ΠΩΣ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΕΧΕΙΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΤΟ SMART HOME ΣΟΥ;
ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΕΝΑ ΑΞΙΟΠΙΣΤΟ ΟΙΚΙΑΚΟ ΔΙΚΤΥΟ
Όλοι μας έχουμε δει και ίσως να θέλουμε κιόλας, με το πάτημα ενός κουμπιού από το κινητό μας να γίνονται όλα αυτόματα. Ακόμα και μέσα στο σπίτι μας για τις απλές καθημερινές συνήθειές μας. Πόσες φορές έχεις κάτσει στον καναπέ σου να απολαύσεις μια ταινία, έναν αγώνα ποδοσφαίρου, την αγαπημένη σου σειρά και την ώρα που θέλεις να κάνεις μια παύση ή να χαμηλώσεις την ένταση, το χειριστήριο της τηλεόρασης (πάντα μα πάντα) βρίσκεται στον απέναντι πολυθρόνα; Μάλλον άπειρες!
Το τηλεχειριστήριο την εποχή που ανακαλύφθηκε ήταν μια επανάσταση τεχνολογική! Κάπως έτσι είναι και τα πράγματα σήμερα στο σπίτι μας με τις οικιακές συσκευές που υπάρχουν διαθέσιμες. Έχουμε έξυπνα τηλέφωνα, έξυπνα ψυγεία, έξυπνα πλυντήρια, έξυπνες λάμπες και τόσα άλλα. Την ίδια στιγμή που όλες αυτές οι συσκευές μάς προσφέρουν απίστευτη ευκολία κάνοντας τις ζωές μας πιο εύκολες ως ένα σημείο, άλλο τόσο είμαστε έκθετοι και ευάλωτοι σε επιθέσεις επίδοξων hackers. Θα έχεις εύλογα το ερώτημα τι μπορεί να πάει στραβά με μία... λάμπα! Η λάμπα για τους hackers είναι η πρόφαση και η πύλη εισόδου. Ό,τι υπάρχει πίσω από αυτό είναι το πραγματικό πρόβλημα.
Το cracking ενός οικιακού δικτύου είναι τεράστια πρόκληση για έναν hacker, τόσο σε επίπεδο αυτοπεποίθησης, όσο και παράνομων οικονομικών εσόδων. Φαντάσου το "έξυπνο" σπίτι σου ως ένα θησαυροφυλάκιο και έναν hacker να θέλει να το παραβιάσει. Μέσα από αυτές τις δικτυακές παράνομες διαδικασίες μπορούν να ανακτήσουν τον έλεγχο των συσκευών σου, να υποκλέψουν ακόμα και τραπεζικούς κωδικούς.
Τι έξυπνες συσκευές έχω πραγματικά ανάγκη;
Σε πρώτη φάση, ακόμα και όταν είσαι σε έρευνα αγοράς έξυπνων συσκευών, θα πρέπει να κατανοήσεις πλήρως την ανάγκη της ύπαρξης μιας τέτοιας συσκευής. Αφετέρου, θα πρέπει να αναγνωρίσεις την πραγματική δική σου ανάγκη για την απόκτηση μιας τέτοιας συσκευής. Μπορεί ένα έξυπνο soundbar να είναι εντυπωσιακό με το τι του λες να κάνει, αλλά το χρειάζεσαι πραγματικά ή είναι μια ακόμα συσκευή στη λίστα σου που θα έχει επικοινωνία με τον "έξω κόσμο";
Τι πρέπει να κάνω συχνά στις "έξυπνες συσκευές" μου;
Ακόμα κι αν έχεις γεμίσει το σπίτι σου με όλες αυτές τις ασύρματες ή ενσύρματες έξυπνες συσκευές, θα πρέπει να αφιερώνεις χρόνο ανά πολύ τακτά χρονικά διαστήματα, ώστε να εγκαθιστάς μέσα από τα software του κατασκευαστή τα διαθέσιμα και απαραίτητα updates των συσκευών. Αυτό γιατί τα updates δεν είναι μόνο μια ενημέρωση που θα αλλάξει το interface και θα προσθέσει κάποιες νέες ψηφιακές υπηρεσίες, αλλά πολύ περισσότερο θα εγκαταστήσει το πιο πρόσφατο επίπεδο ασφάλειας και οι συσκευές σου θα είναι πάντα ενημερωμένες. Επίσης, η αλλαγή των κωδικών πρόσβασης ανά τακτά χρονικά διαστήματα με άλλους, πιο ισχυρούς (που δεν υποδηλώνουν τοποθεσία, ημερομηνίες κτλ) βοηθάει ως τείχος προστασίας.
Πώς μπορώ να ασφαλίσω το δίκτυό μου;
Βασική προϋπόθεση για όλα τα παραπάνω είναι η πηγή συνδεσιμότητας των συσκευών αυτών. Το modem/router δηλαδή με απλά λόγια. Η αλλαγή του ονόματος του SSID (γνωστό ως "σε πιο WIFI μπαίνω;") της συσκευής από την by default του κατασκευαστή, καθώς επίσης και τον κωδικό πρόσβασης σύνδεσης στο modem/router. Οι νεότερες συσκευές έχουν τη δυνατότητα να δημιουργούν ξεχωριστά κανάλια εκπομπής. Οπότε ένας καλός τρόπος να ελαττώσεις πιθανή ζημιά είναι να συνδέσεις τις συσκευές που χρησιμοποιείς συνεχώς με περισσότερα στοιχεία (κινητά, ταμπλέτες, υπολογιστές κλπ) σε ξεχωριστό δίκτυο από ένα που θα δημιουργήσεις για τις υπόλοιπες συσκευές.
Πόσο απαραίτητο είναι το δεύτερο επίπεδο ελέγχου;
Αρκετές συσκευές πλέον έχουν τη δυνατότητα του ελέγχου ταυτότητας. Ακόμα και στο κινητό σου, αν δεν λειτουργήσει η αναγνώριση προσώπου ή δαχτυλικού αποτυπώματος, σου δίνεται η δυνατότητα να ξεκλειδώσεις τη συσκευή σου με PIN. Είναι σημαντικό να ορίζεις επιπλέον των κωδικών πρόσβασης και PIN, έτσι ώστε να μπορέσεις να έχεις και ένα δεύτερο επίπεδο ελέγχου και ταυτοποίησης χρήστη.
Πώς μπορώ να αυξήσω το επίπεδο ασφάλειας στο δίκτυό μου;
Ένας αρκετά διαδεδομένος τρόπος αποφυγής επιθέσεων και παραβίασης των δικτύων είναι τα τείχη προστασίας (Firewalls). Υπάρχουν πάρα πολλά προγράμματα που μπορείς να αγοράσεις για να ισχυροποιήσεις το επίπεδο ασφάλειας των κακόβουλων επιθέσεων, αρχής γενομένης από το ίδιο το modem/router που αποτελεί την κύρια πηγή εισόδου παραβίασης.
Πώς προφυλάσω τα δεδομένα μου σε μια έξυπνη συσκευή που θα φύγει από την ιδιοκτησία μου;
Στις περιπτώσεις που δεν έχεις σκοπό πλέον να χρησιμοποιήσεις μια έξυπνη συσκευή και την έχεις παροπλισμένη, καλό θα ήταν να την πουλήσεις ή να την χαρίσεις. Πριν το κάνεις όμως αυτό βεβαιώσου πως έχεις κάνει hard reset στη συσκευή με τον τρόπο που ορίζει ο κατασκευαστής, έτσι ώστε να διαγραφούν όλα τα δεδομένα του παλιού χρήστη και να είναι έτοιμη να ξαναλειτουργήσει και να εγκατασταθεί σε ένα νέο χρήστη, έτσι όπως αυτός θέλει να την παραμετροποιήσει.
Όλα τα παραπάνω είναι απλές συμβουλές τις οποίες αν τις τηρείς έχεις ένα αρκετά αξιόπιστο οικιακό δίκτυο. Μέσα από αυτή τη διαδικασία και τον έλεγχο των συσκευών σου είσαι σε θέση να απολαύσεις τα οφέλη που σου προσφέρει η τεχνολογία, κάνοντάς σου τη ζωή πιο εύκολη, εντυπωσιακή και hi tech! Το κυριότερο θέμα με όλες αυτές τις συσκευές είναι πως χρειάζεται η καταχώρηση προσωπικών δεδομένων σου, τα οποία χωρίς ασφάλεια μπορούν να βρεθούν ανά πάσα στιγμή στην κατοχή κάποιου hacker.
Editor's Tip: Ας αναλογιστείς BeFiner τι χρειάζεσαι από ένα έξυπνο σπίτι και θέσε ως προτεραιότητα την αυστηρή προστασία των δεδομένων σου και της προσωπικής σου ζωής, προτού βρεθείς εκτεθειμένος υπό κάποια διαδικτυακή απειλή.
So, let digital #FineBeing be part of your happiness!
KEEP READING
-
ΤΙ ΕΙΝΑΙ Ο ΑΛΓΟΡΙΘΜΟΣ;
Αλγόριθμος ορίζεται μια πεπερασμένη σειρά ενεργειών, αυστηρά καθορισμένων και εκτελέσιμων σε πεπερασμένο χρόνο, που στοχεύουν στην επίλυση ...
14 Σεπτεμβρίου -
ΤΕΧΝΗΤΗ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ Ή ARTIFICIAL INTELLIGENCE
Όλοι μας έχουμε ακούσει για την Τεχνητή νοημοσύνη ή Artificial Intelligence (AI), όπως είναι ο παγκόσμιος όρος, που έχει τη δυνατότητα να ...
11 Ιουνίου -
ΓΙΑΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΙΣ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ 2049;
Γιατί να διαβάσεις το βιβλίο 2049... μήπως για να έχεις οδηγίες χρήσης για το μέλλον της ανθρωπότητας; Ο Δημήτρης Δημητριάδης με το ...
17 Ιανουαρίου