ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Η ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΤΟΥ ΑΛΚΟΟΛ ΣΥΝΑΝΤΑΕΙ ΤΗ ΒΙΩΣΙΜΟΤΗΤΑ
Η ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΤΟΥ ΑΛΚΟΟΛ ΣΥΝΑΝΤΑΕΙ ΤΗ ΒΙΩΣΙΜΟΤΗΤΑ

Η ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΤΟΥ ΑΛΚΟΟΛ ΣΥΝΑΝΤΑΕΙ ΤΗ ΒΙΩΣΙΜΟΤΗΤΑ

ΠΟΙΕΣ ΠΡΑΣΙΝΕΣ ΜΕΘΟΔΟΥΣ ΕΦΑΡΜΟΖΟΥΝ ΟΙ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΑΛΚΟΟΛ

07 Μαΐου
Τα τελευταία χρόνια, o όρος "βιωσιμότητα" συστήθηκε στην παγκόσμια κοινότητα και ευτυχώς η σημαντικότητά της έγινε άμεσα αντιληπτή από τον επιχειρηματικό κόσμο. Τουλάχιστον πολύ πιο άμεσα από την αναγνώριση του προβλήματος που ακούει στο όνομα "Περιβαλλοντική Αλλαγή". Μιλώντας για επιχειρήσεις, δεν θα μπορούσαν να μείνουν έξω από το παιχνίδι οι εταιρείες παραγωγής αλκοολούχων προϊόντων.

Τι είναι η βιωσιμότητα;

Η βιωσιμότητα ή αλλιώς αειφορία αφορά στην αποτελεσματική και βιώσιμη χρήση των φυσικών πόρων του πλανήτη όπως το έδαφος, το νερό, τα ορυκτά καύσιμα, έτσι ώστε αυτοί να παραμείνουν διαθέσιμοι για τις μελλοντικές γενιές που θα ακολουθήσουν. Μάλιστα η περιβαλλοντική βιωσιμότητα αποτελεί σε πολλές περιπτώσεις αναπόσπαστο κομμάτι της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης.

Συνήθως σχετίζεται με την ελαχιστοποίηση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, τη μείωση της σπατάλης ενέργειας, νερού, τροφίμων και άλλων πόρων, την επαναχρησιμοποίηση και την ανακύκλωση, τη βελτίωση της απόδοσης και ούτω καθεξής.

Το μέγεθος της βιομηχανίας του αλκοόλ είναι τέτοιο που αν δούμε κάποια οικονομικά δεδομένα θα αντιληφθούμε το πόσο επηρρεάζει η βιομηχανία του αλκοόλ την περιβαλλοντική βιωσιμότητα. Το 2019 ο τζίρος των αλκοολούχων προϊόντων άγγιξε τα 515,2 δισεκατομμύρια δολλάρια Η.Π.Α.

Τζίρος παγκόσμιας βιομηχανίας αλκοόλ
Credits: www.businesswire.com
Παρά την οικονομική επιβράδυνση που υπέστει η παγκόσμια οικονομία λόγω της πανδημίας, η βιομηχανία του αλκοόλ αναμένεται να αυξηθεί με αθροιστικό ετήσιο ποσοστό αύξησης τζίρου 7%, φτάνοντας τα 650 δισεκατομμύρια δολλάρια το 2023. Η μπύρα λόγω της υψηλής της κατανάλωσης αναμένεται να πρωταγωνιστίσει για ακόμη μία φορά στην προαναφερθείσα οικονομική περίοδο.

Πώς μια εταιρεία αλκοολούχων ποτών μπορεί να εφαρμόσει  μεθόδους βιωσιμότητας;

1) Με τη χρήση πρώτων υλών πιστοποιημένης βιώσιμης καλλιέργειας

Επειδή "η αρχή είναι το ήμισυ του παντός", η ορθή επιλογή των πρώτων υλών θα ήταν η ιδανικότερη αφετηρία. Πλέον υπάρχουν πολλές επιλογές για τις εταιρείες που αναζητούν ένα σημείο εκκίνησης για την παραγωγή περιβαλλοντικά αποδοτικών προϊόντων. Οι πρώτες ύλες με πιστοποίηση αποτελούν το κλειδί μιας επιτυχημένης έναρξης. Να αναφέρω ενδεικτικά πως η πιστοποίηση υποδεικνύει τη βιώσιμη καλλιέργεια των πρώτων υλών. Για παράδειγμα, μία ζυθοποιία μπορεί να κάνει το πρώτο της βήμα προς την αειφορία αν προμηθεύεται λυκίσκο που αναπτύχθηκε με βιώσιμες τεχνικές.

Πολλές εταιρείες κάνουν το παραπάνω βήμα στην επιλογή των πρώτων υλών. Δηλαδή δεν αρκούνται απλά στην πιστοποίηση, αλλά επιλέγουν επίσης εγχώριες πρώτες ύλες (όπου είναι εφικτό) μειώνοντας έτσι τη διαδικασία των μεταφορικών. Λιγότερες ή συντομότερες διαδρομές οδηγούν σε χαμηλότερη εκπομπή διοξειδίου του άνθρακα. Άρα πραγματοποιείται ακόμα ένα μικρό βήμα στην επίτευξη του στόχου.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η πολιτική ενός κολοσσού της ζυθοποιίας, η οποία προστάζει πως τα εργοστάσιά της στη Μεγάλη Βρετανία πρέπει να χρησιμοποιούν κριθάρι που φύεται μόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο για την παραγωγή της μπύρας.

Δεν είναι λίγοι αυτοί που πλέον εκμεταλλεύονται στο μέγιστο βαθμό τις πρώτες ύλες τους, αφού τις χρησιμοποιούν σε εφαρμογές που δεν σχετίζονται με τη δική τους παραγωγική διαδικασία. Για παράδειγμα, χρησιμοποιούν τα απόβλητα από την παραγωγή της μπύρας για την παρασκευή προϊόντων, όπως το αλεύρι και τα πατατάκια.

Τα σιτηρά που απομένουν μετά τη ζυθοποία
Credits: www.funbrew.eu


2) Με τη βελτιστοποίηση της παραγωγικής διαδικασίας

Αφού έχει λυθεί το θέμα των πρώτων υλών το επόμενο βήμα περιλαμβάνει τη βελτιστοποίηση της παραγωγικής διαδικασίας. Πώς γίνεται αυτό; Ενεργειακά αποδοτικές μέθοδοι παραγωγής μπορούν να εξοικονομήσουν σημαντικούς πόρους στην επιχείρηση, καθώς και να μην επιβαρύνουν το περιβάλλον με υψηλό φορτίο ρύπων. Η υπεύθυνη κατανάλωση στη χρήση του νερού είναι ένας από τους μεγάλους στόχους που έχει τεθεί στις βιομηχανίες ποτών. Στην επίτευξη αυτού του στόχου έρχεται η βοήθεια της τεχνολογίας που με τη χρήση σύγχρονων μεθόδων πετυχαίνεται η χαμηλότερη δυνατή κατανάλωση νερού. Διαδικασίες όπως η ανακύκλωση των λυμάτων, η υπερδιήθηση και η αντίστροφη ώσμωση μπορούν να οδηγήσουν σε μείωση της χρήσης του νερού κατά την παραγωγική διαδικασία, έως και 80%. Γνωστή ζυθοποιία με έδρα τη Δανία που ακολουθεί όλες τις παραπάνω μεθόδους έχει καταφέρει να πετύχει μείωση της χρήσης νερού της τάξεως του 50%.


3) Με τη διαδικασία τυποποίησης

Αφού η βιομηχανία καλύψει τα δύο πρώτα βασικά στάδια της παραγωγής ενός αλκοολούχου προϊόντος φτάνει στο τελευταίο, αλλά εξίσου σημαντικό στάδιο, αυτό της συσκευασίας ή αλλιώς της τυποποίησης. Σε αυτό το στάδιο επικρατούν εδώ και χρόνια δύο αρκετά γνώριμες πρακτικές, αυτές της ανακύκλωσης και της κομποστοποίησης. Πάνω σε αυτές τις πρακτικές πατάνε κάποιες νέες και καινοτόμες λύσεις συσκευασίας, οι οποίες αποτελούν και το πρώτο μεγάλο βήμα προς τη μείωση του αποτυπώματος του άνθρακα.


Ποιες είναι οι καινοτομίες στη συσκευασία που εφαρμόζουν τη βιωσιμότητα;

Συσκευασίες από διαλύματα ινών κυτταρίνης

Αυτά τα καινοτόμα προϊόντα χρησιμοποιούν στρώματα ανακυκλωμένου χαρτονιού που συντήκονται με κόλλα που έχει βάση το νερό για να δημιουργήσουν ένα μπουκάλι που είναι κατά 94% απαλλαγμένο από χημικά. Το τελικό προϊόν είναι επίσης 5 φορές ελαφρύτερο από τα περισσότερα γυάλινα μπουκάλια, πράγμα που σημαίνει ότι απαιτεί λιγότερα καύσιμα κατά τη μεταφορική διαδικασία. Το μπουκάλι είναι ανθεκτικό στην υγρασία και τις διαρροές και μπορεί να επιβιώσει μέχρι και μια πτώση 150 εκ. χωρίς να σπάσει. Τα ποτά που αποθηκεύονται σε φιάλη από ίνες κυτταρίνης θα μπορούν να διατηρηθούν με ασφάλεια για έως και 12 μήνες. Το δοχείο είναι επενδεδυμένο με μια πολυεστερική μεμβράνη από πολυαιθυλένιο, αλλά μπορεί να αφαιρεθεί για λόγους ανακύκλωσης.


Συσκευασίες από πλαστικό "New Wave"

Τα μπουκάλια παράγονται χρησιμοποιώντας ανακυκλωμένο PET, το οποίο είναι ένα πλαστικό χωρίς BPA και ασφαλές για τρόφιμα που χρησιμοποιείται σε πολλούς άλλους τύπους δοχείων. Επειδή ανακυκλώνεται, έχει πολύ χαμηλότερο αποτύπωμα άνθρακα σε σύγκριση με το νέο πλαστικό και το PET δημιουργεί ένα δοχείο που είναι 87% ελαφρύτερο από το γυαλί. Οι χρήστες μπορούν εύκολα να ανακυκλώσουν ξανά το δοχείο μετά τη χρήση και να το επαναχρησιμοποιήσουν με μέγιστη διάρκεια ζωής 21 μηνών.

Συσκευασίες από επιστρεφόμενα γυάλινα μπουκάλια

Μία πολλά υποσχόμενη εταιρεία με έδρα το Νιου Τζέρσεϊ αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα που χρησιμοποιεί επιστρεφόμενα γυάλινα μπουκάλια. Κάθε φιάλη μπορεί να χρησιμοποιηθεί έως και 10 φορές, γεγονός που μπορεί να μειώσει το αποτύπωμα άνθρακα έως και 90%. Αυτή η λύση επιτρέπει στους καταναλωτές να υποστηρίξουν βιώσιμες προσπάθειες, ενώ απολαμβάνουν την εμπειρία ενός κρασιού από γυάλινο μπουκάλι.

Συσκευασία που περιέχει συρρικνωμένο προϊόν

Τα βαρέλια είναι ένα άλλο δοχείο ποτών που μπορεί να εξοικονομήσει πόρους. Ουσιαστικά, αποστέλλεται ένα μεγάλο βαρέλι από ανοξείδωτο χάλυβα, κυρίως γεμάτο νερό, και επιστρέφεται ένα άδειο βαρέλι γεμάτο αέρα. Αυτή είναι μια εξαιρετικά αναποτελεσματική, από όλες τις απόψεις, διαδικασία. Γνωστή εταιρεία με έδρα το Κολοράντο έχει αναπτύξει ένα νέο σύστημα που χρησιμοποιεί μια μεμβράνη που διαχωρίζει αποτελεσματικά το νερό από το αλκοόλ διατηρώντας παράλληλα τα αρώματα που σχετίζονται με τη ζύμωση.

Σύστημα για συμπύκνωση μπύρας
Credits: en.futuroprossimo.it

Το αποτέλεσμα είναι μια μη αλκοολούχα μπύρα με 6 φορές μεγαλύτερη γευστική πυκνότητα από μια πλήρη αλκοόλης μπύρα. Η μη αλκοολούχα έκδοση μπορεί να αποσταλεί σε τσάντα και να ανασυσταθεί με νερό και αλκοόλη δημητριακών μόλις φτάσει στον προορισμό της. Αυτό το σύστημα δημιουργεί επίσης περισσότερο χώρο αποθήκευσης στο δωμάτιο συντήρησης και μειώνει την ανάγκη για ψύξη.

Credits: en.futuroprossimo.it

Είμαστε σε καλό δρόμο;;;

Το σίγουρο είναι πως έχουμε ακόμα πολλά να δούμε και να μάθουμε πάνω στο θέμα της αειφορίας. Θα χαρακτήριζα ως αρκετά θετικούς οιωνούς την περιβαλλοντική συνείδηση που έχει αναπτυχθεί στο καταναλωτικό κοινό και κατ’ επέκταση στη νοοτροπία των βιομηχανιών.

Η ανθρωπότητα άργησε, αλλά φαίνεται πως αρχίζει και κατανοεί πλήρως τις συνέπειες που προκλήθηκαν από τη συλλογικά ανεύθυνη συμπεριφορά των προηγούμενων ετών. Παγκοσμίως τα σημάδια δείχνουν πως είναι διατεθειμένη να δράσει άμεσα και να διορθώσει αυτή τη ζημιά.

Και φυσικά, η βιομηχανία του αλκοόλ δεν θα μπορούσε να μείνει αμέτοχη σε όλη αυτήν την προσπάθεια!