ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

ΠΟΙΟΣ ΗΤΑΝ ΑΛΗΘΕΙΑ Ο LOUIS VUITTON;
ΠΟΙΟΣ ΗΤΑΝ ΑΛΗΘΕΙΑ Ο LOUIS VUITTON;

ΠΟΙΟΣ ΗΤΑΝ ΑΛΗΘΕΙΑ Ο LOUIS VUITTON;

Η ΘΡΥΛΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ ΤΟΥ BRAND ΠΟΥ ΞΕΚΙΝΗΣΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΤΑΞΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΑΠΟΣΚΕΥΩΝ

10 Απριλίου

Ο Louis Vuitton δεν ήταν ούτε σχεδιαστής μόδας, ούτε μόδιστρος, αλλά ένας απλός κατασκευαστής ταξιδιωτικών αποσκευών, ο οποίος κατάφερε μέσω της πρωτοπορίας του να αναδειχθεί σε σύμβολο κοινωνικού γοήτρου και εκφραστή της μοντέρνας νεανικής μόδας.


Η ιστορία του Louis Vuitton

Ο Louis Vuitton γεννήθηκε στην Anchay της Γαλλίας στις 4 Αυγούστου 1821 από φτωχούς γονείς. Μετά το θάνατο της μητέρας του, στην ηλικία των 13 ετών έφυγε στο Παρίσι για να μαθητεύσει κοντά σε διάφορους τεχνίτες που κατασκεύαζαν κυρίως μπαούλα και είδη αποσκευών. Κατέληξε στο πλευρό του Maréchal και, μένοντας δίπλα του 17 χρόνια, έμαθε άριστα την τέχνη αποκτώντας γερές βάσεις που τον βοήθησαν αργότερα στην κατασκευή των δικών του μπαουλών.

Τι ήταν αυτό που τον έκανε γνωστό στην υψηλή κοινωνία;

Ο ρόλος του Louis ήταν ιδιαίτερα σημαντικός για τη γαλλική αυλή. Όταν το 1853 η αυτοκράτειρα Ευγενία, σύζυγος του Ναπολέοντα Γ’ γνώρισε τον νεαρό κατασκευαστή εντυπωσιάστηκε από τις ικανότητες του και τον προσέλαβε ως προσωπικό τεχνίτη αποσκευών, υπεύθυνο και για την προσωπική περίτεχνη ξύλινη τουαλέτα της. 

Ο θαυμασμός της Ευγενίας του χάρισε τον τίτλο του αριστοτέχνη του επαγγέλματος κάνοντας τους αριστοκράτες να θαυμάζουν τις αποσκευές του.

Τον Απρίλιο του 1854 παντρεύτηκε την δεκαεξάχρονη Clemence-Emilie Parriaux και την ίδια χρονιά άνοιξε το δικό του εργαστήρι συσκευασίας ενδυμάτων υψηλής ραπτικής στην Neuve-des-Capucines 4, στο Παρίσι. 

Το Trianon trunk και η καινοτομία του στην κατασκευή

Αξιοποιώντας τις ανάγκες τις εποχής, κατασκεύασε ελαφριά μπαούλα από ξύλο λεύκας, τα οποία ήταν σαφώς κομψότερα από τις πολύ βαριές βαλίτσες καλυμμένες από δέρμα χοίρου. Δημιούργησε το περίφημο Trianon trunk, κατασκευάζοντας ένα εντελώς αδιάβροχο μπαούλο χάρη στον συνδυασμό κόλλας και των τελειωμάτων από σίδερο, αντικαθιστώντας το συνηθισμένο θολωτό καπάκι με ένα επίπεδο, σχεδιασμένο έτσι ώστε να βοηθάει το νερό να κυλάει από την δερμάτινη επίστρωση της αποσκευής. Στη συνέχεια με σκοπό να πετύχει περισσότερη ενίσχυση πρόσθεσε καρφωτές λωρίδες οξιάς δημιουργώντας ένα εμβληματικό σχέδιο.

Λόγω της αυξημένης ζήτησης ταξιδιωτικών μπαούλων ο Vuitton μετέφερε το σπίτι και το εργαστήρι του στο Asnières, συνεχίζοντας να προμηθεύει παράλληλα το κατάστημα που είχε στο Παρίσι. Η μεγάλη ανάγκη ταξιδιών του 19ου αιώνα έκανε τον Vuitton να επικεντρωθεί περισσότερο από ποτέ στην κατασκευή μπαουλών και δερμάτινων ειδών ταξιδιού. Το 1867 η Διεθνής Έκθεση του Παρισιού τίμησε τον Louis Vuitton με χάλκινο μετάλλιο για τα πρωτοποριακά σχέδια του.

Η άνοδος του ήταν συνεχής μέχρι το 1870 όπου ξέσπασε ο Γαλλοπρωσικός πόλεμος με τις πρωσικές δυνάμεις να πολιορκούν το Παρίσι για τέσσερις μήνες. Όταν ο Vuitton επέστρεψε στο Asnières αντίκρισε την καταστροφή. Το σπίτι και το εργαστήρι διαλύθηκαν, και τα αποθέματα ξύλου οξιάς είχαν χρησιμοποιηθεί από τους στρατιώτες για καύσιμα. Με μεγάλη αποφασιστικότητα ξαναέχτισε τα εργαστήρια του στην οδό Scribe, στην περιοχή κοντά στην όπερα του Παρισιού, κοντά στο πολυτελές Grand Hotel και στον σταθμό των τρένων. Ο οίκος διατήρησε τη διεύθυνση της εταιρείας στην οδό Scribe έως το 1914.

Ποιοι διαδέχτηκαν τον Louis Vuitton;

Ο γιος του Louis, Georges Vuitton που δημιούργησε το μοναδικό μοτίβο Monogram

Μετά την αναγέννηση του οίκου, ο γιος του Georges ανέλαβε τα ηνία της οικογενειακής επιχείρησης. Έχοντας ως επιθυμία να επεκταθεί, άνοιξε το 1885 κατάστημα στην Oxford Street στο Λονδίνο.

Ο Georges Vuitton υπήρξε υπεύθυνος για τις πιο εμβληματικές δημιουργίες του οίκου. Το θέμα των απομιμήσεων το οποίο είχε ήδη ξεκινήσει από την εποχή του πατέρα του τον προβλημάτιζε ιδιαίτερα, κι έτσι το 1888 δημιούργησε ένα καρό μοτίβο με καφέ και μπεζ τετραγωνάκια και χαραγμένο το λογότυπο του Louis Vuitton. Ο καμβάς αυτός ονομάστηκε Damier.

Λόγω της αύξησης υπερατλαντικών ταξιδιών και της έλευσης του αυτοκινήτου τον 20ο αιώνα οι πωλήσεις βαλιτσών και αποσκευών γνώρισαν τεράστια άνοδο. Η νότιος Γαλλία ήταν πια ο νέος διάσημος προορισμός των πλουσίων κι έτσι ο Georges άνοιξε το 1908 το τρίτο κατάστημα στην Κυανή Ακτή.

Μετά τον θάνατο του πατέρα του, το 1959 ο Georges δημιούργησε τον καμβά Monogram εμπνευσμένο από τη γοτθική και ιαπωνική τέχνη. Τα συγκεκριμένα σχέδια είναι τα πιο αναγνωρισμένα της εταιρείας μέχρι σήμερα και αποτελούν τα εμβληματικότερα στην ιστορία της σύγχρονης πολυτέλειας.

Ο Gaston-Louis Vuitton

Το 1914, το κεντρικό κατάστημα μεταφέρθηκε στην Λεωφόρο Champs-Elysées και ο γιος του Georges, Gaston-Louis ανέλαβε τη διεύθυνση της εταιρείας.

Το 1927 λάνσαρε το πρώτο άρωμα του οίκου Heures d’ Absence κατασκευάζοντας παράλληλα διάφορα είδη ταξιδιού με επιρροές από το art deco. Αργότερα, μετά τη λήξη του Β’ Παγκοσμίου πολέμου το κατάστημα μεταφέρεται πια στην Λεωφόρο Marceau 78.

Τα ηνία της LV παίρνει ο Henri Serge Racamier

Στις αρχές του 1960 ο κινηματογράφος βρέθηκε στο απόγειό του και το Saint Tropez έγινε ο νέος ταξιδιωτικός προορισμός των πλουσίων και των διάσημων από όλο τον κόσμο. Η Brigitte Bardot ήταν το νέο πρότυπο του σύγχρονου τρόπου ζωής. Η αγαπημένη της τσάντα Keepall έγινε το αντικείμενο πόθου χιλιάδων γυναικών, εκτοξεύοντας τις πωλήσεις της στα ύψη.

Τα περιοδικά μόδας Harper Bazaar και Vogue επηρέασαν τη φήμη και την επιτυχία του brand στα τέλη του 50’ και του 60’ τονίζοντας την ποιότητα και τη φινέτσα του οίκου.

Ο Gaston-Louis πέθανε το 1970 μένοντας πιστός στην επιχείρηση μέχρι το θάνατο του. Τα ηνία ανέλαβε τότε ο Henri Serge Racamier, σύζυγος της Odile Vuitton ο οποίος αποδείχθηκε ιδιαίτερα οξυδερκής και ευρηματικός για την εξέλιξη της εταιρείας σε παγκόσμιο επίπεδο.

Σύντομα άνοιξαν καταστήματα στο Τόκιο και στην Οσάκα (1978), στην Σιγκαπούρη (1979), την Νέα Υόρκη (1981), ενώ ξεκίνησε και η επαναλειτουργία του καταστήματος στην Bond Street που είχε ανοίξει αρχικά το 1900. Το 1989 η εταιρεία είχε πωλήσεις που ξεπερνούσαν τα 600 εκατομμύρια ευρώ.

Προς τα τέλη του 1980, ο Racamier, αγόρασε μετοχές από τους οίκους μόδας Loewe, Givenchy καθώς και από τους παραγωγούς σαμπάνιας Veuve Clicquot και έτσι το 1987 η εταιρεία συγχωνεύτηκε με τη Moet Hennessy, για να δημιουργηθεί ο όμιλος LVMH (Louis Vuitton Moet Hennessy).

Διάβασε επίσης: Ποια ήταν η Jane Birkin και πώς επηρέασε την μόδα;

Η LVMH του εικοστού αιώνα

Το 1997, η εταιρεία μπήκε σε μια νέα εποχή καθώς εισχώρησε δυναμικά στον χώρο της υψηλής ραπτικής με τον Marc Jacobs στο τιμόνι του οίκου ως creative director. Η τσάντα Monogram που σχεδιάστηκε από τον Georges Vuitton δεν ήταν μια κλασική τσάντα, αλλά τάση μόδας που πλέον συνδυαζόταν περίφημα με το πρωτοποριακό και νεανικό στιλ της εταιρείας. Τον Marc Jacobs διαδέχθηκε μετά από 16 χρόνια θητείας ο Nicolas Ghesquière και ο Virgil Abloh στην αντρική συλλογή, μέχρι και το θάνατό του το 2023.

Από το 1987 και μέχρι σήμερα, ο Bernard Arnault είναι πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της LVMH, ενός ομίλου-κολοσσού, με τα πιο διάσημα luxury brands.  

Η Louis Vuitton αποτελεί ένα πρωτοπόρο brand αγαπητό σε όλο τον κόσμο καθώς έχει παραμείνει μετά τα 174 χρόνια λειτουργίας του ανάμεσα στις πιο κερδοφόρες και πολυτελείς επωνυμίες στον κόσμο.