ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ - Η ΑΝΑΓΚΗ ΠΟΥ ΕΓΙΝΕ ΑΓΑΠΗ
ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ
Οι συνθήκες που βιώσαμε για παραπάνω από ένα χρόνο ήταν τουλάχιστον ιδιαίτερες, πρωτόγνωρες και απίστευτα δύσκολες για όλους μας. Είχαμε κλειστεί στα σπίτια μας και αντιμετωπίζαμε τελείως διαφορετικές καταστάσεις από ό,τι είχαμε συνηθίσει.
Μέσα σε όλο αυτό είδαμε ότι έχουν δημιουργηθεί πλέον και νέες καθημερινές συνήθειες σε όλα τα σπιτικά. Έτσι, παρατηρούμε μια αλλαγή και στις διατροφικές μας επιλογές. Ξαφνικά μείναμε όλοι μέσα και η ερώτηση "τι θα φάμε σήμερα;" έπαψε να είναι απορία της νοικοκυράς και έγινε απορία όλων.
Μείναμε περισσότερες ώρες στο σπίτι και βαλθήκαμε να ψάχνουμε δημιουργικούς τρόπους για να γεμίσουμε τον χρόνο μας. Κάποιοι διαλέξαμε να βρισκόμαστε όλο και περισσότερες ώρες στην κουζίνα. Αρχίσαμε να ζυμώνουμε ψωμί, να πειραματιζόμαστε σε νέες γεύσεις, να ανοίγουμε φύλλο για πίτα και όλα αυτά να τα κάνουμε παρέα με τα παιδιά δίπλα μας στην κουζίνα για να βοηθήσουν και να τα απασχολήσουμε.
Άνθρωποι που δεν μαγείρευαν συχνά άρχισαν να το κάνουν καθημερινά. Τα τραπέζια μας ξαναέγιναν οικογενειακά, οι συνταγές των γιαγιάδων και των μαμάδων έγιναν ξανά μόδα. Και η μαγειρική στο σπίτι από ανάγκη έγινε αγάπη!
Είναι γνωστό, και το ακούγαμε πάντα από πολύ κόσμο, ότι η μαγειρική είναι ψυχοθεραπεία, γεγονός που τώρα σε αυτή τη νέα εποχή που ζούμε την έχουμε πιο πολύ ανάγκη από ποτέ. Τα social media κατακλύζονται από αναρτήσεις και βιντεάκια καθημερινών ανθρώπων να μαγειρεύουν, ενώ οι ομάδες που έχουν δημιουργηθεί και μοιράζονται συνταγές και μυστικά είναι αναρίθμητες και συνεχώς αυξάνονται. Καταξιωμένοι σεφ μαγείρεψαν από τις κουζίνες τους και μοιράστηκαν τα μυστικά τους με όλους. Απλοί καθημερινοί άνθρωποι, νοικοκυρές, μαμάδες και γιαγιάδες εξελίσσονται σε influencers που συμβουλεύουν τις νέες γενιές. Άντρες, σύντροφοι και σύζυγοι που δεν είχαν καμία σχέση με την μαγειρική άρχισαν να ασχολούνται και να δημιουργούν.
Περάσαμε γιορτές ξεκινώντας από το Πάσχα του 2020 που για πολλούς ήταν η πρώτη φορά που έβαψαν αβγά, είδαμε αμέτρητες συνταγές για τσουρέκια, πασχαλινά κουλουράκια και μαγειρίτσα. Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά μοιραστήκαμε έθιμα και παραδοσιακά πιάτα από όλα τα σημεία του πλανήτη. Ανοίξαμε τις κάμερες μας και κάναμε γιορτές όλοι μαζί, αλλά και χωριστά ο καθένας από το σπίτι του.
Εκτός από το μεσημεριανό ή το βραδινό ασχοληθήκαμε περισσότερο και με την διακόσμηση του τραπεζιού, αλλά και με το ταίριασμα των εδεσμάτων με ανάλογα κρασιά και αυτό φυσικά όχι μόνο στις μεγάλες γιορτές. Τα στησίματα πιάτων έγιναν πιο πολύπλοκα, με προσοχή στην λεπτομέρεια θυμίζοντας πολλές φορές πιάτα gourmet εστιατορίων. Αφού δεν είχαμε τη δυνατότητα να βγούμε για φαγητό καταβάλλαμε προσπάθεια να αναπαραστήσουμε την εμπειρία στο σπίτι μας αναζητώντας την καθημερινότητα μας.
Βλέπουμε λοιπόν προτάσεις για πρωϊνά, brunch, εορταστικά γεύματα και ρομαντικά δείπνα. Μια απλή αναζήτηση στο διαδίκτυο αρκεί για να βρούμε ιδέες για γεύσεις που σίγουρα θα μας ικανοποιήσουν. Η κουζίνα πια έγινε σημείο αναφοράς, η "καρδιά" και ο πυρήνας του σπιτιού και όχι το μέρος που περνάμε μόνο ελάχιστο χρόνο. Την ίδια στιγμή βρίσκεται στα ύψη η ζήτηση για διαδικτυακά μαθήματα μαγειρικής, ενώ παρατηρείται αλματώδη αύξηση του ενδιαφέροντος για κάτι διαφορετικό, ακόμα και εξωτικό, όπως είναι το σούσι και τα μακαρόν.
Το μόνο σίγουρο είναι πως η ιδιαίτερη συνθήκη που βιώσαμε μας οδήγησε σε νέους τρόπους διαμόρφωσης της καθημερινότητάς μας και έρευνες δείχνουν πως ένα μεγάλο ποσοστό προτίθεται να τους συνεχίσει ακόμα και όταν τελειώσει για πάντα όλο αυτό που ζήσαμε. Ας ελπίσουμε λοιπόν πως δεν θα πάψουμε να μαγειρεύουμε όλοι μαζί, να περνάμε ποιοτικό χρόνο με τους δικούς μας ανθρώπους, να μαζευόμαστε όλοι γύρω από οικογενειακά και φιλικά τραπέζια, να μοιραζόμαστε την καθημερινότητα μας.
Το ελληνικό τραπέζι και τα κυριακάτικα τραπέζια είναι εξάλλου από τα βασικά χαρακτηριστικά που υπήρχαν πάντα στα σπιτικά μας. Μέσα από όλο αυτό που περάσαμε/περνάμε ας βγει και ένα θετικό: ας μείνουμε δεμένοι και ενωμένοι με όλους τους δικούς μας ανθρώπους δίπλα μας. Με θετική σκέψη και ενέργεια θα τα αντιμετωπίσουμε όλα γύρω από ένα γεμάτο τραπέζι!
KEEP READING
-
ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΤΟ AMUSE BOUCHE ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ ΣΕΡΒΙΡΕΤΑΙ ΣΤΟ FINE DINING;
Το amuse bouche, γέννημα θρέμμα της nouvelle cuisine, είναι το πρώτο πιάτο σε μορφή μπουκιάς σε ένα γεύμα πριν τα ορεκτικά, επιλεγμένο...
02 Δεκεμβρίου -
5+1 ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΟΙ ΜΥΘΟΙ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΑΘΕΙΣ ΑΜΕΣΑ
Low fat, υδατάνθρακες, κατεψυγμένα, γλουτένη και διατροφή με υποκάταστατα ζάχαρης πρωταγωνιστούν σε μύθους για τη διατροφή που πρέπει να ...
24 Σεπτεμβρίου -
ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ FLEXITARIAΝΙSM ΣΤΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ;
Μήπως θέλεις να μειώσεις την κατανάλωση ζωικών προϊόντων από την καθημερινή διατροφή σου, αλλά παράλληλα δεν νιώθεις απόλυτα έτοιμος/η να ...
03 Σεπτεμβρίου