ΟΙ ΝΕΕΣ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΤΑΣΕΙΣ
ΗΡΘΑΝ ΓΙΑ ΝΑ ΜΕΙΝΟΥΝ
Τα τελευταία χρόνια παρατηρούμε πως οι διατροφικές μας συνήθειες συνεχώς αλλάζουν και εξελίσσονται. Έτσι όλο και πιο συχνά χρησιμοποιούμε όρους που μέχρι πριν λίγα χρόνια είτε δεν γνωρίζαμε καν, είτε ακούγονταν σπάνια. Οι νέες αυτές συνήθειες δεν αφορούν μόνο επιλογές στο φαγητό, αλλά είναι μέρος μιας ολόκληρης φιλοσοφίας για τον τρόπο ζωής του καθενός. Τις ασπάζονται όλο και περισσότεροι, αλλά κυρίως άνθρωποι νεότερων ηλικιών που έχουν σαφέστερα πιο ανοιχτούς ορίζοντες σε όλους τους τομείς.
Όλες αυτές οι εναλλακτικές αποτελούν μέρος μιας προσπάθειας για πιο υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή. Έτσι υπάρχουν πλέον οι όροι "vegetarian", "vegan", "pescetarian" κ.α. Οι διαφορές μεταξύ τους δεν είναι τεράστιες, μιας και η βάση όλων είναι η χορτοφαγία και η αποφυγή κατανάλωσης κόκκινου κρέατος και πουλερικών, καθώς και των προϊόντων που παράγονται από τα ζώα.
Σε όλα αυτά αξίζει να προσθέσουμε και την "ωμοφαγία" που είναι η διατροφική τάση στην οποία όλα τα τρόφιμα καταναλώνονται ωμά, έτσι όπως τα προσφέρει η φύση. Η ωμοφαγία υπήρχε ήδη από την αρχαιότητα και θεωρείται ότι ακόμα και οι πυθαγόρειοι φιλόσοφοι ακολουθούσαν αυτό το πρόγραμμα διατροφής.
Ποιες είναι οι εναλλακτικές πρώτες ύλες στην υγεινή διατροφή, τα gluten-free και τα ζυμαρικά ολικής άλεσης
Εκτός όμως όλων αυτών, γενικότερα παρακολουθούμε μια τάση στο να χρησιμοποιούμε πρώτες ύλες που ναι μεν υπήρχαν πάντα, αλλά με τα χρόνια είχαν περάσει στο παρασκήνιο, π.χ. αρχίσαμε να χρησιμοποιούμε αλεύρι ζέας, φαγόπυρο, αλλά και αλεύρι από χαρούπι, ενώ το αλεύρι ολικής άλεσης κερδίζει ολοένα έδαφος στην προτίμηση μας.
Όλες αυτές οι εναλλακτικές δημιουργούν ένα πρόσφορο έδαφος ώστε κάποιος να ξεκινήσει μια πιο υγιεινή διατροφή χωρίς δυσκολία και στέρηση, πόσο μάλλον αφού δεν υπολείπονται σε καμία περίπτωση σε γεύση και θρεπτικά οφέλη. Ακόμη δεν πρέπει να παραλείψουμε να αναφέρουμε και τα διάφορα υποκατάστατα, όπως τα φυτικά τυριά που καταλαμβάνουν όλο και περισσότερο χώρο στα ψυγεία των καταστημάτων, προσφέροντάς μας αξιόλογη ποικιλία.
Βασικό κομμάτι στην διατροφή παίζουν τα ζυμαρικά, μιας που αποτελούν μια γρήγορη και νόστιμη λύση που την προτιμούν μικροί και μεγάλοι. Και εδώ βλέπουμε νέα προϊόντα να εμφανίζονται, εκτός των κλασικών που όλοι γνωρίζουμε και της ολικής άλεσης. Έτσι έχουμε πια ζυμαρικά από κόκκινες και κίτρινες φακές, καρότο, ρεβίθι, μπιζέλια, αλλά και καλαμπόκι. Καταλαβαίνουμε λοιπόν πως οι επιλογές είναι πραγματικά αμέτρητες και οι συνδυασμοί που μπορούν να γίνουν αναρίθμητοι.
Τι προσφέρουν τα μπαχαρικά και τα superfoods στην καλή υγεία;
Μέσα σε όλα όσα αλλάζουν προς το καλύτερο είναι και οι καινούργιες συνήθειες που όλοι υιοθετούμε και μάλιστα εύκολα, αφού πρόκειται για επιλογές που σαν αποτέλεσμα έχουν όχι μόνο πιο υγιεινά πιάτα, αλλά και πολύ πιο εύγεστα. Αυτό επιτυγχάνεται με την προσθήκη μπαχαρικών και superfoods στις συνταγές, από το καθημερινό πρωινό του καθενός έως και τα εορταστικά γεύματα! Με τα χρόνια έχει αποδειχτεί πως τα μπαχαρικά είναι γεμάτα αντιοξειδωτικές ιδιότητες που συμβάλλουν στην ενδυνάμωση του ανοσοποιητικού συστήματος και στην καλή υγεία, πέραν της νοστιμιάς που προσθέτουν σε κάθε φαγητό.
Τα superfoods είναι υπεύθυνα για την τόνωση του οργανισμού, δίνουν ενέργεια και ώθηση για την αντιμετώπιση του έντονου προγράμματος που οι περισσότεροι έχουν καθημερινά, χωρίς τις περιττές θερμίδες που προσφέρουν τα επεξεργασμένα τρόφιμα. Ακόμα και οι σαλάτες και τα μαγειρευτά φαγητά πια εμπλουτίζονται με φρέσκα ή αποξηραμένα φρούτα, καρπούς και σπόρους που προσφέρουν θρεπτικά συστατικά, αλλά και ένα πολύ καλύτερο γευστικό και οπτικό αποτέλεσμα.
Ποιος ο ρόλος της Μεσογειακής διατροφής στον υγιεινό τρόπο ζωής;
Μέσα σε όλα αυτά όμως δεν θα πρέπει να αμελήσουμε να αναφέρουμε και τη δημοφιλέστερη διατροφή μέχρι σήμερα, η οποία έχει τις ρίζες της στην αρχαιότητα και αποτελεί την βάση της Ελληνικής κουζίνας. Αυτή φυσικά δεν είναι άλλη από τη Μεσογειακή διατροφή, η οποία περιλαμβάνει όλα όσα αναφέρουμε παραπάνω με αρκετές προσθήκες βέβαια. Στην παραδοσιακή μας διατροφή βασικό ρόλο παίζει το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, τα λαχανικά, τα όσπρια, τα ψάρια, τα θαλασσινά, αλλά και τα πουλερικά, το κόκκινο κρέας και τα γαλακτοκομικά σε απόλυτη ισορροπία μεταξύ τους. Έτσι όπως ξέρουμε, η Ελληνική παραδοσιακή κουζίνα είναι από τις δημοφιλέστερες με αμέτρητους γευστικούς συνδυασμούς και επιλογές.
Όλο και περισσότερος κόσμος ασχολείται με τη μαγειρική και ανακαλύπτει νέες τεχνικές και υλικά, πειραματίζεται σε νέους τρόπους διαχείρισης προϊόντων και ανάδειξης των μαγειρικών ικανοτήτων. Σε όλο αυτό βέβαια συμβάλλουν και όλα τα προγράμματα μαγειρικής που προβάλλονται, αλλά και η ενασχόληση με τα social media.
Ένα είναι βέβαιο: τα επόμενα χρόνια θα έχουμε όλο και περισσότερες εξελίξεις στον τομέα της μαγειρικής. Η ανέλιξη της μαγειρικής τέχνης είναι σαφώς μονόδρομος. Από τη νοικοκυρά που ετοιμάζει το καθημερινό τραπέζι και την ενδιαφέρει και ψάχνεται με νέες τεχνικές και υλικά, ως τον επαγγελματία που "μυρίζεται" τα σημάδια των καιρών και την αλλαγή στο τοπίο της γαστρονομίας.
Σίγουρο είναι πως όλοι θέλουν έναν πολύ πιο υγιεινό τρόπο ζωής και η διατροφή παίζει τον κυρίαρχο ρόλο σε όλο αυτό. Για αυτό εξάλλου και οι επιλογές στα μενού ολοένα εμπλουτίζονται, ενώ παράλληλα αυξάνεται και η δημιουργία αντίστοιχων θεματικών εστιατορίων που σίγουρα μπορούν να ικανοποιήσουν τις επιλογές όλων!
KEEP READING
-
5+1 ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΟΙ ΜΥΘΟΙ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΑΘΕΙΣ ΑΜΕΣΑ
Low fat, υδατάνθρακες, κατεψυγμένα, γλουτένη και διατροφή με υποκάταστατα ζάχαρης πρωταγωνιστούν σε μύθους για τη διατροφή που πρέπει να ...
24 Σεπτεμβρίου -
ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ FLEXITARIAΝΙSM ΣΤΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ;
Μήπως θέλεις να μειώσεις την κατανάλωση ζωικών προϊόντων από την καθημερινή διατροφή σου, αλλά παράλληλα δεν νιώθεις απόλυτα έτοιμος/η να ...
03 Σεπτεμβρίου -
ΠΩΣ ΕΙΝΑΙ Η ΒΡΕΤΑΝΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ ΤΟΥ ΣΗΜΕΡΑ;
Ποια πιάτα σερβίρονται στη μεγαλόνησο της Γηραιάς Ηπείρου με ρίζες στις πραγματικές παραδόσεις της βρετανικής κουζίνας σήμερα και ποια...
28 Ιουνίου