ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

ΔΑΣΚΑΛΟΙ ΤΗΣ YOGA II
ΔΑΣΚΑΛΟΙ ΤΗΣ YOGA II

ΔΑΣΚΑΛΟΙ ΤΗΣ YOGA II

ΠΟΙΟΙ ΗΤΑΝ ΟΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΟΙ ΔΑΣΚΑΛΟΙ ΤΗΣ ΣΩΜΑΤΙΚΗΣ YOGA;

10 Δεκεμβρίου
Συνεχίζοντας από το προηγούμενο άρθρο, μελετώντας τη ζωή και το έργο μερικών από τους πιο σπουδαίους δασκάλους yoga, πάμε να δούμε την πορεία της σωματικής yoga, όπως την ξέρουμε και κάνουμε πρακτική της, όπως την καθόρισαν κορυφαίοι σύγχρονοι δάσκαλοι της yoga. 

Ποιοι ήταν οι σημαντικότεροι δάσκαλοι της σωματικής Yoga;

Δύο από τους πιο μεγάλους σύγχρονους δασκάλους ήταν ο Σιβανάντα Σαραβάτσι (Sivananda Saraswati) και ο Τιρουμαλάι Κρισναματσάρυα (Tirumalai Krishnamacharya).

Ο Sivananda Saraswati

O S. Sivananda γεννημένος το 1887, σπούδασε Ιατρική και υπηρέτησε ως γιατρός για πολλά χρόνια στη Βρετανική Μαλαισία προτού ασχοληθεί με το μοναχισμό.

Με το καιρό τού αναπτύχθηκε η αίσθηση πως η Ιατρική θεραπεύει σε επιφανειακό επίπεδο. Έτσι επιστρέφοντας στη γεννέτειρά του την Ινδία το 1924 μαθητεύει πλάι στον Vishvananda Serawati. Εγκαθίσταται στο Rishikesh όπου και ιδρύει τoν οργανισμό "Divine Life Society" με έδρα το Sivananda Αshram.

Το λογότυπο του Οργανισμού που ίδρυσε ο  Sivananda Saraswati το Divine Life Society
Credits: pinterest.com

Το 1945 δημιούργησε το Sivananda Ayuverdic Pharmacy (αγιουβέρδα σύστημα εναλλακτικής ιατρικής θεραπευτικής) και το 1948 ίδρυσε το "Yoga Vedanta Forest Αcademy", συνδυάζοντας τέσσερα είδη yoga (karma, bhakti, jnana, raja) για δράση, αφοσίωση, γνώση και διαλογισμό, όπου εκπαιδεύει άτομα που αναζητούν την πρακτική της yoga για προσωπική ευημερία.

Ταξίδεψε πολύ, δημιουργώντας παραρτήματα του οργανισμού "Divine Life Society" σε όλη την Ινδία και προώθησε με σθένος το όραμά του για τη yoga.

Ήταν συγγραφέας περισσοτέρων από 200 βιβλίων για την πρακτική εφαρμογή της yoga. Μέρος του οργανισμού "Divine Life Society", το Sivananda House, φροντίζει για τρόφιμα, ρούχα και ιατρικές ανάγκες άπορων ασθενών μέχρι και σήμερα. Υπάρχουν υποκαταστήματα σχεδόν σε όλο το κόσμο από μαθητές του που συνεχίζουν το έργο του.

Σε ηλικία 76 ετών έφυγε από τη ζωή στην εξοχική του κατοικία στις όχθες του ποταμού Γάγγη.


Ο Tirumalai Krishnamacharya

Ο T. Krishnamacharya γεννημένος το 1888 στη Νότια Ινδία, πέρασε μεγάλο μέρος της νεαρής ηλικίας του ταξιδεύοντας στην Ινδία μελετώντας την ινδική φιλοσοφία.

Σε ηλικία 18 ετών αποφάσισε να σπουδάσει στο πανεπιστήμιο Benares Λογική και Σανσκριτικά. Χωρίς καμία οικονομική βοήθεια από την οικογένειά του, συνέχισε τις σπουδές του στο πανεπιστήμιο Patna μελετώντας τα έξι συστήματα της Ινδουιστικής Φιλοσοφίας (Sankhya, Yoga, Nyaya, Vaisheshika, Mimamsa, Vedanta), λαμβάνοντας υποτροφία για να μελετήσει και Αγιουβέρδα (σύστημα εναλλακτικής ιατρικής θεραπευτικής).

Ταξίδεψε σε όλη την Ινδία δίνοντας διαλέξεις για τη yoga ως σωματική άσκηση. Θεωρείται ο εμπνευστής της vinyasa, όπως διδάσκεται μέχρι και σήμερα, το συνδυασμό δηλαδή κίνησης και αναπνοής στη yoga.

Στάση της Ashtanga Yoga
Credits: www.wikiwand.com

Σπουδαίοι μαθητές του και από τους πιο γνωστούς που καθιέρωσαν κάποια είδη yoga, ο BKS Lyengar με τη Ιyengar yoga της σχολαστικής ευθυγράμμισης και της χρήσης εξαρτημάτων στην πρακτική, όπως στρώματα, ιμάντες, τουβλάκια και Pattabhi Jois με την Αshtanga yoga, το δυναμικό μάθημα ροής με συγκεκριμένη σειρά από asanas (στάσεις) που ακολουθούνται κάθε φορά.

Το 1931 έλαβε πρόσκληση να διδάξει στο σανσκριτικό κολλέγιο Μysore και παράλληλα με την οικονομική βοήθεια που έλαβε άνοιξε την πρώτη του σχολή yoga.

Το 1934 έγραψε το βιβλίο "Yoga Makaranda", ένα βιβλίο για τη yoga ως άσκηση με περιγραφή και φωτογραφίες από 42 asanas.

Στάσεις για πρακτική yoga από το βιβλίο
Credits: gr.pinterest.com/t-krishnamacharya

Εργάστηκε ως λέκτορας στο Vivekananda College, όπου είχε μαθητές με διαφορετικά υπόβαθρα και διαφορετικές σωματικές συνθήκες που του ζητούσαν να προσαρμόσει το μάθημά του κάθε φορά.

Η αρχή του ήταν: "διδάξτε ό,τι είναι κατάλληλο για ένα άτομο".

Σε ηλικία 96 ετών, μετά από σπάσιμο του ισχίου του και αρνούμενος τη χειρουργική επέμβαση, σχεδίασε μια ολόκληρη σειρά πρακτικής που ξεκίνησε και την εκτελούσε στο κρεβάτι του. Μέχρι και την ηλικία των 100 ετών το 1989 που έπεσε σε κώμα και έφυγε από τη ζωή συνέχιζε να διδάσκει και να θεραπεύει όποτε προέκυπτε ανάλογη κατάσταση.

Αν και η γνώση και η διδασκαλία του επηρέασε τη γιόγκα σε όλο τον κόσμο, ο Krishnamacharya δεν έφυγε ποτέ από τη πατρίδα του.

Το Yoga Journal έγραψε:

"Μπορεί να μην έχετε ακούσει ποτέ για αυτόν, αλλά ο T.Krishnamacharya επηρέασε ή ίσως και εφηύρε τη γιόγκα σας, η πρακτική σας πηγάζει από μία πηγή που γεννήθηκε περισσότερο από πριν από εκατό χρόνια σε ένα μικρό χωριό της Νότιας Ινδίας".