ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΤΟ AMUSE BOUCHE ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ ΣΕΡΒΙΡΕΤΑΙ ΣΤΟ FINE DINING;
ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΤΟ AMUSE BOUCHE ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ ΣΕΡΒΙΡΕΤΑΙ ΣΤΟ FINE DINING;

ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΤΟ AMUSE BOUCHE ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ ΣΕΡΒΙΡΕΤΑΙ ΣΤΟ FINE DINING;

ΤΟ ΜΙΚΡΟ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΟ ΚΑΛΩΣΟΡΙΣΜΑ ΠΟΥ ΔΙΑΣΚΕΔΑΖΕΙ ΤΟ ΣΤΟΜΑ

20 Σεπτεμβρίου

Το amuse bouche, γέννημα θρέμμα της nouvelle cuisine, είναι το πρώτο πιάτο σε μορφή μπουκιάς σε ένα γεύμα πριν τα ορεκτικά, επιλεγμένο από τον σεφ και χωρίς χρέωση, αφού δεν συμπεριλαμβάνεται στο μενού. 

Πολλοί θεωρούν το amuse bouche ένα καθοριστικό πιάτο για την εμπειρία τους στο εστιατόριο. Γιατί άραγε; Τι είναι αυτό που έχει και μπορεί να επηρεάσει την άποψή σου για όλο το μενού του εστιατορίου και πώς οι σεφ επιλέγουν τι θα προσφέρουν στο πρώτο αυτό πιάτο;


Τι σημαίνει amuse bouche;

Η έκφραση amuse bouche είναι γαλλικής προέλευσης που αποτελείται από τις λέξεις "amuser" (ψυχαγωγός) και bouche (στόμα) γιατί είναι αυτό που πρόκειται να "διασκεδάσει το στόμα" μας και μάλιστα το μοναδικό πιάτο γαστρονομικά που έχει αυτή την ιδιότητα αποκλειστικά. Ένα καλό amuse bouche μπορεί να γίνει λοιπόν η τέλεια μπουκιά, για να ξεκινήσεις τη γευστική σου εμπειρία σε ένα fine εστιατόριο.

Πέρα όμως από τον ρόλο του να διασκεδάσει τους πελάτες του εστιατορίου, το amuse bouche αποτελεί και ένα μέσο για να συστηθεί ο σεφ στο κοινό του και να αποκαλύψει το γαστρονομικό του λεξιλόγιο στους θαμώνες. Συχνά βέβαια ένα amuse bouche περιέχει υλικά και τεχνικές που δεν εμφανίζονται ξανά στο βασικό μενού. Αυτό επιτρέπει στην κουζίνα του εστιατορίου να γίνει πιο δημιουργική, να παίξει με τεχνικές και συνδυασμούς και να δει πώς το κοινό ανταποκρίνεται σε μια νέα γευστική ιδέα.

Τι υλικά χρησιμοποιούνται στο amuse bouche;

Σήμερα, τα amuse bouche σε fine dining εστιατόρια ποικίλλουν. Μπορεί κανείς να γευτεί μια γευστική μπουκιά σε κουτάλι, αρωματικά broths και βελουτέ σούπες, μους που σερβίρονται σε φλιτζάνια εσπρέσο έως και δημιουργικά στησίματα πιάτων πάνω σε βρύα, φύκια και φύλλα. Η τελευταία περίπτωση είναι μια πρακτική που θα συναντήσεις κυρίως σε σκανδιναβικά εστιατόρια όπως το Geranium και το Maaemo.

Μια πιο Μεσογειακή πρόταση είναι το amuse bouche με τραγανές γαρίδες μαριναρισμένες σε ξύδι ρυζιού στο εστιατόριο El Celler de Can Roca στην Ισπανία.

Διάβασε επίσης: Τι είναι το comfort food και πώς διαφέρει από το fine dining;

Γιατί σερβίρεται το amuse bouche;

Μπορεί για τους σεφ το amuse bouche να είναι μια ευκαιρία να επιδείξουν τη γαστρονομική τους φινέτσα, αλλά στην πραγματικότητα συμβαίνει και κάτι ακόμα με αυτό το γευστικά τολμηρό μίνι πιάτο. Το σερβίρισμα έντονων γεύσεων νωρίς στο γεύμα μπορεί να αυξήσει την όρεξη, ενώ προάγει και το αίσθημα κορεσμού, ειδικά αν ο σεφ ετοιμάζει μικρά umami bites. Έρευνες επίσης έδειξαν ότι τα amuse bouche προκαλούν την έκκριση σιέλου και μας προετοιμάζουν για το κυρίως γεύμα.

Amuse bouche μέσα από τα μάτια των σεφ

Επειδή οι τελευταίες γαστρονομικές τάσεις του εξωτερικού δείχνουν τον δρόμο, οι chefs-patrons Virgilio Martínez και Pía León του εστιατορίου Central στο Περού, νούμερο 2 στα κορυφαία 50 εστιατόρια του Michelin Guide έχουν ως πρόταση για το amuse bouche καβούρι Ειρηνικού στην πιο δημιουργική του παρουσίαση.

Οι απόλυτα δημιουργικοί chefs του Disfrutar στη Βαρκελώνη με τα 2 αστέρια Michelin, έχοντας την εμπειρία από το El Bulli του Ferran Adrià, προτείνουν για το γευστικό καλωσόρισμα στερεές φυσαλίδες καπνιστού βουτύρου με χαβιάρι. 

Τέλος, ο μάστερ της ισορροπίας των γεύσεων Mauro Uliassi του ομώνυμου εστιατορίου στην ακτή της Αδριατικής προτείνει μους πράσου, πεύκο και ταμάρινδο.

Το amuse buche ίσως να είναι τόσο δημιουργικό και απολαυστικό, που ακόμη κι αν τελειώσεις το γεύμα σου, μείνει στο μυαλό σου ως ένα από τα καλύτερα και πιο δημιουργικά μέρη της γαστρονομικής εμπειρίας!