ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ - Η ΤΕΧΝΗ ΤΗΣ ΑΠΛΟΤΗΤΑΣ
ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ - Η ΤΕΧΝΗ ΤΗΣ ΑΠΛΟΤΗΤΑΣ

ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ - Η ΤΕΧΝΗ ΤΗΣ ΑΠΛΟΤΗΤΑΣ

ΤΙ ΚΡΥΒΕΙ ΜΕΣΑ ΤΗΣ;

24 Ιουλίου

Η λέξη "Γαστρονομία"  ίσως προκαλεί  σύγχυση, καθώς συχνά θεωρείται ότι αφορά στην προσφορά ακριβού, πολύπλοκου και ασυνήθιστου φαγητού.

Με τον όρο "Γαστρονομία" νοείται η τέχνη της παρασκευής καλού και νόστιμου φαγητού και γλυκού. Το νόστιμο και ποιοτικό φαγητό δεν προσφέρεται μόνο σε ακριβά και πολυτελή εστιατόρια, αλλά σε κάθε χώρο εστίασης που τηρεί τις υγειονομικές προδιαγραφές, από μια καντίνα, ένα μικρό ταβερνείο μέχρι το εστιατόριο ενός 5άστερου ξενοδοχείου το οποίο σέβεται αυτό που δημιουργεί.

Πιάτα με φαγητό σε ξύλινο τραπέζι με συνοδεία λευκού κρασιού
Credits: @stefan-johnson

Έτσι, στην πράξη η γαστρονομία περιλαμβάνει το συνδυασμό καλού φαγητού με επιδόρπιο, οίνο ή κάποιο κοκτέιλ και δεν περιορίζεται αποκλειστικά στη μαγειρική ή τη ζαχαροπλαστική, αλλά επεκτείνεται σε μια σειρά προϊόντων και υπηρεσιών που συνδυάζονται με τη βιομηχανία της γαστρονομίας. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι η μεσογειακή διατροφή, οι πρώτες ύλες και τα προϊόντα της αποτελούν άυλη πολιτιστική κληρονομιά της ανθρωπότητας και πάνω εκεί θα πρέπει να επενδύσουμε δημιουργικά στα εργαστήρια και τις κουζίνες μας.

Έχουμε διαπιστώσει ότι τα τελευταία χρόνια οι τουριστικές επιλογές δεν προσδιορίζονται μόνο από την απλή βιολογική ανάγκη της σίτισης, αλλά και από την επιθυμία να δοκιμάσουμε ενδιαφέροντα προϊόντα σε σχέση με τον τόπο προελεύσεως, με τις ιδανικότερους μεθόδους προστασίας της καλλιέργειας, της αλιείας και της παρασκευής των προϊόντων με γνώμονα πάντα το σεβασμό στο περιβάλλον και αυτό θα συνεχιστεί τα επόμενα χρόνια ανακαλύπτοντας υλικά και προϊόντα που δεν είχαν τον πρωταγωνιστικό τους ρόλο και την κατάλληλη προβολή.

Φιλέτο ψαριού με μπρόκολα, κρεμμύδια και ρόδια
Credits: @visual-stories
Οι ταξιδιώτες θα αναζητούν στους προορισμούς τους την ποιότητα, τη σωστή διατροφική επεξεργασία των υλικών και μέσα από αυτό τη βαθύτερη γνώση του πολιτισμού και του τρόπου ζωής των κατοίκων του τόπου που επισκέπτονται.

Το κυρίαρχο στοιχείο θα είναι το πώς παρασκευάζεται η τροφή και σε τι περιβάλλον η πρώτη ύλη σε συνδυασμό με τον τόπο προελεύσεως των υλικών.

Η γνώμη μου είναι ότι θα δημιουργηθεί μια αυξημένη ζήτηση για "φαγητό με απλότητα" που η βάση του θα είναι στη "Γεύση " και στη λέξη ''νόστιμο", μια τάση όπου ο σεφ θα αναπτύξει μέσα από την προσωπικότητα και τα βιώματα του.