ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

ΠΩΣ ΝΑ ΕΜΠΝΕΕΙ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ ΕΝΑΣ ΗΓΕΤΗΣ
ΠΩΣ ΝΑ ΕΜΠΝΕΕΙ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ ΕΝΑΣ ΗΓΕΤΗΣ

ΠΩΣ ΝΑ ΕΜΠΝΕΕΙ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ ΕΝΑΣ ΗΓΕΤΗΣ

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ ΓΙΑ ΝΑ ΣΕ ΕΜΠΙΣΤΕΥΤΟΥΝ

14 Ιανουαρίου

"Έχετέ μου εμπιστοσύνη και θα δείτε ότι θα φτάσουμε πολύ μακριά μαζί!", λες στους συνεργάτες σου και βλέπεις φατσούλες που δεν προσπαθείς καν να ερμηνεύσεις αν συμφωνούν μαζί σου γιατί πολύ απλά νιώθεις ότι απορρέεις τέτοιο αίσθημα. Αφού είσαι προϊστάμενος ντε! Έτσι λες στον εαυτό σου και θεωρείς αυτονόητο ότι όλοι είναι μαζί σου.

Όπως είπε ο Ιεροκλής Μιχαηλίδης όμως στην Πολίτικη Κουζίνα στην τηλεοπτική του σύζυγο, Ρένια Λουιζίδου "Εμένα διες Σουλτάνα!", και της εξήγησε τα αυτονόητα. Ε, λοιπόν κάτσε να δούμε τα αυτονόητα τέκνο μου. Είσαι βαθύς γνώστης του αντικειμένου, έχεις τόσο μεγάλη εμπειρία, ανοικτούς ορίζοντες, αυτογνωσία, είσαι προσγειωμένος στην πραγματικότητα, ακολουθείς εκσυγχρονιστικές μεθόδους, είσαι ειλικρινής, σεβάσμιος και σεβαστικός; Συγγνώμη δεν κατάλαβα τι είπες; Σου βάζω πολλά μαζί και δεν είναι δίκαιο; Και σε ποια βιβλία βρήκες γραμμένο ότι είναι φυσιολογικό να σε ακολουθούν οι άλλοι πιστά και μου αγορεύεις σαν τον Σωκράτη στην αρχαία Αγορά περί εμπιστοσύνης;

Πινακίδα με το
Credits: @free-walking

Κάνεις τον ισορροπιστή όπως στο τσίρκο, αλλά εκεί υπάρχει μια σημαντική διαφορά. Υπάρχει δίχτυ ασφαλείας, οπότε και ατύχημα να γίνει θα ακουστεί ένας υπόκωφος συντονισμένος αναστεναγμός. Ναι, μπορεί η Αλληγορία να είναι ένα σχήμα του λόγου, στον οποίο χρησιμοποιείται μία ιστορία με σκοπό τη διδασκαλία ή την ερμηνεία μιας ιδέας, αλλά η αλήθεια υπαγορεύει ότι για να σε εμπιστευτεί η ομάδα σου πρέπει να νιώθει ότι υπάρχει δίκτυ ασφαλείας. Και αυτό δεν είναι να το δηλώσεις, αλλά να το απλώσεις σαν πέπλο που θα αγκαλιάσει το συνάνθρωπο, συναγωνιστή, ταίρι, συνεργάτη σου. Πώς;

Η εμπιστοσύνη (πόσο περιεκτική και σημαντική έννοια!) κερδίζεται με κόπο, ενώ στην περίπτωση που κλονιστεί μπορεί να μην επανέλθει ποτέ ξανά, με καταστροφικά αποτελέσματα. Η εμπιστοσύνη εμπεριέχει την έννοια της πίστης, της βεβαιότητας ότι ένα συγκεκριμένο πρόσωπο διαθέτει ορισμένη ικανότητα ή ιδιότητα. Χτίζεται με διαρκή ανατροφοδότηση και από τις δύο πλευρές ξεκινώντας από την παραδοχή ότι χρειάζεται να αποδείξουμε πως την αξίζουμε συνοδευόμενη από ανοιχτή και ειλικρινή επικοινωνία.

Τηλέφωνα παλιάς τεχνολογίας κρεμασμένα στον τοίχο
Credits: @pavan-trikutam

Καλά, λες στον καθρέπτη, αλλά η έννοια τελικά έχει εφαρμογή παντού. Προφανώς! Πήγαινε πίσω στο 2010 και σκέψου από πού ξεκίνησε η δυσπιστία. Μα, από την υποχώρηση της εμπιστοσύνης των πολιτών σε πολιτικά κόμματα και κυβερνήσεις, όπως προέκυψε από έρευνα της "Διεθνούς Διαφάνειας" σε 86 χώρες με τη συμμετοχή 90 χιλιάδων πολιτών. Έξι στους δέκα δήλωσαν ότι η διαφθορά έχει αυξηθεί τα τελευταία τρία χρόνια. Στη δε χώρα μας η απογοήτευση με κακές επιδόσεις για κόμματα, μέσα ενημέρωσης και θεσμούς, όπως η Βουλή, οι ΜΚΟ και η Εκκλησία αποτέλεσαν την αρχή της θεσμικής αλλαγής στην κοινωνική δομή. Μην μου μπερδεύεσαι, τα ίδια γίνονται στο σπίτι και στη δουλειά σου.

Πόσο διαφορετικά θα ήταν τα πράγματα στις επαγγελματικές ή τις ανθρώπινες σχέσεις, στο επαγγελματικό περιβάλλον, την κουλτούρα της εταιρείας, τα αποτελέσματα, το commitment, αν υπήρχε ουσιαστική και αμοιβαία Εμπιστοσύνη! Στις μέρες μας η έννοια της "εμπιστοσύνης" βρίσκεται σε απαξίωση. Έρευνες στο δυτικό κόσμο δείχνουν ότι μόνο το 49% των εργαζομένων εμπιστεύεται τα ανώτατα στελέχη των επιχειρήσεων και μόνο το 28% θεωρούν αξιόπιστα αυτά που λένε οι CEO.

Σήμανση απαγορευτικού στην Εμπιστοσύνη
Credits: @bernard-hermant-olltavhhbkg-unsplash.jpg

Ο Stephen R. Covey (1932 – 2012) είναι διεθνώς αναγνωρισμένη αυθεντία σε θέματα ηγεσίας, ειδικός σε θέματα οικογενειακών συμβουλών, διδάσκαλος, σύμβουλος οργανισμών και συγγραφέας. Αφιέρωσε τη ζωή του στη διδασκαλία ενός τρόπου ζωής και ηγεσίας επικεντρωμένου σε αρχές για την ενδυνάμωση οικογενειών και οργανισμών. Είναι ο συγγραφέας πολλών βιβλίων που γνώρισαν μεγάλη επιτυχία, μεταξύ των οποίων και το διεθνές μπεστ-σέλερ "Οι 7 Συνήθειες των Εξαιρετικά Αποτελεσματικών Ανθρώπων" που ανακηρύχθηκε ως το Βιβλίο Διοίκησης Επιχειρήσεων με τη Μεγαλύτερη Επιρροή στον 20ο αιώνα και ένα από τα δέκα πιο επιδραστικά βιβλία μάνατζμεντ όλων των εποχών.

Μέσα στη συγγραφική του παρακαταθήκη συγκαταλέγεται και το best seller βιβλίο του "The Speed of Trust: the one thing that changes everything". Εκεί κάνει αναφορά σε 13 συμπεριφορές, τις οποίες όταν οι leaders μιας επιχείρησης υιοθετήσουν, τα επίπεδα εμπιστοσύνης στον οργανισμό θα ανέβουν. Όταν επικρατεί κλίμα εμπιστοσύνης σε μια επιχείρηση αυτό μεταφράζεται σε καλύτερη επικοινωνία, μεγαλύτερη παρακίνηση και καλύτερα εταιρικά αποτελέσματα. Στον αντίποδα, όταν η κουλτούρα ενός οργανισμού έχει έλλειμμα εμπιστοσύνης, τότε η επικοινωνία είναι προβληματική, οι σχέσεις κρύβουν ένταση και η δέσμευση του προσωπικού πολύ χαμηλή. Ξέρω, ξέρω, άρχισα να αγγίζω ευαίσθητη χορδή σου...Για να δούμε καθρεπτίζεται η καθημερινότητά σου στις 13 συμπεριφορές του Covey;

Τι πρέπει να κάνει ένας ηγέτης για να εμπνέει εμπιστοσύνη;

1. Μίλα Ανοιχτά – Εκφράσου χωρίς να έχεις κρυφή agenda.

2. Δείξε σεβασμό – Φέρσου στους άλλους όπως θέλεις να σου φέρονται.

3. Έχε διαφάνεια παντού - Ειλικρίνεια, τιμιότητα, αμεσότητα, αυθεντικότητα, ακεραιότητα.

4. Κάνε διορθωτικές κινήσεις – Κάνε την υπέρβαση για να δείξεις μεταμέλεια.

5. Δείξε αφοσίωση – α) αναγνώρισε τη σκληρή δουλειά και προσπάθεια, χωρίς να τη θεωρείς ως δεδομένη και β) μίλησε για κάποιο μέλος της ομάδας μόνο όταν αυτό είναι παρόν στη συζήτηση. Ποτέ πίσω από την πλάτη του.

6. Φέρε αποτελέσματα – Ο πιο γρήγορος τρόπος για να υπάρξει εμπιστοσύνη.

7. Γίνε καλύτερος – Ο Covey προτείνει 2 τρόπους που οδηγούν στην προσωπική ανάπτυξη : α) ζήτησε να σου δώσουν feedback και β) μάθε από τα λάθη σου.

8. Αντιμετώπισε την πραγματικότητα – Μην κλείνεις τα μάτια σου.

9. Οριοθέτησε τις προσδοκίες σου – Μόλις θέσεις στόχους, τα θετικά αποτελέσματα θα έρθουν σε κλίμα αμοιβαίας προσπάθειας, αλληλοϋποστήριξης και εμπιστοσύνης.

10. Καλλιέργησε την έννοια της ευθύνης – Το να φέρει κάποιος τη συνολική ευθύνη για κάτι, όχι επειδή του έχει επιβληθεί, αλλά επειδή το πιστεύει, ενισχύει την εμπιστοσύνη σε μια εταιρεία. Ευθύνη για τα καλά και τα άσχημα αποτελέσματα.

11. Άκου – Άκου τον άλλον προσεκτικά πριν δώσεις κάποια συμβουλή.

12. Τήρησε τις δεσμεύσεις / υποσχέσεις σου – Να είσαι προσεκτικός στο τι υπόσχεσαι.

13. Δείξε εμπιστοσύνη – Μην την ζητάς μόνο. Πρόσφερέ την απλόχερα σε όσους την αξίζουν.

Να σου πω, για ξεμπλόκαρε! Είπαμε γκουρού ο Ο Stephen Covey, αλλά για θυμήσου την Μιράντα Πρίστλεϊ (Μέριλ Στριπ) στο "Ο διάβολος φορούσε Πράντα". Ναι καλά το πας, ήταν ο εφιάλτης της Άντρια Σακς (Αν Χάθαγουεϊ) για έναν και μόνο λόγο. Την Eμπιστοσύνη. Για αυτό της έψησε το ψάρι στα χείλη! Αλλά όπως είπε ο μεγάλος Άγγλος Ποιητής Τζον Μίλτον "Η εμπιστοσύνη μεταδίδει ένα θαυματουργό αίσθημα. Δημιουργεί το αίσθημα της ασφάλειας, την άγνοια του κινδύνου και την τάση για ευγενικές προσπάθειες".

Κάνε λοιπόν την προσπάθειά σου, αλλά συντεταγμένα και αφού κατέβεις από το καλάμι του "εγώ, δοξάστε με, αλληλούια". Διευθυντής είσαι. Ακόμη και ο Νουρέγιεφ στηριζόταν στα πόδια, το μυαλό, την ευλυγισία και την ισορροπία. Άρα, στην Εμπιστοσύνη των ανεπτυγμένων δεξιοτήτων του!