ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ANTONIO BACHOUR Ο ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΘΡΥΛΟΣ ΤΗΣ ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗΣ
ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ANTONIO BACHOUR Ο ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΘΡΥΛΟΣ ΤΗΣ ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗΣ

ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ANTONIO BACHOUR Ο ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΘΡΥΛΟΣ ΤΗΣ ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗΣ

Ο ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΗΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΗΣ ΠΟΥ ΜΑΓΕΥΕΙ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

21 Μαρτίου

Ο Antonio Bachour έχει τιμηθεί τρεις χρονιές ως Best Pastry Chef in the World από το Best Chefs Foundation και τα γλυκά του ξεχωρίζουν για την ισορροπία γεύσεων, την ακρίβεια στην εκτέλεση και την αψεγάδιαστη αισθητική. Δεν σταματά ποτέ να εξελίσσεται, να δημιουργεί και να μοιράζεται τις γνώσεις του μέσα από masterclasses σε όλο τον κόσμο εμπνέοντας επαγγελματίες και λάτρεις της ζαχαροπλαστικής.

Η τέταρτη συνεχόμενη συνεργασία του με το Cooking Workshop Pro με το οποίο έχει αποκλειστική συνεργασία, σηματοδότησε και πάλι μια μοναδική εμπειρία για τους συμμετέχοντες, καθώς ο ίδιος δίδαξε δύο αποκλειστικά Masterclasses στη Θεσσαλονίκη: το Petit Gâteaux & Entremets και το Viennoiserie. Στην συνέντευξη στο FineBeing, μοιράστηκε σκέψεις για την τέχνη της ζαχαροπλαστικής, τη φιλοσοφία του, αλλά και πώς βιώνει τη μετάδοση της γνώσης του σε σεμινάρια όπως αυτά του Cooking Workshop Pro. Πάμε να σου τον γνωρίσουμε καλύτερα.


Γιατί ο Antonio Bachour είναι παγκοσμίως ένας από τους πιο πετυχημένους της Ζαχαροπλαστικής τέχνης;

Διεθνής αναγνώριση και βραβεία

Η αριστεία του Bachour έχει αναγνωριστεί παγκοσμίως, χαρίζοντάς του μια σειρά από σπουδαίες διακρίσεις. Αξίζει να πάμε να τις δούμε μία-μία:

  • Zest Award for Baking & Pastry Innovator το 2012, από το Johnson & Wales University που αναγνώρισε τη δημιουργικότητά του με το συγκεκριμένο βραβείο.
  • Best Pastry Chef Award από τα την κορυφαία πλατφόρμα γαστρονομικών βραβείων στον κόσμο, όπως είπαμε πιο πάνω και συγκεκριμένα το 2018, το 2019 και το 2022, αποδεικνύοντας τη συνεχή του πρωτοπορία στον κλάδο.
  • Pastry Chef of the Year από το Esquire Magazine, όταν το 2019, το διάσημο περιοδικό τον ανακήρυξε Pastry Chef of the Year, ενισχύοντας ακόμη περισσότερο τη φήμη του.
  • Pastry Innovator 2024 από το La Liste, τον παγκόσμιο οδηγό για τα καλύτερα ξενοδοχεία και εστιατόρια στον κόσμο.

Συγγραφικό έργο

Ο Antonio Bachour, πέρα από τις αριστουργηματικές του δημιουργίες, έχει μοιραστεί τη γνώση και το πάθος του για τη ζαχαροπλαστική μέσα από μια σειρά βιβλίων που αποτελούν σημείο αναφοράς για επαγγελματίες και λάτρεις του είδους. Σου τα γράφουμε, ώστε αν σε ενδιαφέρει, να τα αναζητήσεις. 

Η πρώτη του έκδοση λοιπόν, το Bachour, παρουσιάζει τις χαρακτηριστικές του γεύσεις και την αισθητική που τον καθιέρωσε διεθνώς, ενώ το Bachour Simply Beautiful εστιάζει στην τέχνη της λεπτομέρειας, αναδεικνύοντας την αρμονία ανάμεσα στη γεύση και την παρουσίαση. Η αγάπη του για τη σοκολάτα αποτυπώνεται στο Bachour Chocolate, όπου εξερευνά τις απεριόριστες δυνατότητες αυτού του υλικού, ενώ το Bachour The Baker επικεντρώνεται στις τεχνικές του baking, προσφέροντας πολύτιμες γνώσεις για την παρασκευή εξαιρετικών αρτοποιημάτων.

Το Bachour in Color είναι ένας ύμνος στις ζωντανές αποχρώσεις που χαρακτηρίζουν τις δημιουργίες του, αποκαλύπτοντας τη σημασία της οπτικής απόλαυσης στη γαστρονομική εμπειρία. Στο Bachour Gastro, γεφυρώνει τη ζαχαροπλαστική με τη γαστρονομία, εισάγοντας ένα νέο επίπεδο δημιουργικότητας και σύγχρονων τεχνικών. Τέλος, στο Bachour Buffets, εστιάζει σε εντυπωσιακές προτάσεις για buffet-style γλυκά, δίνοντας έμφαση στην πολυτέλεια, την ισορροπία των γεύσεων και τη μεγαλοπρέπεια της παρουσίασης. 

Κάθε ένα από αυτά τα βιβλία αποτελεί έναν πολύτιμο οδηγό για όσους θέλουν να εξελίξουν τις γνώσεις τους στη ζαχαροπλαστική και να εμπνευστούν από το μοναδικό στυλ του Antonio Bachour.

Παγκόσμια επιρροή και εκπαίδευση

Ο Antonio Bachour έχει δημιουργήσει μια σειρά από εμβληματικά ζαχαροπλαστεία και εστιατόρια, στη Βραζιλιά, Αργεντινή και στο Μαϊάμι της Φλόριντα. Ανάμεσά τους ξεχωρίζει το Bachour Coral Gables, όπου προσφέρει μια σύγχρονη αμερικανική κουζίνα με viennoiserie, αλμυρά πιάτα και φυσικά τις φημισμένες του δημιουργίες ζαχαροπλαστικής. Στη Φλόριντα λειτουργούν επίσης τα Bachour Doral και Tablé by Antonio Bachour, το τελευταίο εμπνευσμένο από τη γαλλική brasserie, με επιρροές από τη μεσογειακή και λιβανέζικη γαστρονομία. Επιπλέον, το Masse by Bachour στην Aventura Mall είναι ένας ακόμα γαστρονομικός προορισμός για τους λάτρεις των γλυκών του, ενώ το Matta Cafe, αν βρίσκεσαι στο Σάο Πάολο θα σε εκπλήξει. 


Ο Bachour έχει επεκταθεί και στο Μεξικό, ενώ ταξιδεύει σε περισσότερες από 40 χώρες παγκοσμίως, διδάσκοντας pastry art μέσα από αποκλειστικά masterclasses.

Από πού εμπνέεται ο Antonio Bachour στη ζαχαροπλαστική;

Η έμπνευση μπορεί να προέλθει από παντού, λέει ο Bachour. «Ένα κτίριο, ένα λουλούδι, ένα έργο τέχνης ή ακόμα και το χρώμα ενός ρούχου μπορεί να μου δώσει την ιδέα για ένα νέο γλυκό.» Ο ίδιος βλέπει τη ζαχαροπλαστική ως μια τέχνη, όπου η δημιουργικότητα συναντά την τεχνική, έχοντας την μεγάλη πρόκληση να την αναδείξει με μια ανεπανάληπτη αισθητική. Η αφοσίωσή του στη ζαχαροπλαστική δεν είναι απλώς επάγγελμα, αλλά τρόπος ζωής: 

«Τρώω πρωινό, μεσημεριανό και βραδινό και το μόνο που σκέφτομαι είναι τη ζαχαροπλαστική»
Ο Antonio Bachour στο Cooking at Cooking Workshop Pro
Ο Antonio Bachour στο Cooking at Cooking Workshop Pro


Ποιες είναι οι επιρροές πίσω από τις δημιουργίες του;

Με ρίζες από τον Λίβανο και ευτυχισμένα χρόνια στο Πουέρτο Ρίκο, ο Bachour φέρνει στην υψηλή ζαχαροπλαστική του τις γεύσεις των τροπικών φρούτων, γεύσεις που είναι βαθιά εντυπωμένες στην μνήμη του. Η ζαχαροπλαστική του είναι μια ωδή στη νοσταλγία, γεμάτη συναισθήματα και εικόνες από την παιδική του ηλικία. Κάθε του δημιουργία φέρει μέσα της τη ζεστασιά και την αγάπη μιας ζωής γεμάτης αυθεντικές στιγμές.«Είμαστε επτά αδέρφια με μια μεγάλη οικογένεια. Και πάντα περνούσαμε υπέροχα μαζί,» εξομολογείται ο Bachour. «Θέλω πάντα να θυμάμαι μέσα από τα γλυκά μου από πού προέρχομαι, πόσο ευτυχισμένος ήμουν. Και είναι πολύ σημαντικό να ξαναζούμε αυτές τις στιγμές.»

Η γαστρονομική του προσέγγιση συνδυάζει την εκλεπτυσμένη αισθητική της ευρωπαϊκής ζαχαροπλαστικής με τη ζωντάνια και την ένταση των λατινοαμερικανικών γεύσεων. Το αποτέλεσμα είναι εντυπωσιακά γλυκά που ισορροπούν ανάμεσα στην παράδοση και την καινοτομία. Από τα γαλλικά τεχνικά στοιχεία, μέχρι τις έντονες γεύσεις και τα τροπικά φρούτα που θυμίζουν το Πουέρτο Ρίκο, κάθε γλυκό του αφηγείται μια ιστορία.


Ποιο είναι το μυστικό της επιτυχίας του Bachour;

«Νομίζω ότι το πιο σημαντικό πράγμα σήμερα για τους νέους επίδοξους σεφ ζαχαροπλαστικής είναι το πάθος. Αν δεν έχεις πάθος, δεν μπορείς να ασχοληθείς με αυτή την καριέρα. Δουλεύουμε πολλές ώρες. Δουλεύουμε στις αργίες. Δουλεύουμε όταν όλοι είναι σε διακοπές.
Δουλεύουμε 15 ώρες τη νύχτα. Αν δεν έχεις πάθος, δεν μπορείς να το κάνεις αυτό.
Σήμερα, οι άνθρωποι θέλουν να γίνουν διάσημοι, θέλουν να βγουν στην τηλεόραση, θέλουν να είναι στο MasterChef, αλλά δεν θέλουν να δουλεύουν πάνω από οκτώ ώρες. Και πάντα σκέφτονται πρώτα τα χρήματα, παρά την επαγγελματική εμπειρία. Γι' αυτό έχουμε εκατομμύρια σεφ, αλλά μόνο λίγους που είναι σπουδαίοι, επειδή αυτοί οι λίγοι έχουν πάθος.

Εγώ λέω πάθος. Πάθος και καρδιά. 

Και μετά να είσαι οργανωμένος. Πρέπει, αλλιώς, είσαι μια καταστροφή στην κουζίνα.» 

Ποια λέει ότι είναι η νέα τάση της Ζαχαροπλαστικής;

Ο Bachour είναι γνωστός για τον πειραματισμό του με νέες τεχνικές και υλικά. H  ζαχαροπλαστική για να να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της υγιεινής διατροφής χωρίς συμβιβασμούς στην τέχνη και τη γεύση, εξελίσσεται συνεχώς. «Σήμερα, οι pastry chefs έχουν πρόσβαση σε απίστευτα προϊόντα και τεχνικές που πριν από μερικά χρόνια δεν υπήρχαν», αναφέρει. Μια από τις σημαντικότερες εξελίξεις που παρουσίασε είναι η μετάβαση σε πιο υγιεινές συνταγές. «Τα τελευταία δέκα χρόνια, έχουμε μειώσει τη ζάχαρη και τα λιπαρά κατά 50%, χρησιμοποιώντας νέες φυτικές ίνες και φυσικά υποκατάστατα. Συχνά για να ρίξουμε τα λιπαρά χρησιμοποιούμε ως συστατικό στις συνταγές μας μια ίνα από τα εσπεριδοειδή που κάνει την ίδια υφή της κρέμας ή του λίπους ή των κρόκων αυγών ή του βουτύρου.» 

Antonio Bachour x Cooking Workshop Pro: Ένα Masterclass υψηλού επιπέδου

Γιατί αξίζει να μαθαίνεις από τους καλύτερους του κόσμου;

Τα εξειδικευμένα σεμινάρια του Cooking Workshop Pro παίζουν καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση των νέων ζαχαροπλαστών. 

«Μέσα σε τρεις μέρες, οι συμμετέχοντες μαθαίνουν περισσότερα απ’ ό,τι σε έξι μήνες σε μια σχολή μαγειρικής.»

Δουλεύουμε μαζί 8-10 ώρες την ημέρα, απαντάμε στις ερωτήσεις τους, μοιραζόμαστε γνώσεις,» αναφέρει ο Bachour. «Αυτό είναι το πραγματικό fast track στην εκπαίδευση της υψηλής ζαχαροπλαστικής. Θέλω να δείξω στους ανθρώπους ότι μπορούν να κάνουν καλύτερη δουλειά, να τους εμπνεύσω. Είναι σημαντικό, αν είσαι επαγγελματίας και δεν μπόρεσες για διάφορους λόγους να βγεις στο εξωτερικό, να έχεις την ευκαιρία να μάθεις από άλλους σεφ που το έχουν κάνει και έχουν καταξιωθεί. Προσωπικά, μου αρέσει να δίνω κίνητρα, μου αρέσει να εμπνέω τους ανθρώπους. Να μοιραστώ τη γνώση.

Ο Antonio Bachour στο Cooking at Cooking Workshop Pro
Ο Antonio Bachour στο Cooking at Cooking Workshop Pro

Ο Antonio Bachour στο Cooking at Cooking Workshop Pro

Viennoiserie: Η τέχνη της γαλλικής αρτοποιίας

Το πρώτο μέρος του MasterClass του Bachour επικεντρώθηκε στη Viennoiserie, όπου παρουσίασε τις τεχνικές παρασκευής αφράτων croissants, pains au chocolat και άλλων γαλλικών αρτοποιημάτων. «Το βούτυρο, η τεχνική διπλώματος και ο χρόνος ζύμωσης είναι οι βασικοί παράγοντες που καθορίζουν το αποτέλεσμα», εξηγεί. Το σεμινάριο έδωσε έμφαση τόσο στις παραδοσιακές μεθόδους όσο και σε σύγχρονες παραλλαγές, προσφέροντας πολύτιμες γνώσεις στους συμμετέχοντες.


Petit Gâteaux & Entremets: Μια ευκαιρία μάθησης στην υψηλή γαστρονομία

Στο δεύτερο μέρος του MasterClass του στο Cooking Workshop Pro, ο Antonio Bachour δίδαξε τις τεχνικές και τα μυστικά πίσω από τα Petit Gâteaux & Entremets. Οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να δουν από κοντά πώς ο ίδιος δημιουργεί αυτές τις κομψές, πολυεπίπεδες δημιουργίες, δίνοντας έμφαση στις γεύσεις, την υφή και την παρουσίαση. «Το κάθε στοιχείο έχει σκοπό και ρόλο. Δεν υπάρχει χώρος για περιττά στοιχεία σε ένα ισορροπημένο επιδόρπιο», αναφέρει ο ίδιος. «Για 12 αναλυτικές συνταγές δημιουργούμε δώδεκα διαφορετικά cakes (παντεσπάνι).  Μαθαίνουμε στους συμμετέχοντες πολλές νέες, παγκόσμιες τεχνικές, για παράδειγμα, πώς να παρασκευάζουν με διαφορετικό τρόπο το moist cake,» λέει ο Bachour.


Πώς η ανάδειξη νέων ταλέντων διαμορφώνει το μέλλον της Ζαχαροπλαστικής;

Ο Antonio Bachour θεωρεί ότι η μάθηση είναι αναπόσπαστο κομμάτι της εξέλιξης κάθε επαγγελματία pastry chef. "Όταν μοιράζεσαι τις γνώσεις σου, βοηθάς να μεγαλώσει η τέχνη της ζαχαροπλαστικής και να γεννιούνται νέα ταλέντα", λέει. Μέσα από τα σεμινάρια που παραδίδει παγκοσμίως, δίνει έμπνευση και τεχνογνωσία σε νέες γενιές ζαχαροπλαστών, ενισχύοντας την αγάπη για την τέχνη αυτή.
Η παρουσία του στο Cooking Workshop Pro σηματοδότησε για τέταρτη συνεχή χρονιά ένα από τα πιο εμβληματικά ζαχαροπλαστικά masterclasses στην Ελλάδα, επιβεβαιώνοντας τη φήμη του Bachour ως παγκόσμιου pastry innovator και την αφοσίωση του Cooking Workshop Pro στην προσφορά κορυφαίων εκπαιδευτικών εμπειριών. Μείνε συντονισμένος/η για την επόμενη εκπαιδευτική συνάντηση μαζί του την επόμενη χρονιά, το 2026.
Το Cooking Workshop Pro συνεχίζει να φέρνει στην Ελλάδα τους κορυφαίους του κόσμου, προσφέροντας σε σεφ και λάτρεις της ζαχαροπλαστικής και της μαγειρικής την ευκαιρία να εξελιχθούν και να εμπνευστούν από τους καλύτερους.