ΠΟΙΑ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗΣ ΝΑ ΕΦΑΡΜΟΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ;
ΠΩΣ ΝΑ ΠΕΙΣΕΙΣ ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΣΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΕΤΑΛΛΑΞΗ
"Σέβομαι ό,τι έχετε κάνει και θα είμαι αρωγός της συνέχειας του έργου του προκατόχου μου. Οσφραίνομαι όμως ότι υπάρχει και ανάγκη για μετάλλαξη, ώστε να πετύχουμε τους νέους στόχους που θα θέσουμε και είμαι βέβαιος ότι θα το πετύχουμε δουλεύοντας αγαστά σαν γροθιά", λες απευθυνόμενος στην νέα σου ομάδα. Προβληματίζεσαι όμως γιατί βλέπεις από κάτω μια ομάδα να σε κοιτάζει με βλέμμα απλανές. "Δεν μπορεί σκέφτεσαι, με καταλαβαίνουν", αποφασίζοντας να κλείσεις την συζήτηση.
Επιστρέφοντας στο σπίτι βάζεις σε ακτινογραφία αυτά που είπες, αλλά περισσότερο αυτά που εισέπραξες. Κάπου εκεί καταλαβαίνεις ότι, φλερτάροντας με τις αλλαγές που θέλεις να κάνεις, τους κότσαρες την λέξη μετάλλαξη και κόλλησαν. "Ε ναι, αναφωνείς. Αυτό είναι!"
Στη Βιολογία με τον όρο μετάλλαξη ή μεταλλαγή (mutation), χαρακτηρίζεται οποιαδήποτε μεταβολή που μπορεί να συμβεί στο γενετικό υλικό ενός οργανισμού.
Βρε βέβηλε. Οι άνθρωποι καταλαβαίνουν ότι ήρθες για να τους αλλάξεις το DNA, τη ράτσα, πώς το λένε; Και είναι κακό αυτό, σκέφτεσαι από την άλλη. Ίσως όχι, όμως πριν αραδιάσεις τέτοιες βαριές έννοιες, κάτσε να σκεφτείς πώς θα το πάρουν ώστε να έχει αποτέλεσμα η πράξη σου.
Μπορεί ο τρόπος που το επικοινώνησες να φωτογραφίζει στο δικό σου φανταστικό κόσμο αέρα αλλαγής και ανανέωσης, όμως στην ομάδα φαντάζεις σαν εκείνη την κορυφαία φράση "φωτιά και τσεκούρι στους προσκυνημένους" που φέρεται να είπε το 1827 ο Κολοκοτρώνης ξεκινώντας την εκστρατεία του εναντίον των νενέκων του Ιμπραήμ. Και σου θυμίζω ότι το είπε για να δείξει ότι θα αλλάξει η νοοτροπία με τον έναν ή τον άλλο τρόπο. Και το έπραξε!
Αρχίζεις κάπου εκεί να αναπτύσσεις την θεωρία της ανάγκης για μετάλλαξη που στηρίζεται στην συνεχιζόμενη διεθνοποίηση, το συνεχώς μεταβαλλόμενο οικονομικό κλίμα και τις έντονες πιέσεις που ασκούνται στην ικανότητα καινοτομίας της επιχείρησης, στις δύσκολες και πρωτόγνωρες προκλήσεις, στον κόσμο που αλλάζει πιο γρήγορα από ότι οι ίδιες. Ε, μην μας πεις ότι δεν βλέπεις το αυτονόητο, ότι δηλαδή σε όλους τους τομείς, παρατηρείται το φαινόμενο των επιχειρήσεων που δεν μπορούν να συμβαδίσουν με τον ρυθμό των εξελίξεων, χωρίς μάλιστα να υπάρχουν σημάδια ότι αυτή η τάση θα σταματήσει σύντομα;
It’s all about people my friend! Αν δεν το κατάλαβες, διάβασε το απόφθεγμα του Ρώσου συγγραφέα Λέων Τολστόι.
"Όλοι θέλουν να αλλάξουν τον κόσμο, αλλά κανένας δεν θέλει να αλλάξει τον εαυτό του"
Συγγνώμη; Σκέφτεσαι ότι δεν γίνεται; Δεν μπορείς να το κάνεις εσύ αυτό;
Βρε ο Βρετανός φυσικός Stephen Hawking έζησε το 70% της ζωής του καθηλωμένος σώμα και ψυχή σε ένα καροτσάκι και παρόλα αυτά είπε ότι "Ευφυΐα είναι η ικανότητα προσαρμογής στην Αλλαγή". Που είσαι, κουμπάρε; Το έκανε κιόλας, όχι απλά το είπε.
Μην ξανατολμήσεις να πεις δεν γίνεται ή να δείξεις ότι είναι ανέφικτο.
Πολύ απλά πάμε μαζί να γρατζουνίσουμε ενδεικτικές αλλαγές στο εργασιακό περιβάλλον, υπό την προϋπόθεση ότι ενστερνίζεσαι τον παράγοντα άνθρωπο.
Ποιες αλλαγές στην εργασία θα σε κάνουν να νιώσεις άβολα;
Αναδιάρθρωση ανθρώπινου δυναμικού, επέκταση δραστηριοτήτων, διαφοροποίηση στρατηγικής κατεύθυνσης και στόχων, οικονομικά αποτελέσματα, ανάγκη προσαρμογής για μετεξέλιξη, πιθανό αδιέξοδο για το μέλλον, ίσως και άναρχη εταιρική δόμηση που μέχρι στιγμής δούλεψε, αλλά τώρα σε φέρνει στο χείλος της καταστροφής. Μην κάνεις πίσω.
Υπήρξαν και δυσκολότερες καταστάσεις στο παρελθόν που επειδή είναι η ιστορία σου, θα έπρεπε να τα έχεις λάβαρο. Μάθημα ιστορίας δεν χρειάζεσαι, αλλά ξεσκόνισμα ίσως, σε σχέση με την μεγαλύτερη μετάλλαξη στην ιστορία της Ελλάδας. Μα φυσικά του Καποδίστρια, που ανέλαβε την διακυβέρνηση μιας χώρας που έβγαινε από πολύχρονο αγώνα, ενώ οι κάτοικοι της ήταν εξαθλιωμένοι. Για θυμήσου επιγραμματικά: ίδρυσε Εθνική Τράπεζα, έκοψε νομίσματα (φοίνικας), ίδρυσε Γεωργική Σχολή για την εκπαίδευση των αγροτών, εισήγαγε την καλλιέργεια της πατάτας, στήριξε την παραγωγή μεταξιού, δημιούργησε αλληλοδιδακτικά σχολεία, ανέπτυξε το εμπόριο και την ναυτιλία και οργάνωσε τακτικό στρατό. Και, ενώ οδηγούσε ένα εξαθλιωμένο κράτος σε μετασχηματικό στάδιο, προκάλεσε την δυσαρέσκεια πολιτικών ομάδων που αντέδρασαν στην πολιτική του. Αποτέλεσμα; Στις 27 Σεπτεμβρίου του 1831 δολοφονήθηκε στο Ναύπλιο, με συνέπεια στη χώρα να επικρατήσει αναρχία. Από την μια δεν θέλαμε πρόοδο, από την άλλη φέρνοντάς την ο μέγας αυτός Κυβερνήτης έχασε την ζωή του και η χώρα επανήλθε σε χάος.
Για να μην γίνεις λοιπόν ο νέος Καποδίστριας ξεκίνα να εμπλέκεις τους ανθρώπους του οργανισμού με τέτοιο τρόπο ώστε να υπάρξει εσωτερική ισορροπία.
Τι μπορεί να σημαίνει η αλλαγή;
Αλλαγή είναι η διεργασία από μία υπάρχουσα κατάσταση σε μία μελλοντική κατάσταση, η οποία πλαισιώνεται από εξωτερικούς ή εσωτερικούς παράγοντες. Πολλές φορές, η έννοια της αλλαγής ταυτίζεται ή απλώς συνδέεται με τον όρο του μετασχηματισμού, ο οποίος είναι μια εξελίξιμη στρατηγική. Δηλαδή ένα πλάνο μακροπρόθεσμης επιτυχίας της επιχείρησης και δημιουργίας ανταγωνιστικών πλεονεκτημάτων.
Πολλές οι μέθοδοι, ακόμη περισσότερες οι παραπομπές σε παγκόσμια μοντέλα και εφαρμογές. Επέτρεψε μου να εξυμνήσω αυτό της γνωστής αμερικανικής επιχείρησης παροχής συμβουλών McKinsey, μιας εταιρίας με παγκόσμια παρουσία σε πολλούς τομείς. Το μοντέλο της McKinsey αναπτύχθηκε την δεκαετία του 1980 από πέντε συμβούλους της, και είναι γνωστό ως τα 7S από τα επτά βασικά στοιχεία του: στρατηγική (strategy), δομή (structure), κοινές αξίες (shared values), συστήματα (systems), στυλ (style), δεξιότητες (skills) και προσωπικό (staff).
Μην μου συνοφρυώνεσαι επειδή πάει σε στρατηγική η φάση. Άλλωστε κάθε φορά που στραβώνεις και βράζεις εσωτερικά σε εκρήξεις ατόμων της ομάδας, προσπαθείς με κάθε μέσο να αναφέρεις τα 7s, κάνοντας μια ενσυνείδητη προσπάθεια να ξυπνήσεις το υποσυνείδητο του συνομιλητή σου, μήπως και τον κάνεις θετικό. Έχεις όμως πλεονέκτημα, γιατί μιλάς όμορφα και απαιτείς σεβασμό και οργάνωση για να πετύχει η ομάδα τον σκοπό της, ανεξάρτητα από το ότι προσπαθείς να πείσεις τα μέλη της.
Ο τεράστιος Καποδίστριας δεν είχε αυτό το πλεονέκτημα και όμως τον μνημονεύουμε σήμερα για την ευφυΐα και την μεταλλακτική στρατηγική που εφάρμοσε πριν από 200 χρόνια. Σαν προφήτης της εξέλιξής του είπε: "Απέκαμα! Αλλ’ όμως θα παραμείνω στη χαλάστρα, μέχρι την τελευταία στιγμή της ζωής μου και ας κινδυνεύσω να χαθώ".
Ποια στρατηγική αλλαγής να εφαρμόσεις;
1. Δημιούργησε το όραμα
2. Εξήγησε την ανάγκη για αλλαγή και τα θετικά στοιχεία αυτής
3. Ενδυνάμωσε τα μέλη της ομάδας μέσω της ενθάρρυνσης
4. Να εμπλέξεις όλα τα μέλη της κοινότητας στοχεύοντας στην βελτίωση
5. Επιβράβευσε όλους ανεξαιρέτως τους συμμετέχοντες
Και όπως είπε ο Κινέζος φιλόσοφος Λάο Τσε, "Αυτό που η κάμπια ονομάζει τέλος του κόσμου, η ζωή το λέει πεταλούδα".
KEEP READING
-
5 ΤΡΟΠΟΙ ΓΙΑ ΝΑ ΑΠΟΦΥΓΕΙΣ ΝΑ ΣΕ ΠΡΟΔΩΣΟΥΝ ΣΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΣΟΥ
"Αυτό που θέλω να κρατήσετε για εμένα ως χαρακτηριστικό μου, είναι ότι θα σας στηρίξω στα πάντα, αρκεί να έχουμε επικοινωνία και διαφάνεια ...
30 Μαΐου -
ΑΥΤΟΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΚΑΙ ΕΠΙΒΙΩΣΗ
"Αγάπη μου είσαι σίγουρος για αυτή την δουλειά; Δηλαδή φαίνεται ότι έχει καλές προοπτικές για τα οικονομικά μας και την καριέρα σου, αλλά ...
11 Απριλίου -
ΠΩΣ ΣΚΕΦΤΕΤΑΙ ΤΟ ΜΥΑΛΟ ΕΝΟΣ MANAGER
"Δεν θα μου πεις εσύ τι είναι το σωστό, θα ακούς αυτά που σου λέω χωρίς να με διακόπτεις γιατί με εκνευρίζεις". Είσαι έξω από την αίθουσα ...
28 Μαρτίου