ΤΙ ΘΑ ΒΡΕΙΣ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΤΕΧΝΗΣ;
ΜΙΑ ΚΟΙΤΙΔΑ ΤΕΧΝΗΣ 100% ΑΝΟΙΚΤΗ ΣΤΟ ΠΡΩΗΝ ΦΙΞ
Αν δεν έχεις εξοικείωση με τη σύγχρονη τέχνη, πριν μπεις στο ΕΜΣΤ (Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης,) άσε πίσω σου τις ιδέες που έχεις για εκείνη και μπες όσο πιο tabula rasa μπορείς, αφήνωντας την ατμόσφαιρα να σε συνεπάρει. Αφού περάσεις τον έλεγχο ασφαλείας, στα αριστερά σου θα δεις μια τεράστια εγκατάσταση με φυτά, που δένει μαγικά με τον ολόλευκο χώρο τριγύρω και του δίνει πνοή.
Αμέσως μπροστά σου θα δεις το ογκώδες και πολύχρωμο έργο"Arbres à Palabres, Το Δέντρο της Πλατείας" του Stephan Goldrajch το οποίο θα φιλοξενείται στο χώρο μέχρι τις 30/10/2022.
Το μουσείο περιλαμβάνει μια πλούσια μόνιμη συλλογή, αλλά και πολλές περιοδικές εκθέσεις, όπως αρμόζει σε ένα σύγχρονο οργανισμό που αφουγκράζεται τον καλλιτεχνικό παλμό της εποχής του. Νέοι καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο εκθέτουν δημιουργίες που σφύζουν από ζωή, με τα περισσότερα από αυτά να αποτελούν κοινωνικό σχόλιο στην παγκόσμια καθημερινότητα.
Πού στεγάζεται το ΕΜΣΤ;
Το ογκώδες κτήριο ανάμεσα στη λεωφόρο Καλλιρρόης, τη Συγγρού και την Αμβροσίου Φραντζή ανήκε στη ζυθοποιία ΦΙΞ από τα τέλη του 19ου. Η ανάπλαση του εργοστασίου ανατέθηκε το 1957 στον μεταμοντερνιστή αρχιτέκτονα Τάκη Ζενέτο σε συνεργασία με τον Μαργαρίτη Αποστολίδη.
Το κτήριο εγκαταλείφθηκε οριστικά το 1970, οι φθορές του ήταν πολλές και το 1995 κατεδαφίστηκε ένα μέρος του, παρά την κατακραυγή της παγκόσμιας αρχιτεκτονικής κοινότητας. Το 2000, έπειτα από 30 χρόνια σκέψης, ο χώρος δόθηκε στο ΕΜΣΤ και το 2002 οριστικοποιήθηκε η χρήση του ως μουσείο σύγχρονης τέχνης.
Μετά από πολλές αναβολές και προσαρμογές, η πλήρης λειτουργία του μουσείου άρχισε το 2020 διεκδικώντας τη θέση του ανάμεσα στους πιο σύγχρονους χώρους τέχνης διεθνώς.
Τι θα βρεις στο ΕΜΣΤ;
Στη μόνιμη συλλογή του ΕΜΣΤ θα βρεις έργα φωτογραφίας, video-art σε ειδικά σχεδιασμένες σκοτεινές αίθουσες, γλυπτά, εγκαταστάσεις, σκίτσα, ζωγραφική, ψηφιακά έργα και περιοδικές εκθέσεις.
Αυτήν την περίοδο "τρέχει" η έκθεση "Statecraft: Διαμορφώνοντας το κράτος" που θα διαρκέσει ως τις 30/10/2022. Είναι μια ομαδική, διεθνής έκθεση που μελετά τον σχηματισμό του κράτους έθνους και συζητά θέματα δημοκρατίας, πολιτειότητας, δικαιωμάτων, συμπερίληψης κ.λπ.
Παράλληλα, εν εξελίξει βρίσκονται και οι παρακάτω περιοδικές εκθέσεις και projects:
- "Handmade: Οι κοινωνικές διαστάσεις της χειροτεχνίας" (04/08/2022-25/09/2022)
- "jaune, geel, gelb, yellow". Πράξεις μοντερνισμού με τον Αντώνη Πίττα και τον Theo van Doesburg (16/06/2022-30/10/2022)
- Ειρήνη Βουρλούμη "Στον ίδιο χώρο". Ένας φωτογραφικός διάλογος με τον ζωγράφο Ανδρέα Βουρλούμη (16/06/2022-30/10/2022)
- Jennifer Nelson "Artist at work". Απόβλητα (Κληρονομιά). Μια δημόσια διαπραγμάτευση του απωθημένου (03/2022-09/2022)
- Lawrence Abu Hamdan "Ηχητικός ντετέκτιβ" (16/06/2022-30/10/2022)
- Stephan Goldrajch "Το δέντρο της πλατείας" (15/12/2021-30/10/2022)
Επιλεγμένα έργα της μόνιμης συλλογής
"Το καράβι της ζωής μου" του Ilya Kabakov (1993)
Το εμβληματικό καράβι είναι μια εγκατάσταση του εννοιολογικού Ρώσου καλλιτέχνη που προκαλεί δέος, καθώς είναι ένα ξύλινο καράβι 17 μέτρων, περιτριγυρισμένο από έναν ξύλινο φράχτη. Ο επισκέπτης καλείται να ανέβει στο καράβι και να περιηγηθεί ανάμεσα σε διάφορα αντικείμενα εκτεθειμένα γύρω του, τα οποία εξιστορούν τη ζωή του καλλιτέχνη από τη γέννησή του ως τα 60 του έτη, τη στιγμή δηλαδή της δημιουργίας του καραβιού.
"Το κουτσό" του Βλάση Κανιάρη (1974)
Το συγκινητικό κουτσό αποτελείται από 6 ακέφαλες ανθρώπινες φιγούρες, βαλίτσες, ένα σχέδιο στο "πάτωμα" με κιμωλία και ένα κλουβί. Το σχέδιο στο πάτωμα είναι το παιχνίδι κουτσό που, αντί για αριθμούς, έχει λέξεις σχετικές με μεταναστευτικές πολιτικές του "φιλοξενούμενου" εργατικού δυναμικού, μελετώντας την πραγματικότητά τους που περιλαμβάνει αποκλεισμό, εκτοπισμό και αμφισβητούμενη υπηκοότητα.
Το "Fix It" της Mona Hatoum (2004)
Η ηλεκτρισμένη τέχνη της Mona Hatoum με το "Fix It" δεν θα μπορούσε να βρει καλύτερο σπίτι από το πρώην ΦΙΞ! Σκουριασμένα εργοστασιακά αντικείμενα που ηλεκτρίζονται. Λάμπες που ανάβουν με τον χαρακτηριστικό ήχο του ρεύματος. Μεταλλική περίφραξη. Εξαρτήματα. Δοχεία. Καζάνια. Ντουλάπια. Μια εγκατάσταση που σε μαγνητίζει.
Η παγκοσμίου φήμης καλλιτέχνιδα συνέλεξε τα υλικά της από το εγκαταλελειμμένο εργοστάσιο ΦΙΞ και δημιούργησε ένα έργο σταθμό για το μουσείο, καθώς είναι φτιαγμένο από οργανικά του στοιχεία, στα οποία η Hatoum, σαν άλλη δόκτωρ Φρανκενστάιν, έδωσε ξανά ζωή μέσω του ηλεκτρισμού.
Το "Συμβάν" (1973) του Δημήτρη Αλειθηνού
Στο ανατριχιαστικό συμβάν του Αλειθηνού η γυναικεία μορφή που βρίσκεται δεμένη χειροπόδαρα σε εμβρυακή στάση με την αναποδογυρισμένη καρέκλα δίπλα της, τη λάμπα και το μαγνητόφωνο παραπέμπει εσκεμμένα στις ανακρίσεις της δικτατορίας. Από το μαγνητόφωνο ακούγεται ένας θόρυβος που επαναλαμβάνεται. Η ατμόσφαιρα γύρω από το έργο γίνεται όλο και πιο βαριά, όσο βυθίζεσαι στις σκέψεις που σου προκαλεί.
Το έργο αυτό, συνομιλούσε με την κοινωνικοπολιτική πραγματικότητα της εποχής του και αποτελεί κάλεσμα σε διάλογο ακόμη και σήμερα, λαμβάνοντας νέες ερμηνείες και προκαλώντας νέες αισθητηριακές εμπειρίες στο θεατή του.
Τι θα βρεις στο πλούσιο πωλητήριο του ΕΜΣΤ;
Αν κι εσύ πιστεύεις πως τα πωλητήρια των μουσείων είναι ένα μέρος της μαγείας τους και στεναχωριέσαι όταν είναι απεριποίητα, τότε πρέπει να επισκεφτείς το shop του ΕΜΣΤ. Εκεί θα βρεις πρωτότυπα postcards, εντυπωσιακές αφίσες, ψαγμένα βιβλία τέχνης, το εκπληκτικό merchandise του μουσείου, συλλογές με κεραμικά, χειροποίητα κοσμήματα, αξεσουάρ μόδας και φυσικά cool stationery.
Η αισθητική του εναρμονίζεται πλήρως με την καλαισθησία του άρτιου design που επικρατεί σε όλο το εσωτερικό του κτηρίου και τα αντικείμενα προς πώληση θυμίζουν μουσειακά εκθέματα.
Στο πωλητήριο θα βρείτε δώρα όχι μόνο για τους φιλότεχνους, αλλά και για όσους αγαπούν την υψηλή αισθητική γενικότερα.
Να πας στο ΕΜΣΤ και για τη θέα του!
Η ταράτσα του ΕΜΣΤ είναι ένα μαγευτικό σημείο της πόλης. Από τη θάλασσα του Φαλήρου ως την Ακρόπολη, τον Λυκαβηττό και το λόφο Φιλοπάππου η θέα του μουσείου κόβει την ανάσα.
Για τους λάτρεις του αστικού τοπίου, η θέα αυτή είναι ο απόλυτος προορισμός για φωτογραφίες που αποτυπώνουν την Αθήνα στο μεγαλείο της.
Γενικές πληροφορίες για το ΕΜΣΤ
Πρόσβαση
Το ΕΜΣΤ βρίσκεται στην Καλλιρρόης & Αμ. Φραντζή, ενώ η είσοδος για ΑΜΕΑ βρίσκεται από τη λεωφόρο Συγγρού.
Metro: Σταθμός Συγγρού - ΦΙΞ
Τραμ: Στάση ΦΙΞ
Σημείωση: Το μουσείο δε διαθέτει δικό του parking, αλλά υπάρχει ένα στο σταθμό Συγγρού-Φιξ, ακριβώς δίπλα.
Ωράριο Λειτουργίας
Τρίτη-Τετάρτη: 11.00-19.00
Πέμπτη: 11.00-22.00
Παρασκευή-Κυριακή: 11.00-19.00
Δευτέρα: Κλειστό
Εισιτήριο ΕΜΣΤ
Γενική είσοδος: 8€
Μειωμένο: 4€
Τηλέφωνο: 2111019000
Editor's Tip: Ακόμη κι αν σου μοιάζει δύσκολη η σύγχρονη τέχνη, η επίσκεψη στο ΕΜΣΤ αξίζει για πάρα πολλούς λόγους, μιας και είναι ένα αρχιτεκτονικό και μουσειακό αριστούργημα. Με υπερσύγχρονες προδιαγραφές και εγκαταστάσεις, με έργα σπουδαίων καλλιτεχνών από την Ελλάδα και το εξωτερικό και μια μοναδική ατμόσφαιρα έχει να προσφέρει πολλά τόσο στους λάτρεις της σύγχρονης τέχνης, όσο και σε εκείνους που αγαπούν την αρχιτεκτονική, το αστικό τοπίο, τον βιομηχανικό σχεδιασμό και την επαφή με νέες και φρέσκες προτάσεις τέχνης. Μην το σκέφτεσαι!
KEEP READING
-
ΠΟΙΟΣ ΗΤΑΝ Ο JACKSON POLLOCK;
Ο Jackson Pollock, ήταν ένας σπουδαίος καλλιτέχνης πολύ μπροστά από την εποχή του που με το μοναδικό στυλ της ελευθερίας του ...
28 Απριλίου -
ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΕΚΚΕΝΤΡΙΚΗ YAYOI KUSAMA;
Αν δεν γνωρίζεις την εκκεντρική γιαπωνέζα εικαστικό Yayoi Kusama μάθε ότι ασχολείται κυρίως με τη δημιουργία γλυπτών και πολύπλοκων ...
20 Δεκεμβρίου -
ΠΟΙΟΣ ΗΤΑΝ Ο ANDY WARHOL;
Ο Andy Warhol, πρωτοπόρος της Pop Art και του underground, ο δημιουργός του "The Factory" επηρέασε όσο κανείς άλλος την τέχνη και την ...
26 Οκτωβρίου