ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΗΓΕΣΙΑ ΤΕΛΙΚΑ;
ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΗΓΕΣΙΑ ΤΕΛΙΚΑ;

ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΗΓΕΣΙΑ ΤΕΛΙΚΑ;

ΕΧΕΙ ΑΥΘΕΝΤΙΚΟΤΗΤΑ Η ΗΓΕΣΙΑ;

01 Οκτωβρίου

"Να είστε αυθεντικοί, ειλικρινείς, διάφανοι" λες στην ομάδα σου σε πρωινή συνάντηση.

Ναι, σου λέει ο δίπλα σου, αλλά τι εννοείς με την αυθεντικότητα; Γιατί την καταλαβαίνω ο καψερός την λέξη αυτή συνδεδεμένη με την παροχή υπηρεσίας, αλλά τι σημαίνει στον τρόπο μου; Φουσκώνεις σαν το παγώνι εσύ και του απαντάς, "να εγώ στον τρόπο διαχείρισης της ηγεσίας είμαι αυθεντικός και ντόμπρος". Κάτσε βρε τιτανομέγιστε… σαν πολύ φόρα δεν πήρες; Ακούω βαρύγδουπες δηλώσεις και συνάμα την λέξη "ηγεσία". Άρα είσαι σίγουρος ότι μου είσαι και ηγέτης, μιας και σαν τον στρατηλάτη οδήγησες τα φουσάτα σε επιτυχία και έβγαλες συνεχιστές σου.

Δεν πήγες στο μάθημα που η δασκάλα δίδαξε το περίφημο απόφθεγμα του Αρχαίου Έλληνα κωμωδιογράφου Αριστοφάνη "Στρατηγούς έχουμε πολλούς αλλά όχι καλούς"; Εμ, βλέπεις τώρα τι μου κάνεις; Με πήγες σε μονοπάτια δύσκολα και μου θυμίζεις τα φοιτητικά μου χρόνια. Τότε που ένα κρύο πρωινό, μπαίνοντας στο αμφιθέατρο του πανεπιστημίου είχε γράψει ο Καθηγητής ένα σοκαριστικό απόφθεγμα του Αμερικανού συγγραφέα αυτοβοήθειας, Άντονι Ρόμπινς:

"Ένα αφεντικό προκαλεί φόβο, ένας ηγέτης εμπιστοσύνη.
Ένα αφεντικό κατηγορεί, ένας ηγέτης καλύπτει τα λάθη.
Ένα αφεντικό τα ξέρει όλα, ένας ηγέτης κάνει ερωτήσεις.
Ένα αφεντικό κάνει τη δουλειά αγγαρεία, ένας ηγέτης διασκέδαση.
Ένα αφεντικό νοιάζεται για τον εαυτό του, ο ηγέτης για την ομάδα".
Φάρος αναμμένος με φόντο έναστρο γαλάζιο ουρανό
Credits: @joshua-hibbert

Ενώ λοιπόν η παγκόσμια οικονομία επαναπροσδιορίζεται, η συντριπτική πλειοψηφία των επιχειρήσεων αντιμετωπίζει πρωτοφανείς προκλήσεις στην προσπάθεια αναδιάρθρωσης αναδιαμόρφωσης και επιβίωσής τους και βέβαια η πιο ζεστή πατάτα που έχουν στο χέρι τους είναι το ανθρώπινο δυναμικό. Ναι πες το δυνατά: Υπάρχει άγχος καρδιά μου! Οι άνθρωποι είναι πιο αγχωμένοι από ποτέ, με αποτέλεσμα να επηρεάζεται η παραγωγικότητα και η καινοτομία τους, άρα και τα θεμέλια των επιχειρήσεων. Για έλα εδώ μικρέ μου Καίσαρα λοιπόν και ξεκίνα να κατανοείς τις ανάγκες του ανθρώπινου δυναμικού και την ανάγκη για ουσιαστική επικοινωνία που σαν ηγέτης μπορείς να δημιουργήσεις μήπως πετύχεις την αλλαγή.

Μην υποτιμάς τη νοημοσύνη του εργατικού δυναμικού γιατί είναι αυτοί που σου υπαγορεύουν την ανάγκη της ειλικρίνειας, τώρα περισσότερο από ποτέ, ως χαρακτηριστικού της ηγεσίας. Νάτο λοιπόν, ο αυθεντικός ηγέτης αρθρώνει ένα μεστό μήνυμα που δεν αναθεωρείται με βάση το ακροατήριό του, γιατί πολύ απλά η επικοινωνία πρέπει να είναι αμφίδρομη. Επομένως πάρε πληροφορίες. Όχι από εμένα καλέ μου άνθρωπε. Από την ομάδα σου. Γαργάλησε τους τόσο όσο να σου δημιουργήσουν οι ίδιοι τον πυρήνα της μετέπειτα δικής σου αυθεντικής ηγετικής επέμβασης.

Τοίχος που έχει γραμμένο το απόφθεγμα
Credits: @marija-zaric

Τι εννοείς πώς; Μήπως αρχίζοντας από το να αναρωτηθείς για τον σκοπό του μηνύματος που σου επικοινωνούν; Ναι, το ξέρω ότι ακούγεται λογικό και σωστό αλλά πρέπει να ακούσεις τις ανησυχίες τους για την επιχείρηση, για τα προσωπικά τους θέματα αλλά (ναι, έρχεται η γροθιά) και για εσένα προσωπικά! Έχεις τα συκώτια να το κάνεις χωρίς να διακόπτεις, να διορθώνεις, να επεμβαίνεις, να καθοδηγείς την κουβέντα; Αν ναι αρχίζεις να βγάζεις αυθεντικότητα.

Μην βιάζεσαι έχει πολύ κουπί η γαλέρα. Για δημιούργησε χρόνο για να αντιμετωπίσεις τα ζητήματα που τους απασχολούν. Εμ, βλέπεις δεν φτάνει απλά να ακούσεις, Πρέπει και να επέμβεις. Και μην αρχίζεις τα "έχω πολύ δουλειά και πρέπει να τελειώσω αυτή ή την άλλη εκκρεμότητα". Τελείωσε ό,τι θες αλλά το αποτέλεσμα θα κριθεί από την ομάδα, όχι από το πόσες συναντήσεις κάνεις μέσα στην ημέρα. Πρέπει να μάθεις να γνωρίζεις αυτό που σκέφτονται. Και μόλις το πράξεις, να έχεις το θάρρος να ομολογήσεις ότι δεν έχεις αντιμετωπίσει κάτι παρόμοιο στο παρελθόν.

Ααααααχχ. Δεν είναι όμορφο αυτό; Εσύ ο ηγέτης να ανοίγεσαι στον υπάλληλό σου, ενώ εκείνος ήρθε σε εσένα για αυτό; Είναι όμορφο γιατί απλά είναι αναπάντεχο, ΑΥΘΕΝΤΙΚΟ ρε κουμπάρε, πώς το λένε. Τους δείχνεις ότι είσαι άνθρωπος και ότι ταυτόχρονα δεν έχεις τις λύσεις για όλα, αλλά ακολουθώντας τις εταιρικές αξίες, την επιχειρηματική στρατηγική, και την διαφάνεια θα γίνει η αλλαγή. Εξυπακούεται ότι μέσα από αυτή την διαδικασία πρέπει να αναγνωρίσεις τα λάθη σου, όπως και ο συνομιλητής σου, γιατί θα μάθεις από αυτά.

Χέρι παρατεταμένο να κρατά χαρτί με γράμματαα
Credits: @rob-walsh

Σύμφωνα με πολλούς μελετητές από διάφορα ερευνητικά πεδία, η ηγεσία και κατ’ επέκταση η ιεραρχία είναι μάλλον μια φυσική επιλογή στην οργάνωση των κοινωνιών, όπως διαπιστώνεται σε διαφορετικές κουλτούρες ανά τον κόσμο, από την αρχή της ανθρώπινης ιστορίας. Υποθέτουν δηλαδή πως η ύπαρξη οργάνωσης και ιεραρχίας στις κοινωνίες είναι ο λόγος διατήρησης κι επιβίωσής τους μέσα στους αιώνες. Ε, κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και στο επίπεδο των οργανισμών, που αποτελούν μέρος του ευρύτερου κοινωνικού συνόλου.

Ένας από τους κορυφαίους management thinkers του κόσμου (Thinkers50), ο βραβευμένος Καθηγητής του Wharton School, συγγραφέας best-sellers και σύμβουλος επιχειρήσεων και κυβερνήσεων, Professor Stewart Friedman μιλάει για τέσσερις βασικές αρχές: δεξιότητες, αυθεντικότητα, ακεραιότητα και δημιουργικότητα.

Ως εμπνευστής και δημιουργός του "Total Leadership Program", μίας επαναστατικής προσέγγισης στην ηγεσία και τη διοίκηση ανθρώπων που εφαρμόζεται με επιτυχία εδώ και σχεδόν 20 χρόνια από ηγέτες, επιχειρήσεις, και οργανισμούς σε όλο τον κόσμο, σηκώνει την σημαία και λέει στο ανθρώπινο δυναμικό το αυτονόητο. Εφαρμόστε τις τέσσερις αρχές τόσο στον επαγγελματικό σας βίο όσο και στην προσωπική σας ζωή. Μόνο έτσι θα πετύχετε αρμονία και επιτυχία σε κάθε σημαντικό τομέα: καριέρα, οικογένεια, προσωπική και κοινωνική ζωή.

Η πρακτική του Total Leadership επιγραμματικά
Credits: www.totalleadership.org

Τι είναι λοιπόν η Ηγεσία;

Έρχονται πάλι οι σκέψεις από τα φοιτητικά χρόνια. Κοιτάς την αφεντιά σου στον καθρέπτη και λες "με μπερδεύουν, μα τι στο καλό είναι η ηγεσία τελικά;".

Συγχωρήστε την άγνοια μου αλλά αφήστε με να εκφραστώ χωρίς να περιμένετε φιλοσοφικές αναζητήσεις. Η Ηγεσία είναι το να έχει κάποιος την άδεια των υπολοίπων να καθοδηγεί τη σκέψη τους. Με άλλα λόγια είναι η ηθική "εξουσία" που σου δίνει το δικαίωμα να οργανώνεις και να καθοδηγείς τις προσπάθειες των άλλων. Αυτό όμως το δικαίωμα καλέ μου φίλε δίνεται αλλά και παίρνεται πίσω. Θέλεις να κατακτήσεις την ηθική "εξουσία"; Προτείνω να ακολουθήσεις τέσσερις συνιστώσες:
  1.  να είσαι αυθεντικός και αληθινός
  2.  μη σταματάς να αποδεικνύεις την ακεραιότητά σου, είναι δυναμική διαδικασία
  3.  να έχεις αυτοπεποίθηση και να παλεύεις για το πιστεύω σου
  4.  και για όνομα του θεού, έχε αυτογνωσία.
Γεννήθηκες "πρωτότυπο", μη ζήσεις ως "αντίγραφο", μην πεθάνεις ως κακή "απομίμηση"

Αυθεντικότητα ρε παιδιά!!!