ΟΙΝΟΧΟΣ ΄Η ΑΛΛΙΩΣ SOMMELIER
ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΕ ΒΟΗΘΗΣΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ ΤΗΝ ΣΩΣΤΗ ΕΠΙΛΟΓΗ ΚΡΑΣΙΟΥ;
Η επιστήμη ή τέχνη, όπως θέλεις χαρακτήρισε την, του Sommelier - οινοχόου στην ελληνική γλώσσα - όπως όλες, προσφέρουν σε αυτόν που την ασκεί γνώση και εξειδίκευση. Προσωπική μου άποψη Sommelier γίνεσαι από αγάπη και πάθος για το κρασί. Αν το κάνεις από ανάγκη ή άλλα κίνητρα δεν θα το κάνεις καλά ή θα το βαρεθείς σύντομα. Αυτό συμβαίνει σε όλες τις μορφές τέχνης. Γι’ αυτό την χαρακτήρισα τέχνη. Σκοπός του Sommelier που γράφει αυτό το άρθρο είναι να σου μεταδώσει την οποιαδήποτε γνώση του σχετικά με αυτό, να σου μεταφέρει την αγάπη και το πάθος του, να σε κάνει να δεις το κρασί με άλλο μάτι και να αρχίσεις να το απολαμβάνεις ακόμα περισσότερο.
Αλήθεια πόσες φορές συνάντησες οινοχόο σε κάποιο μαγαζί που επισκέφθηκες; Ήταν σε ένα εστιατόριο, σε μια κάβα, σε μια έκθεση κρασιού ή τον συνάντησες σε μια επίσκεψη σου σε κάποιο οινοποιείο; Ποια είναι η δουλειά του Sommelier; Μήπως να σε βοηθήσει να κάνεις τη σωστή επιλογή σύμφωνα με τα προσωπικά σου γούστα; Ή μήπως θέλει να πετύχει μια μεγαλύτερη πώληση όπως και όλοι όσοι εργάζονται στον τομέα των πωλήσεων;
Σίγουρα μπορεί να τα πετύχει και τα δύο. Το πιο σημαντικό είναι να είμαστε προσιτοί, να μπορούμε να μοιραστούμε όλοι το ίδιο μπουκάλι, να ανταλλάξουμε απόψεις και να μιλάμε την ίδια γλώσσα. Φυσικά αρμοδιότητα του οινοχόου είναι να προσφέρει το καλύτερο experience στο άτομο που απευθύνεται.
Πόσες άγνωστες λέξεις χωρίς μετάφραση έχεις ακούσει άραγε; Πόσες φορές σου έχουν προτείνει το "καλύτερο" κρασί της μίας περιοχής ή της άλλης; Μήπως έχεις δοκιμάσει και το "καλύτερο" κρασί που έχεις πιει ποτέ; Ή μήπως πήγαν να στο πουλήσουν; Στην τελική πώς γίνεται ένα σωστό ταίριασμα φαγητού και κρασιού; Υπάρχουν κανόνες στο ταίριασμα ή απαγορευτικά; Μπορείς μέσα από τη διαδικασία του downselling (περίμενε, θα το εξηγήσουμε αυτό) να πετύχεις μεγαλύτερες πωλήσεις; Σε ποια κατηγορία καταναλωτή ανήκεις; Ορισμένα από τα ερωτήματα που μου δημιουργούνται βάζοντας τον εαυτό μου στην πλευρά του καταναλωτή. Άλλωστε όλοι με τον έναν ή τον άλλον τρόπο καταναλωτές είμαστε.
Πολλά ερωτήματα μπορούν να τεθούν. Άλλα τόσα να απαντηθούν. Κάθε φορά θα αναλύουμε και κάτι διαφορετικό. Για να υπάρχει ενδιαφέρον και αλληλεπίδραση, η φαντασία πρέπει να οργιάζει. Μου αρέσει η διαδικασία της συζήτησης. Κάθε άρθρο είναι προϊόν ερεθισμάτων που λαμβάνουμε στην καθημερινότητα μας στη διάρκεια της ενασχόλησης μας με το χώρο της γαστρονομίας, είτε από το πόστο του εργαζομένου στην βιομηχανία της εστίασης, είτε ως καταναλωτές. Κάθε άρθρο είναι και μια απάντηση σε ερωτήματα που γεννιούνται σε εσάς, αλλά και σε εμάς.
Στο FineBeing ο καθένας προβάλλει τη δική του οπτική για το τι σημαίνει FineBeing. Ως μέλος αυτής της ομάδας προσωπικός μου στόχος είναι να συζητήσω μαζί σου τις απόψεις μου γύρω από το πώς μπορούμε να απολαμβάνουμε καθημερινά τη ζωή, πώς το κρασί θα αποτελεί καθημερινή σου επιλογή, ποια ταμπού υπάρχουν γύρω από αυτό - τα οποία ήρθε η ώρα να αφήσουμε πίσω - και θα προσπαθώ να απαντώ σε οποιαδήποτε απορία σου. Φυσικά, στόχος ολόκληρης της οικογένειας του FineBeing είναι να μεγαλώσουμε μαζί σας, να σας φέρουμε κοντά μας, να σας εμπνεύσουμε και να πάρουμε έμπνευση από εσάς και να ξεκινήσουμε μια διαρκή αλληλεπίδραση με απώτερο σκοπό να κάνουμε την κάθε μας μέρα λίγο καλύτερη.
Το αν θα μπορέσουμε να μπούμε στην καρδιά σας, στον υπολογιστή, το κινητό ή το τάμπλετ σας θα το δείξει ο χρόνος. Πεποίθηση όλων μας είναι ότι θα τη δούμε αλλιώς. Τη ζωή! Θα αρχίσουμε να την εκτιμάμε λίγο περισσότερο. Ο ένας θα βοηθήσει τον άλλον να κάνει καλύτερες επιλογές. Και οι λάθος επιλογές καλές είναι όμως όταν μαθαίνεις από αυτές. Εμείς είμαστε έτοιμοι να χτίσουμε αυτή τη μεγάλη παρέα που μόνο ευχαρίστηση θέλουμε να προσφέρει.
Εσύ είσαι έτοιμος να γίνεις μέλος της; Άνοιξε το δικό σου αγαπημένο (μέχρι να αποκτήσεις νέο) κρασί και πάμε να ταξιδέψουμε παρέα προς τον ίδιο προορισμό.
KEEP READING
-
ΠΩΣ ΕΧΕΙ ΔΙΑΔΟΘΕΙ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΡΑΣΙ ΣΤΟ ΛΟΝΔΙΝΟ;
-Πως σε λένε; -Αναστάσιο. -Από πού είσαι; -Από Ελλάδα. -Σομελιέ από Ελλάδα; Κάνετε κρασί στην Ελλάδα; Αυτή η συζήτηση ήταν πολύ συνηθισμένη ...
09 Δεκεμβρίου -
ΕΣΥ ΠΙΝΕΙΣ ΚΟΚΚΙΝΟ ΚΡΑΣΙ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ;
Αγαπάς το κόκκινο κρασί, αλλά σου έχουν μάθει ότι δεν τα πίνουμε το καλοκαίρι; Γιατί άραγε το καλοκαίρι επιλέγoυμε να πίνουμε λευκά κρασιά; ...
12 Ιουλίου -
ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΕΝΑΣ SOMMELIER ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΑΚΡΙΘΕΙ ΣΕ ΕΝΑΝ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ ΟΙΝΟΧΟΙΑΣ;
Πριν λίγες μόνο ημέρες ολοκληρώθηκε ο Πανελλήνιος Διαγωνισμόςγια τον καλύτερο οινοχόο, με νικητή για 3η φορά τον Άρη Σκλαβενίτη, που την ...
11 Φεβρουαρίου