ΟΙ ΔΑΣΚΑΛΟΙ ΤΗΣ YOGA I
ΠΟΙΟΙ ΗΤΑΝ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΕΚΑΝΑΝ ΤΗΝ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗ YOGA ΓΝΩΣΤΗ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Αν είχαμε γεννηθεί στην Ινδία η γνώση για την πρακτική της yoga θα ήταν σχεδόν έμφυτη σαν παράδοση. Πώς όμως η yoga εξαπλώθηκε και κατέκτησε κι εμάς στη Δύση και κατάφερε να κυριαρχήσει και να αγαπηθεί τόσο;
Πάμε να διαβάσουμε τη ζωή και το έργο μερικών από τους πιο σπουδαίους δασκάλους yoga που χάρη σε αυτούς καταφέρνουμε να εξελισσόμαστε κάθε μέρα. Όλοι οι δάσκαλοι γιόγκα μάς μιλούν για ένα πρακτικό και φιλοσοφικό σύστημα, ένα σύστημα σωματικών ασκήσεων, τεχνικών καθαρισμού και αναπνευστικών πρακτικών. Μια μέθοδο ορθοσωμίας, συνειδητής αναπνοής, ένα μονοπάτι αυτογνωσίας και αυτοθεραπείας. Η αρμονική συνύπαρξη σώματος, πνεύματος και νου.
Σήμερα εμφανίζονται πολλές τάσεις που προσεγγίζουν τη γιόγκα με διαφορετικούς τρόπους δημιουργώντας διαφορετικά στυλ.
Σε κάθε περίπτωση η γιόγκα είναι μία.
Ποιοι ήταν οι σημαντικότεροι δάσκαλοι της πνευματικής Yoga;
Δύο από τους δασκάλους που πρωτομίλησαν στη Δύση για τη yoga ήταν ο Σουάμι Βιβεκανάντα (Swami Vivekananda) και ο Παραμαχάνσα Γιογκανάντα (Paramahansa Yogananda). Και οι δυο τους ταξίδεψαν στις Η.Π.Α για να διαδώσουν – διδάξουν την πνευματική περισσότερο yoga.
Ο Swami Vivekananda
Ο Sw. Vivekananda ήταν ένας από τους πιο σπουδαίους δασκάλους της Yoga. Γεννημένος το 1863 σε αριστοκρατική οικογένεια της Καλκούτα - έλαβε εκπαίδευση πρώτης κατηγορίας για την εποχή του σε τομείς όπως φιλοσοφία, θρησκεία, κοινωνικές επιστήμες - είχε από μικρός δείξει ενδιαφέρον για την πνευματικότητα και την αναζήτηση της αλήθειας γύρω από τον Θεό.
Μαθήτευσε δίπλα στον Ramakrishna, ο οποίος του δίδαξε πως κάθε ζωντανός οργανισμός είναι η ενσωμάτωση του θεϊκού στοιχείου και πως όλα αξίζουν το σεβασμό μας. Του έμαθε να σέβεται επίσης όλες τις θρησκείες και τους διαφορετικούς τρόπους προσέγγισης του Θεού.
Μετά το θάνατο του δασκάλου του το 1886 ταξίδεψε πολύ σε όλη την Ινδία θέλοντας να έρθει σε επαφή με όλες τις συνθήκες διαβίωσης που επικρατούσαν γύρω του. Στα ταξίδια του αυτά βρήκε ένθερμους υποστηρικτές και με την οικονομική βοήθεια που του παρείχαν κατάφερε το 1893 να παραστεί ως εκπρόσωπος της χώρας του στο κοινοβούλιο των θρησκειών του κόσμου για το συνέδριο "Παγκόσμιων Θρησκειών" που διεξήχθη στο Σικάγο.
Η ομιλία του εκεί και ακόμα περισσότερο ο χαιρετισμός που απηύθυνε με το "sisters and brothers of America" (αδελφές μου και αδελφοί μου της Αμερικής), κατάφερε να μαγνητίσει το ακροατήριο. Ακολούθησαν πολλές ομιλίες του στις Η.Π.Α και την Ευρώπη, διδάσκοντας και αναλύοντας την Ινδουϊστική φιλοσοφία, καταφέρνοντας να αναδείξει την αρχαία και βαθιά πνευματικότητα της χώρας του που μέχρι τότε η Δύση την αντιμετώπιζε με προλήψεις και κοινωνική ανισότητα. Δεν παρασύρθηκε ποτέ του από τις εκδηλώσεις λατρείας που ακολούθησαν στην χώρα του, παρά συνέχισε το πνευματικό του έργο ως δάσκαλος yoga. Η υγεία του τον πρόδωσε σε νεαρή ηλικία, μόλις 39 ετών το 1902 όταν ήρθε το τέλος της ζωής του. Πρόλαβε όμως να προκαλέσει το ενδιαφέρον της Δύσης προς τη χώρα του και τη yoga, αλλά και στην χώρα του προκάλεσε κοινωνική αναμόρφωση, αφού δεν δίσταζε να κατηγορεί τις κάστες (κοινωνική ταξινόμηση στην Ινδία) και να ανυψώνει τη θέση της γυναίκας στην κοινωνία.
Διαλέξεις και γραπτά του συγκεντρώνονται στο "Complete works of Swami Vivekananda".
Ο Paramahansa Yogananda
Ο P. Yogananda γεννημένος το 1893 είναι ευρέως γνωστός στη Δύση και ως πατέρας της yoga. Επέλεξε ο ίδιος το όνομά του, όταν έγινε μοναχός και μαθήτευσε δίπλα στον Swami Sri Yukteswar, όνομα που σημαίνει μακαριότητα μέσω της yoga.
Το 1920 ταξίδεψε στη Βοστόνη στο συνέδριο "Θρησκευόμενων Φιλελεύθερων" με την ομιλία του να έχει ως θέμα την "Επιστήμη της Θρησκείας" που δεν άργησε να καταγραφεί και να εκδοθεί σε βιβλίο.
Τα μαθήματά του αφορούσαν την Kriya Yoga (Κρίγια Γιόγκα) και τις τεχνικές διαλογισμού, τα οποία και παραδίδονταν στο "Self Realization Fellowship", τον οργανισμό που ίδρυσε ο ίδιος, μια μη κερδοσκοπική οργάνωση με την εντολή να μην υπάρχει κέρδος από τα μαθήματα. Ο γνωστός σε όλους μας Mahatma Gandhi μυήθηκε στην Kriya Yoga από τον P. Yogananda το 1936.
Η παγκόσμια ημέρα Γιόγκα που γιορτάζεται στις 21 Ιουνίου κάθε έτους ορίστηκε στην μνήμη του μετά από πρόταση του πρωθυπουργού της Ινδίας στον ΟΗΕ, η οποία πρόταση υποστηρίχθκε όσο καμία άλλη στον οργανισμό. Ο ίδιος υποστήριζε πως χρειάζεται πολύ κουράγιο και πίστη για να μπορεί κάποιος να στραφεί μέσα του και να ξεκινήσει το εσωτερικό ταξίδι.
Η ταινία του "Αwake -The life of Yogananda'' μεταφράστηκε και στα ελληνικά ως ''Το ταξίδι της Αφύπνισης" και προβλήθηκε στους κινηματογράφους της χώρας μας.
Ήθελε να πεθάνει όρθιος και δραστήριος, όπως και έγινε το 1952 κατά τη διάρκεια ομιλίας του στην Ινδία. Η "Αυτοβιογραφία ενός γιόγκι", η ιστορία της ζωής του, είναι το βιβλίο που πρωτοεκδόθηκε το 1945 και μεταφράστηκε σε πάνω από 50 γλώσσες, το οποίο διαβάζεται μέχρι και σήμερα.
KEEP READING
-
10 + 1 ΕΜΒΛΗΜΑΤΙΚΑ MUSIC VIDEOS ΤΟΥ 21ΟΥ ΑΙΩΝΑ
Oι αρχές του 21ου αιώνα έχουν χαρακτηριστεί ως η «χρυσή» εποχή των music videos. Αυτό είναι αν μη τι άλλο αναμενόμενο αν αναλογιστείς ότι ...
01 Οκτωβρίου -
ΜΗΠΩΣ ΚΑΤΙ ΤΡΕΧΕΙ ΣΤΟ ΠΑΡΙΣΙ;
Όντως, κάτι τρέχει στο Παρίσι. Προφανώς δεν αναφέρομαι στους δρομείς των Ολυμπιακών Αγώνων. Αυτοί τελείωσαν και μας έδωσαν εξαιρετικές ...
27 Σεπτεμβρίου -
ΤΙ ΕΙΝΑΙ Ο ΑΛΓΟΡΙΘΜΟΣ;
Αλγόριθμος ορίζεται μια πεπερασμένη σειρά ενεργειών, αυστηρά καθορισμένων και εκτελέσιμων σε πεπερασμένο χρόνο, που στοχεύουν στην επίλυση ...
14 Σεπτεμβρίου