" γεμισμένα με ganache, μαρμελάδα ή βουτυρόκρεμα. Όλα τα συστατικά, η μαρέγκα με το ασπράδι αυγού, η άχνη ζάχαρη, η λευκή ζάχαρη, το τρίμμα αμυγδάλου και τέλος το χρώμα δημιουργούν αυτό το γλύκισμα με τη λεία και τραγανή επιφάνεια και τη νόστιμη γέμιση. Η ιστορία του macaron ξεκινάει πριν 600 χρόνια από την Ιταλία και τη Γαλλία και σήμερα οι γαλλικοί οίκοι ζαχαροπλαστικής Ladurée και Pierre Hermé απογειώνουν τα μακαρόν με αποτέλεσμα να θεωρούνται από πολλούς παριζιάνικα γλυκά.


Είναι το ίδιο γλυκό το Macaron με το Macaroon;

Τα Macarons και τα Macaroons διαφέρουν ως προς το κύριο συστατικό τους, το οποίο για τα Macarons είναι το αμύγδαλο και για τα Macaroons είναι η τριμμένη καρύδα. Τόσο τα Macarons όσο και τα Macaroons είναι απόγονοι του OG Μacaroon, ενός ιταλικού μπισκότου που παρασκευάζεται από ψιλοκομμένα αμύγδαλα, ασπράδια αυγών και ζάχαρη. Φτιαγμένα χωρίς αλεύρι και οι δύο εκδοχές είναι χωρίς γλουτένη και άζυμα, δηλαδή χωρίς κάποιο είδος μαγιάς.
Τα παριζιάνικα Macarons παρασκευάζονται από ένα κουρκούτι αλεσμένου αμυγδάλου, ασπράδια αυγών και ζάχαρη που φουσκώνει στον φούρνο για να σχηματίσει ένα μπισκότο λείας επιφάνειας. Στη συνέχεια ανά δύο γεμίζονται με διάφορες γεμίσεις, αποκτώντας ένα μαστιχωτό κέντρο και επιφάνεια σαν κέλυφος.
Τα Macaroons παρασκευάζονται από τριμμένη καρύδα που συγκρατείται από ασπράδια αυγών και κρυσταλλική ζάχαρη. Δεν έχουν τόσο λεία επιφάνεια όσο τα macaron, το εσωτερικό τους είναι λαστιχωτό και συχνά είναι βουτηγμένα σε σοκολάτα.


Ποια είναι η ιστορία του Macaron;

Τα σημερινά μακαρόν είναι το αποτέλεσμα μιας μακράς εξέλιξης των μακαρόν του παρελθόντος στην Ιταλία και στη Γαλλία. Σύμφωνα με τις λαϊκές δοξασίες, τα μακαρόν θεωρούνται ιταλικής προέλευσης που χρονολογούνται από τον 8ο αιώνα. Σύμφωνα με τους θρύλους, η λιχουδιά εισήχθη στη Γαλλία το 1533, όταν η βασίλισσα Αικατερίνη των Μεδίκων της Ιταλίας παντρεύτηκε τον βασιλιά Ερρίκο Β' της Γαλλίας και οι ζαχαροπλάστες της έφεραν μαζί τους τη συνταγή μακαρόν.


Τότε, αυτά τα μπισκότα παρασκευάζονταν από αμύγδαλα, ασπράδι αυγού και ζάχαρη και ονομάζονταν "αφαλοί του ιερέα".
Το 1682, όταν ο βασιλιάς Λουδοβίκος XIV αποφάσισε να μείνει στις Βερσαλλίες, τα μακαρόν σερβίρονταν στους καλεσμένους ως χειρονομία καλωσορίσματος. Μέχρι τότε, τα γλυκά αυτά θεωρούνταν αποκλειστικό είδος για τη βασιλική οικογένεια. Η παράδοση συνεχίστηκε μέχρι την πτώση της αυτοκρατορίας το 1789.
Το 1792, δύο μοναχές στη Nancy, σε μια περιοχή της Γαλλίας -που έγιναν γνωστές ως Αδελφές Μακαρόν- έψησαν και πούλησαν τα γλυκά για να επιβιώσουν κατά τη διάρκεια της Γαλλικής Επανάστασης. Το 1952, η Nancy τις τίμησε μετονομάζοντας το σημείο όπου παρήγαγαν τα μακαρόν με το όνομά τους. Με τον καιρό, διαφορετικές περιοχές στη Γαλλία υιοθέτησαν τη συνταγή ως τοπική σπεσιαλιτέ.

Τα μακαρόν των μοναχών του Nancy
Credits: Wikipedia

Ωστόσο, το Macaron όπως το ξέρουμε σήμερα (με δύο μπισκότα μαρέγκας που ενώνονται με μια ελαφριά, αρωματισμένη γέμιση) ήταν δημιούργημα της γαλλικής πρωτεύουσας. Στη δεκαετία του 1830, οι Παριζιάνοι ζαχαροπλάστες παρουσίασαν στον κόσμο το macaron parisien. Η συνταγή έγινε δημοφιλής από την pâtisserie Ladurée, την εταιρεία που δημιουργήθηκε το 1862 από τον Louis-Ernest Ladurée, όταν άνοιξε στη γαλλική πρωτεύουσα ένα πανέμορφο παριζιάνικο tea-room και στη συνέχεια ο ανηψιός του Pierre Desfontaines  στα μέσα του 1930 δημιούργησε το macaron όπως το ξέρουμε. Σήμερα η εταιρεία αυτή πουλά πάνω από 4.000.000 μακαρόν ετησίως!

Το Macaron έχει υποστεί μια ατελείωτη διαδικασία επανεφεύρεσης και μια αδιάκοπη εμφάνιση νέων γεύσεων και χρωμάτων. Στις αρχές του 21ου αιώνα, οι ζαχαροπλάστες άρχισαν να προσφέρουν μακαρόν με διαφορές στη γεύση μεταξύ γέμισης και μπισκότου. Οι σεφ ζαχαροπλαστικής συνεχίζουν να ανανεώνουν τις παραδοσιακές συνταγές χρησιμοποιώντας αλμυρές εμπνεύσεις (μέντας, βασιλικού, ταϊλανδέζικου κάρυ, αλμυρής σοκολάτας κ.α.)
Το Macaron γνώρισε έκτοτε μια αύξηση της δημοτικότητας στη Βόρεια Αμερική και την Ασία.

Ποιες διαφορετικές γεύσεις θα βρεις στα Macaron;

Όταν πρόκειται για το διάσημο παριζιάνικο γλυκό, οι δυνατότητες γεύσης είναι απεριόριστες. Οι γευστικές εκδοχές του macaron είναι πραγματικά πάρα πολλές και έχουν να κάνουν με τη δημιουργικότητα και τον συνδυασμό των τεχνικών του ευφάνταστου pastry chef! Μερικές από τις γεύσεις είναι με τριαντάφυλλο, σοκολάτα, βανίλια, φιστίκι αιγίνης, διάφορα εσπεριδοειδή, καραμέλα, φράουλα, βατόμουρο, μέντα και πολλές άλλες! 


Γιατί η τιμή πώλησης των Macarons είναι τόσο υψηλή;

1.Παρασκευάζονται από υψηλής ποιότητας συστατικά

Ο κύριος λόγος που τα μακαρόν είναι ακριβά είναι τα συστατικά που χρησιμοποιούνται. Οι α΄ύλες πρέπει να είναι υψηλής ποιότητας και άρα ακριβότερες από τις συνηθισμένες. Διαφορετικά, η γεύση και η υφή του μακαρόν δεν θα είναι καλή. Όσο πιο περίπλοκη και υψηλής ποιότητας είναι η γέμιση, τόσο πιο ακριβό θα είναι το macaron. Ενώ το κέλυφος παρέχει τη σωστή δομή και υφή, η γέμιση είναι αυτή που δίνει στο macaron μια έκρηξη γεύσης.

2. Απαιτείται χρόνος και υψηλή τεχνική για την παρασκευή

Τα μακαρόν χρειάζονται αρκετές ημέρες για να παρασκευαστούν λόγω της διαδικασίας με την οποία πρέπει να χρησιμοποιηθούν τα υλικά και του ιδιαίτερου τρόπου ψησίματος που απαιτούν. Επειδή η παρασκευή τους είναι μία από τις πιο περίπλοκες, τα φτιάχνουν μόνο έμπειροι ζαχαροπλάστες που κατέχουν την απαιτούμενη τεχνογνωσία και αυτό αντικατοπτρίζεται στην συνολική τιμή του προϊόντος.

3. Έχουν καταγωγή από μεγάλες κουζίνες

Τόσο η Ιταλία όσο και η Γαλλία ισχυρίζονται ότι βρίσκονται πίσω από την εφεύρεση του Macaron. Και οι δύο χώρες φημίζονται για την υψηλή γαστρονομία τους. Τα επιδόρπιά τους, ειδικότερα, είναι έργα τέχνης. Και τα μακαρόν εμπίπτουν σε αυτή την κατηγορία και έτσι πολλοί άνθρωποι συνδέουν τα μακαρόν με την πολυτέλεια.

4. Είναι το γλυκό που κάνει θραύση στα social media

Τα Macarons είναι απίστευτα φωτογενή στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης! Η κατανάλωση ενός πολύχρωμου ή εκκεντρικού μακαρόν κερδίζει τα πολυπόθητα like και τους followers! Ενώ ήταν πάντα γνωστά στην Ιταλία και τη Γαλλία, μόλις πρόσφατα έγιναν τάση στην Αμερική και στην Ασία. Όπως συμβαίνει με οτιδήποτε που γίνεται μόδα, έτσι και το Macaron απέκτησε μια πιο ακριβή τιμή. Όταν κάτι είναι μοντέρνο, αυτό σημαίνει ότι υπάρχει περισσότερη προσοχή και ενδιαφέρον σε αυτό. Δεδομένου ότι η ζήτηση είναι υψηλή και τα μακαρόν είναι δύσκολο να παραχθούν μαζικά, η προσφορά είναι πάντα χαμηλή και άρα η τιμή τους εκτοξεύεται στα ύψη. Αν θα αναζητήσεις το macaron στον σημερινό κόσμο του Instagram, του TikTok και άλλων οπτικών πλατφορμών κοινωνικής δικτύωσης, όλοι προσπαθούν να δημιουργήσουν μια trending εικόνα.

5. Έχουν μοναδικές γεύσεις

Ενώ μπορείς να αγοράσεις τυποποιημένες γεύσεις μακαρόν, όπως σοκολάτα, φράουλα και βανίλια, ορισμένοι ζαχαροπλάστες κάνουν το κάτι παραπάνω. Αυτό συμβαίνει επειδή ο κόσμος των μακαρόν είναι ανταγωνιστικός.

Όσοι έχουν τελειοποιήσει την τέχνη παρασκευής των μακαρόν συνεχίζουν πάντα να προσπαθούν να ανέβουν στο νούμερο 1, μιας και ο μόνος τρόπος οι ζαχαροπλάστες να ανταγωνιστούν διάσημα ζαχαροπλαστεία είναι να δημιουργήσουν μοναδικές, αλλά και εκκεντρικές γεύσεις. Έχεις ακούσει μακαρόν με γεύση ούζου ή ελαιόλαδο;

Το μακαρόν είναι ένα "ειδικό" γλυκό. Δεν θέλουν όλοι να τρώνε συνέχεια μακαρόν με γεύση ούζου! Το τρώνε για την καινοτομία ή ως απόλαυση κάθε τόσο. Και επειδή είναι μοναδικό και καινοτόμο, έχει υψηλότερη τιμή.

6. Συσκευασία

Στον κόσμο των μακαρόν η συσκευασία έχει σημασία! Όχι μόνο η συσκευασία πρέπει να διατηρεί το προϊόν ασφαλές, αλλά πρέπει να είναι τόσο αξιομνημόνευτη (και ίσως πολυτελής), όσο τα ίδια τα μακαρόν. Οι έμπειροι ζαχαροπλάστες των μακαρόν γνωρίζουν ότι μέρος της ελκυστικότητάς τους είναι το χρώμα και η ομορφιά τους. Εάν τα παρουσιάσουν σε ένα τυπικό κουτί από χαρτόνι, τότε η εμπειρία απόλαυσης από τον πελάτη είναι ελλιπής. Εάν κάνουν τη συσκευασία τους όσο το δυνατόν πιο φωτογενή, τότε οι πελάτες τους είναι πιο πιθανό να βγάλουν φωτογραφίες των μακαρόν, ενώ είναι ακόμα στη συσκευασία. Αυτό σημαίνει ότι η επωνυμία τους λαμβάνει δωρεάν διαφήμιση. Σημαίνει επίσης ότι η συσκευασία είναι πιο ακριβή. 

Και αφού μιλάμε για τη συσκευασία, μία από τις πιο ακριβές εκδοχές του μακαρόν βρίσκεται στο  Miami της Florida, στο θέρετρο St.Regis της Marriott. Είναι φτιαγμένο με λευκό τσάι και έχει νιφάδες αληθινού χρυσού πάνω του και σερβίρεται σε κρυστάλλινο κουτί Lalique. Το κουτί κοστίζει 9703 δολάρια ως complementary keepsake στη διαμονή μιας μέρας σε μια από τις πολυτελής σουίτες του ξενοδοχείου.

7. Τα macaron πρέπει να είναι αψεγάδιαστα

Κανείς δεν θέλει να φάει ένα μακαρόν που έχει παραμορφωμένο κέλυφος. Κανένα ζαχαροπλαστείο δεν θέλει να πουλήσει ένα παραμορφωμένο μακαρόν. Αυτός είναι ο λόγος που δίνεται μεγάλη έμφαση στην τελειοποίηση της τέχνης της παρασκευής του.

Τα macaron είναι υγεινά;

Αν και περιέχουν ζάχαρη, τα μακαρόν είναι μια από τις πιο υγιεινές επιλογές όσον αφορά τα γλυκά φούρνου. Εξαιτίας αυτού, απευθύνονται σε πολλούς ανθρώπους που ενδιαφέρονται να απολαμβάνουν νόστιμα γλυκίσματα χωρίς να ανησυχούν για την υγεία τους. Είναι χωρίς γλουτένη, αφού παρασκευάζονται με πούδρα αμυγδάλου αντί για κανονικό αλεύρι. Επίσης, ενώ τα ασπράδια των αυγών εμποδίζουν τα μακαρόν να είναι πλήρως vegan, υπάρχουν πολλές πτυχές τους που είναι φυτικής προέλευσης και για αυτό είναι ελκυστικά σε ορισμένους χορτοφάγους. Η χρήση φρούτων στη γέμιση τα κάνει μια υγιεινή επιλογή, καθώς προσθέτει τα θρεπτικά συστατικά και τις βιταμίνες από τα φρούτα σε αυτό.

Τα Macarons αρέσουν στους  Έλληνες;

Τα τελευταία χρόνια τα Macarons έχουν έρθει και στην ελληνική αγορά και έχουν κερδίσει τις καρδιές πολλών Ελλήνων, με τα ζαχαροπλαστεία να ανταγωνίζονται μεταξύ τους σε χρώματα και ευφάνταστες γεύσεις. Μπορείς να τα αγοράσεις ανά τεμάχιο ή ανάλογα με τις συσκευασίες που πουλά κάθε ζαχαροπλαστείο, συνήθως των 6, 9 ή και 10 τεμαχίων. Οι τιμές τους ξεκινούν από 0,90€/τεμ και από 9€/κιλό. Υπολόγισε ότι 1 κιλό έχει περίπου 24 έως 30 τεμάχια.

Το 2018 διενεργήθηκε ένας πρωτότυπος διαγωνισμός για το καλύτερο ελληνικό μακαρόν υπό την αιγίδα της Πρεσβείας της Γαλλίας στην Αθήνα και του Γενικού Γαλλικού Προξενείου στη Θεσσαλονίκη, στα πλαίσια της 4ης διοργάνωσης του "Goût de France – Good France". Τα κριτήρια αξιολόγησης των μακαρόν ήταν η γεύση, η γευστική πρωτοτυπία, η υφή, η ομοιομορφία του σχήματος και η γενική του όψη.

Αφίσα διαγωνισμού ελληνικού μακαρόν 2018.jpg
Credits: facebook.com/Macarongrec

Η ιδέα ήταν του Ελληνογάλλου αρχισέφ της Γαλλικής Πρεσβείας Jean-Marie Hoffmann που ήταν και ο Πρόεδρος της κριτικής Επιτροπής, η οποία απαρτίζονταν από 14 διακεκριμένους και επώνυμους σεφ, ανάμεσά τους και ο δικός μας Δημήτρης Χρονόπουλος.

Ο Pierre Hermés θεσμοθέτησε το 2005 την International Macaron Day στις 20 Μαρτίου. Τότε τα καταστήματα μακαρόν που συμμετέχουν στους εορτασμούς κερνούν macarons στους πελάτες τους και κάνουν ειδικές προσφορές. Θυμήσου την ημερομηνία αυτή, εάν βρεθείς στο Παρίσι, στη Νέα Υόρκη, στη Σιγκαπούρη ή σε κάποια άλλη μεγάλη πόλη του κόσμου. Και γιατί όχι, μήπως από το 2023 η "Ημέρα του Μακαρόν" να γιορταστεί και στην Ελλάδα!