ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ 10 +1 ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ ΚΛΕΙΔΙΑ ΣΤΗ VEGAN ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗ;
ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ 10 +1 ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ ΚΛΕΙΔΙΑ ΣΤΗ VEGAN ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗ;

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ 10 +1 ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ ΚΛΕΙΔΙΑ ΣΤΗ VEGAN ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗ;

Ο ΒΙΓΚΑΝΙΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΤΑΣΗ Ή ΘΕΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΤΟΥ PASTRY MAKING;

30 Αυγούστου

Καθώς όλο και περισσότεροι άνθρωποι στρέφονται προς το βιγκανισμό, ο τομέας της ζαχαροπλαστικής δεν θα μπορούσε να παραμείνει ένας απλός θεατής στις αλλαγές διατροφικής συνήθειας των νέων γενεών. Χορτοφαγικές επιλογές και συστατικά έχουν ήδη συμπεριληφθεί στα πιάτα των μενού κορυφαίων εστιατορίων, ενώ μεγάλα ξενοδοχεία με βραβευμένη κουζίνα έχουν αποκλειστικά και μόνο μενού από vegan προτάσεις στη μαγειρική και ζαχαροπλαστική.

Η μεγάλη είσοδος του βιγκανισμού στο street food με την επιλογή χορτοφαγικών burgers, άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις σε χορτοφάγους και μη. Vegan burgers έκαναν ακόμη και τους πιο φανατικούς κρεατοφάγους να γλείφουν τα δάχτυλά τους! Άρα, τίποτα δεν φαίνεται να εμποδίζει και τη ζαχαροπλαστική να δοκιμάσει την τύχη της με χορτοφαγικά γλυκά.

Ήδη στο εξωτερικό υπάρχουν vegan ζαχαροπλαστεία και γενικότερα ethical καταστήματα και αλυσίδες υγειονομικού ενδιαφέροντος, στα οποία μπορείς να δοκιμάσεις χορτοφαγικές και vegetarian επιλογές, στηρίζοντας την προσπάθεια για έναν πιο υγιή και πιο φιλικό προς τα δικαιώματα των ζώων τρόπο διατροφής.


Είναι η vegan ζαχαροπλαστική απλώς μια τάση;

Πολλοί υποστηρίζουν ότι η vegan ζαχαροπλαστική είναι μια τάση που θα περάσει. Θα λέγαμε ότι, αν ο βιγκανισμός γενικότερα ήταν απλώς μια τάση, θα είχε ήδη αρχίσει να εξασθενεί. Αυτό όμως δεν συνέβει ποτέ! Τα ράφια των super markets ολοένα γεμίζουν με χορτοφαγικά προϊόντα όπως γάλα αμυγδάλου, προϊόντα σόγιας, βρώμης και άλλα υποκατάστατα κρέατος και γαλακτοκομικών. Την ίδια στιγμή τα βιολογικά λαχανικά δείχνουν να προτιμώνται και προϊόντα από βιώσιμες καλλιέργειες γίνονται ανάρπαστα σε Ελλάδα και εξωτερικό. Από την άλλη, οι αναζητήσεις στο διαδίκτυο για vegan συνταγές, vegetarian γεύματα και επιδόρπια δίνουν και παίρνουν. Αυτό δείχνει ένα πράγμα.

Οι άνθρωποι μέσα από την καταναλωτική τους συμπεριφορά κάνουν σαφές ότι οι διατροφικές τους συνήθειες έχουν αλλάξει ανεπιστρεπτί.

Αυτό βεβαίως αφορά και τις γλυκές λιχουδιές, καθώς το να επιλέξει κάποιος να είναι vegan δεν σημαίνει ταυτόχρονα ότι θέλει να αποκλείσει τα γλυκά από τη διατροφή του.

Ποια είναι τα 10+1 συστατικά-κλειδιά στη vegan ζαχαροπλαστική;

 Συστατικά που χρησιμοποιούνται πολύ συχνά στη vegan ζαχαροπλαστική γενικά είναι:

  1. Λάδι καρύδας
  2. Φυτικό γάλα
  3. Αβοκάντο
  4. Φυτική σοκολάτα και σκόνη κακάο
  5. Χουρμάδες
  6. Ξύδι ή χυμός λεμονιού για το φούσκωμα
  7. Μπανάνα, μήλο και άλλα φρούτα
  8. Tofu
  9. Αλεύρι βρώμης
  10. Σιρόπι σφενδάμου
  11. Aquafaba - ζωμός ρεβυθιού που είναι υποκατάστατο για αυγά

Μπορεί να σου φαίνεται παράξενο, αλλά ένα χορτοφαγικό κέικ σοκολάτας δεν έχει τίποτα να ζηλέψει σε γεύση από ένα κέικ σοκολάτας που φτιάχτηκε κλασικά με γάλα και αυγά. Οι περισσότεροι vegans αποφεύγουν τη χρήση προϊοντων που φαινομενικά είναι φυτικά, αλλά για την παραγωγή τους χρησιμοποιούνται ζώα ή ζωικά παράγωγα ή ακόμα μπορεί να τίθενται σε κίνδυνο κάποιες ομάδες ζώων. Ένα τέτοιο προϊόν είναι και η λευκή κρυσταλλική ζάχαρη, η οποία μπορεί στην τελική της μορφή να μην περιέχει οστά ζώων, έχει έρθει όμως σε επαφή με αυτά κατά την παρασκευή της. Άρα οι vegans αναζητούν συνήθως vegan ζάχαρη για τα επιδόρπια και τα γλυκά τους.

Τι vegan γλυκά υπάρχουν;

Πάνω κάτω θα βρεις όλες τις αγαπημένες σου γεύσεις γλυκών σε vegan ζαχαροπλαστεία. Από σοκολατένιο κορμό με ξηρούς καρπούς, μέχρι τάρτες, brownies, macarons, κέικ, donuts, cookies φυτικό γαλακτομπούρεκο και banana bread, όλα τα vegan γλυκά σου χαρίζουν στιγμές απόλαυσης χωρίς βαριά συνείδηση για επιπτώσεις στις ζωές των ζώων.

Είναι όλα τα vegan γλυκά υγιεινά;

Σίγουρα όχι. Το ότι χρησιμοποιούνται κάποια συστατικά που είναι πιο υγιεινά από άλλα μειώνει κάπως την πρόσληψη θερμίδων και λιπαρών, αλλά η ζάχαρη εξακολουθεί να είναι ζάχαρη. Το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι να αντιμετωπίζεις διατροφικά τα vegan γλυκά όπως όλα τα γλυκά, τρώγοντας μικρές μερίδες και όχι καθημερινά.
Ενδεχομένως να βρεις καταστήματα που συνδυάζουν το veganism με τα healthy συστατικά, δημιουργώντας γλυκά πραγματικά υγιεινά και χαμηλής θερμιδικής αξίας. Πάντως μια ετικέτα που αναγράφει τη λέξη "vegan" ή "gluten free" δεν συνεπάγεται ότι το γλυκό είναι υγιεινό και κατάλληλο με τη διατροφή που ίσως ακολουθείς.

Πού θα βρεις τις top vegan patisseries του κόσμου;

Στην απέναντι όχθη του Ατλαντικού θα βρεις fine vegan ζαχαροπλαστική στο Ladurée Beverly Hills στο Los Angeles - Προσφέρει τάρτες, macarons και παγωτό.

Στις πρωτεύουσες της Ευρώπης τώρα και συγκεκριμένα στο Παρίσι υπάρχει το VG Patisserie Vegetale που φτιάχνει γαλλικά αρτοποιήματα, τάρτες, μπισκότα και cakes.

Στο Cafe Forty One, μέσα σε κεντρικό ξενοδοχείο στο Λονδίνο που εκτός από γλυκά θα απολαύσεις πρωινό, τσάι και brunch.

Στο Grezzo Raw Chocolate στη Ρώμη - Ειδικεύεται σε τούρτες και raw vegan bites.


Είναι δημοφιλής η Vegan ζαχαροπλαστική στην Ελλάδα;

Αν και έχουν αρχίσει να δημιουργούνται κάποιες patisseries με αποκλειστικά vegan χαρακτήρα και στην Ελλάδα, μάλλον υπάρχει ακόμη ένα τεράστιο κενό σε αυτή την αγορά. Ζαχαροπλαστεία κάνουν κάποιες προσπάθειες να ενσωματώσουν vegan επιλογές στους καταλόγους τους. Όμως, όλα δείχνουν πως τα επόμενα χρόνια αρκετοί θα αδράξουν αυτή τη business ευκαιρία, φτιάχνοντας μικρές αποκλειστικά vegan γλυκές γωνιές, τουλάχιστον στις μεγαλύτερες πόλεις της Ελλάδας.

Editor's Tip: Το υγιεινό και conscious lifestyle ήρθε για να μείνει, οδηγώντας την επιχειρηματικότητα στην καφεστίαση προς αντίστοιχα μονοπάτια. Δεν είναι τυχαίο που έχουν ήδη ιδρυθεί σχολές εκμάθησης vegan ζαχαροπλαστικής. Θα γίνει άραγε μια περιζήτητη νέα ειδικότητα στο pastry making;


Εσύ τι λες; Θα δοκίμαζες ένα vegan γλυκό;