ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

ΑΥΤΟΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΚΑΙ ΕΠΙΒΙΩΣΗ
ΑΥΤΟΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΚΑΙ ΕΠΙΒΙΩΣΗ

ΑΥΤΟΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΚΑΙ ΕΠΙΒΙΩΣΗ

ΠΩΣ ΘΑ ΣΕ ΚΑΝΟΥΝ ΝΑ ΠΑΙΡΝΕΙΣ ΤΙΣ ΣΩΣΤΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ

11 Απριλίου

"Αγάπη μου είσαι σίγουρος για αυτή την δουλειά; Δηλαδή φαίνεται ότι έχει καλές προοπτικές για τα οικονομικά μας και την καριέρα σου, αλλά χρειάζεται να μετακομίσουμε σε άλλο τόπο, να αλλάξουν τα παιδιά σχολείο, να χάσουμε τους φίλους μας και έπειτα είναι και το σπίτι μας που το φτιάξαμε με τόσο κόπο". Καλά σου τα λέει η γυναίκα σου σκέφτεσαι, αλλά είναι πολύ καλή ευκαιρία και γιατί να μην πάει καλά; Περνούν λίγες ημέρες και έχεις χάσει τον ύπνο σου, βλέπεις τη γυναίκα σου να περνάει κάποια βουβά διαστήματα και καταλαβαίνεις ότι σκέφτεται όπως κάνεις και εσύ. Κάνεις τώρα αντίλογο στις σκέψεις σου σε μια προσπάθεια να πείσεις και να πειστείς. Έφτασε η ώρα της αλήθειας και κοιτάζοντας ο ένας τον άλλο αναφωνείτε με ένα στόμα "θα επιβιώσουμε;"

Τι διστάζεις μωρέ; Εσύ δεν είσαι αυτός που βρέθηκες σε δύσκολες οικονομικές στιγμές παλαιότερα; Που παιδεύτηκες για να συλλάβεις παιδιά με το ταίρι σου; Που εκεί που νόμιζες ότι όλα κυλούν ομαλά χτύπησε την οικογένειά σου η "κακιά αρρώστια"; Που ξενύχτησες στα νοσοκομεία και πήγες άυπνος στη δουλειά; Που ζήτησες βοήθεια, αλλά ήταν όλοι απασχολημένοι αδυνατώντας να σου την δώσουν;

"Αν κοιτάξεις για πολλή ώρα την άβυσσο, στο τέλος και η άβυσσος θα κοιτάξει εσένα" 

...είπε ο Γερμανός φιλόσοφος Φρίντριχ Νίτσε.

Άνθρωπος που κοιτάζει τα άστρα
Credits: @paul-gilmore
Γιατί αδιαφορείς για ένα από τα βασικότερα ανθρώπινα ένστικτα; Το ένστικτο της αυτοσυντήρησης είναι ένας βασικός μηχανισμός στον άνθρωπο, ο οποίος διασφαλίζει την ύπαρξη και την ασφάλειά του. Αυτό σε έβγαλε σε ανοιχτή θάλασσα στο παρελθόν και με αυτό συμπορεύτηκες. Αυτό κάνει τη μάνα να γεννάει μόνη της, την ύαινα να σκίζει με τα νύχια της εχθρούς παρότι περικυκλωμένη, τους υπερασπιστές να δοξάζονται απωθώντας τους κατακτητές.

Όλες όμως αυτές οι περιπτώσεις έχουν ένα βασικό συστατικό. Τη συναισθηματική αυτοσυντήρηση που κατά κύριο λόγο συνδέεται άμεσα με τις προσωπικές μας σχέσεις. Από φύση του ο άνθρωπος υψώνει τείχη και αφήνεται στην ασφάλεια που του προσφέρουν οι άμυνές του για να προστατέψει τον εαυτό του από τις σχέσεις που πιθανώς να απειλήσουν την εσωτερική του ηρεμία, την εμπιστοσύνη προς τους άλλους και την αυτοπεποίθησή του. Αυτή η ανάγκη συχνά εκφράζεται με τρόπους που απαξιώνουν τα συναισθήματα των άλλων και αμφισβητούν τις προθέσεις τους.

Χελώνα στο καβούκι της
Credits: @karl-ibri

Μην παγιδεύεσαι όμως. Από την μια καταλαβαίνεις ότι σου είναι δύσκολο να αποδεχτείς πως μπορεί να επενδύσεις σε ανύπαρκτα συναισθήματα ή ακόμη και ότι σπατάλησες χρόνια και προσωπικές στιγμές σε λάθος ιστορίες, αλλά έχεις αυτόφωτη ανάγκη να δικαιωθείς συναισθηματικά για τις επιλογές σου. Γιατί πολύ απλά η συναισθηματική σου αυτοσυντήρηση σε κάνει αρκετές φορές να αρνείσαι να δεχτείς ότι τα συναισθήματά σου δεν βρήκαν την ανταπόκριση που τους άξιζε. Άρα αυτό που κάνεις είναι να γίνεις εμμονικός χρυσώνοντας το χάπι σου. 

''Καλέ μου άνθρωπε'' που έλεγε και ο αείμνηστος Θανάσης Βέγγος, ουσιαστικά σου λέω ότι το ένστικτο της συναισθηματικής αυτοσυντήρησης είναι ένας μηχανισμός προστασίας του ψυχισμού σου. Μια αυτο-άμυνα που αν την κατανοήσεις ίσως να μπορέσεις να δώσεις αντικειμενική διάσταση στη συμπεριφορά σου και στον συνομιλητή σου. Το σίγουρο είναι ότι αν το κατανοήσεις θα επηρεαστείς και θα πληγωθείς λιγότερο, και κάπως έτσι θα επιβιώσεις σε ό,τι και να έρθει στο διάβα σου, τονίζοντας παράλληλα την αυτοπεποίθηση και τον αυτοσεβασμό σου.

Τώρα βέβαια θα μου πεις καλή η ρητορική, αλλά πώς να τα εφαρμόσω αυτά μέσα σε τοξικότητα. Άχ, με χτύπησες σε φλέβα! Ξαφνική χιονοστιβάδα έρχεται προς τα πάνω μου και όπως πλησιάζει γίνονται ευανάγνωστα τα συστατικά της. Οικονομική κρίση, ανεργία, επιχειρήσεις που κλείνουν, καθυστερήσεις σε μισθούς και πληρωμές, φρικαρισμένα αφεντικά στα πρόθυρα νευρικής κρίσης, εργασιακή ανασφάλεια, απλήρωτα δάνεια, αλλοπρόσαλλες συμπεριφορές, καθημερινή ψυχολογική και βιολογική εξάντληση. Απόγνωση; Έ όχι! Επιβάλλεται να επιβιώσεις, φροντίζοντας να βρεις τον τρόπο ώστε να ανταπεξέλθεις σε αυτές τις συνθήκες.

Τριαντάφυλλο μέσα στο χιόνι
Credits: @alex-blajan

Δέκα εντολές ή δεκάλογος; Μάλλον το δεύτερο γιατί καμία εντολή δεν είναι πανάκεια. Ενώ ο δεκάλογος μεταλάσσεται ανάλογα με τις συνθήκες και τις προσλαμβάνουσες. Οι δικές μου περιλαμβάνουν:

1. Προφύλαξη, ώστε να μην πέσεις θύμα συνθηκών ή κακόβουλων αντιδράσεων.

2. Αποφυγή της δραματοποίησης λόγω κάποιας εχθρικής συμπεριφοράς που θα φέρει θυμό ή κακεντρέχεια.

3. Θετικότητα, η οποία λειτουργεί σαν απωθητικό της μιζέριας και της εσωστρέφειας.

4. Εύρυθμη επικοινωνία γιατί ακούγοντας πρώτα, αφουγκράζεσαι την περιρρέουσα ατμόσφαιρα, άρα αποκτάς πλεονέκτημα.

5. Συμβουλευτική για να τονώνεται το ηθικό. Ένας μέντορας, συζήτηση με έναν φίλο, με το ταίρι σου.

6. Βρες και ακολούθα τις βαλβίδες διαφυγής σου για να εκτονώνεται η ενέργεια σου.

7. Απόβαλε την άρνηση για να μην αισθάνεσαι μειονεκτικά ή ότι έχει συνωμοτήσει το σύμπαν εναντίον σου.

8. Οριοθέτησε αυτά που δέχεσαι, ώστε να έχεις ορθή διαχείριση εαυτού και άλλων.

9. Κάνε λάβαρο την αναζήτηση, εσωτερική, κοινωνική, επαγγελματική για να νικήσεις τις φοβίες σου.

10. Διεκδίκησε αυτά που σου αναλογούν χωρίς περιστροφές, αλλά με ψυχραιμία.

Ε, δεν μπορείς όμως να μην αναφερθείς και στις προκλήσεις που αντιμετωπίζεις όταν βρίσκεσαι σε καιρούς αβεβαιότητας ή κάποιες δύσκολες καταστάσεις. Σε καιρούς αποπροσανατολισμού είναι φυσικό να νοιάζεται ο καθένας για τον εαυτό του. Αν και δεν θα ενεργήσουν όλοι με τον ίδιο τρόπο, το εγωιστικό ανθρώπινο ένστικτο για αυτοσυντήρηση παίζει έναν πιο σημαντικό ρόλο για μερικούς ανθρώπους. Ναι καλά το ακούς, ΕΓΩΙΣΜΟΣ. Ο Αθηναίος ρήτορας Ισοκράτης (436 – 338 πχ) είπε: "Ποτέ μην έχεις μεγάλη ιδέα για τον εαυτό σου, αλλά και ποτέ μην περιφρονήσεις τον εαυτό σου". Άκουσέ τον χρυσέ μου γιατί αν καταφέρεις να διαχειριστείς τον εγωισμό σου θα επιβιώσεις μεν, θα πεταχτεί δε η βαλβίδα, λες και είσαι η χύτρα που έχει ανάγκη να απελευθερώσει τον ατμό.

Πινακίδα με το moto
Credits: @orkun-azap

Στο ζωικό βασίλειο υπάρχει ένα πλάσμα που ζει εις βάρος των άλλων και λέγεται βδέλλα. Προσκολλάται στους ανθρώπους και ρουφάει αυτό που χρειάζεται. Όταν το θύμα ξεκολλήσει από πάνω του τη βδέλλα αυτή απλά πάει στο επόμενο. Οι χρήστες ναρκωτικών ουσιών συμπεριφέρονται με παρόμοιο τρόπο. Επιδιώκουν να παίρνουν χωρίς να δίνουν αντάλλαγμα από τις οικογένειες, τους φίλους και την κοινωνία.  Όταν απεξαρτηθούν και πάρουν τη ζωή στα χέρια τους αρχίζουν να σκέφτονται την αυτοσυντήρηση κερδίζοντας την ελευθερία τους από απλά καθημερινά, όπως π.χ. με το να πληρώνουν οι ίδιοι τα έξοδά τους, κερδίζουν το δικαίωμα να αποφασίζουν για τον εαυτό τους. Εφαρμόζοντας πλέον την αρχή της αυτοσυντήρησης στην προσωπική τους ζωή κερδίζουν για τον εαυτό τους την ανάλογη ελευθερία. Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να τους πει πού θα μείνουν και αυτό γιατί πληρώνουν οι ίδιοι το νοίκι τους, διαλέγουν τι θα φάνε, πώς θα ντυθούν, πώς θα μετακινηθούν. Σε αντίθεση με τη βδέλλα, η επιβίωσή τους δεν εξαρτάται από τους άλλους.

Αν λοιπόν αγάπη μου αρκετοί χρήστες ουσιών καταφέρνουν να επιστρέψουν από την κόλαση επειδή έχουν το ένστικτο της αυτοσυντήρησης, κάνε βαλίτσες θα την πάρουμε τη δουλειά γιατί εφαρμόζοντας το δεκάλογο θα γίνουμε περισσότερο υπεύθυνοι και θα κερδίσουμε μεγαλύτερη ελευθερία!