Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟΥ WHISKEY
Η ΓΕΝΝΗΣΗ ΤΟΥ BOURBON ΚΑΙ ΤΟΥ RYE WHISKEY
Αγαπώ τα καλά αποστάγματα από όπου κι αν αυτά προέρχονται. Καθώς η ανθρώπινη φύση διέπεται από αδυναμίες, αναπόφευκτα κι εγώ έχω κάμποσες, με μία από αυτές να είναι το whisky ή whiskey (παρακάτω θα δούμε πως προέκυψε αυτή η διαφοροποίηση στην ονομασία). Οπότε στην θεματολογία μου, θα έχει σημαντικό μερίδιο!
Έχουμε πάει ήδη μία βόλτα μέχρι την Ιαπωνία και την Ιρλανδία , ήρθε η ώρα να μεταφερθούμε και προς τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Editor's Tip: Οι βόλτες αυτές πραγματοποιούνται περισσότερο για να διευρύνουμε τις επιλογές μας, ώστε σε μία κρίσιμη στιγμή το κατάλληλο whisky να σώσει την μέρα (ή την νύχτα)!!
Στο κείμενο για την Ιρλανδία, αναφέρω ότι οι Ιρλανδοί μετανάστες που ταξίδεψαν στις Ηνωμένες Πολιτείες, μάλλον έφεραν και την -μη- τύχη τους καθώς Ιρλανδέζικα και Αμερικάνικα έχουν κοινή πορεία: πολλές δυσκολίες, στιγμές που έδειξαν ότι δεν θα τα καταφέρουν, αλλά και μία δυναμική επιστροφή, με το μέλλον να μοιάζει λαμπρό.
Ποια είναι η ιστορία του Αμερικανικού whiskey;
Ποιες ήταν οι πρώτες ύλες για την παραγωγή του;
Διαφορετική Ήπειρος, διαφορετική εποχή για την παραγωγή whiskey στις -υπό σύσταση- Ηνωμένες Πολιτείες, άρα και διαφορετική πρώτη ύλη! Σίκαλη για τα Rye Whiskey που αποτελούν τα πρώτα διαδεδομένα Αμερικάνικα Whiskey, καλαμπόκι στα Bourbon που ήρθαν λίγο μετά.
Μία βασική μέθοδος για αυτή την συντήρηση ήταν το να μετασχηματιστεί σε απόσταγμα ή προϊόν αλκοολικής ζύμωσης.
Αν πάρουμε για παράδειγμα την Ευρωπαϊκή πλευρά της Μεσογείου, θα δούμε ότι ένα από τα γεωργικά προϊόντα που ευνοούνται από το κλίμα, είναι το σταφύλι. Για να συντηρηθεί μετά την συγκομιδή του, ένα μεγάλο μέρος θα έπρεπε να αποκτήσει αλκοόλ, ως συντηρητικό. Αυτό οδήγησε στο να βρίσκουμε ως παραδοσιακά αλκοολούχα προϊόντα το κρασί και ενισχυμένους οίνους από την Ιβηρική Χερσόνησο όπως sherry και port, κρασί, σαμπάνια και Κονιάκ από την Γαλλία, Grappa ,βερμούτ και κρασί από την Ιταλία και κρασί και τσίπουρο ή ρακή από την Ελλάδα. Όλα με πρώτη ύλη το σταφύλι!
Ολλανδοί, Ιρλανδοί, Σκωτσέζοι και Γερμανοί λοιπόν κατείχαν ήδη τα μυστικά της απόσταξης. Όταν μετακόμισαν στις Ηνωμένες Πολιτείες, έπιασαν δουλειά αμέσως με το πρώτο διαθέσιμο προϊόν, τα μήλα. Και έφτιαξαν ουσιαστικά ένα apple brandy που ονομάστηκε Applejack.
Στην συνέχεια στράφηκαν στο ρούμι, καθώς είχαν πρόσβαση στην μελάσα από την παραγωγή ζάχαρης στην Καραϊβική. Όταν οι Βρετανοί σταμάτησαν αυτή την παροχή, το Whisky θα αποτελούσε την επόμενη επιλογή.
Με την σίκαλη αρχικά σαν πρώτη ύλη, μέχρι που προέκυψε η ογκώδης παραγωγή σε καλαμπόκι από το Kentucky. Το οποίο καλαμπόκι αναπόφευκτα γνωρίστηκε με τους αποστακτήρες και η αμοιβαία έλξη τους έδωσε έναν νέο τύπο whisky, το Bourbon!
Το καλαμπόκι δεν βρέθηκε μόνο του στον αποστακτήρα, έχει συνήθως σαν παρέα και κάποιο από την σίκαλη, το κριθάρι και το σιτάρι. Σίγουρα όμως θα πρέπει να είναι πλειοψηφία σε ποσότητα μίνιμουμ 51% ως πρώτη ύλη. Αυτός είναι και ένας από τους βασικούς λόγους, η παρουσία του καλαμποκιού ως βασική πρώτη ύλη, που τα Bourbon μας βγάζουν ένα πιο γεμάτο σώμα και λίγο πιο γλυκές εντάσεις.
Σε τι διαφέρει το whiskey από το whisky;
Αυτό ήταν το ξεκίνημα για το αμερικανικό whiskey και ήταν εξαιρετικό. Τόσο καλό που την περίοδο "πτώσης" του Σκωτσέζικου (1850-1900) Ιρλανδοί και Αμερικάνοι διαφοροποίησαν την ονομασία τους ώστε να μην υπάρχει σύγχυση με τα Σκωτσέζικα και πρόσθεσαν ένα "e". Από Whisky σε Whiskey.
Πώς η ποτοαπαγόρευση διέκοψε την παραγωγή του whiskey;
Και πάνω που θα γινόταν συνείδηση στους Αμερικάνους το Αμερικάνικο Whiskey άρχισαν τα προβλήματα. Και βρέθηκε να είναι ξένο στην ίδια του την χώρα. Η ποτοαπαγόρευση δεν ήρθε στις Ηνωμένες Πολιτείες σαν κεραυνός εν αιθρία. Ήδη από το 1915 σε 20 πολιτείες (συμπεριλαμβανομένου και του Kentucky) απαγορευόταν η παραγωγή, διάθεση και κατανάλωση αλκοόλ.
Κατά το 1933 λοιπόν με την λήξη της ποτοαπαγόρευσης ξεκινά και πάλι δειλά η παραγωγή Whiskey στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Για να διακοπεί και πάλι με την υποχρεωτική παραγωγή άλλου είδους αποσταγμάτων για τις ανάγκες του Δεύτερου πλέον Παγκοσμίου πολέμου.
Με όλες αυτές τις "αναποδιές" η βιομηχανία παραγωγής Whiskey στις Ηνωμένες Πολιτείες, έμεινε κλειστή για 30 χρόνια. Το Αμερικάνικο κοινό από την άλλη, δεν έμεινε άπραγο είχε στραφεί από νωρίς σε Whisky από τον Καναδά και την Σκωτία και διαμόρφωσε και την γευστική του παλέτα με βάση αυτά.
Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα, οι γενναίοι αποσταγματοποιοί που τόλμησαν μετά και το τέλος του Δευτέρου Παγκοσμίου πολέμου να παράγουν Whisky στις Ηνωμένες Πολιτείες να πρέπει να επιδείξουν μεγάλα αποθέματα υπομονής μέχρι το προϊόν τους να ξαναβρεί θέση στις προτιμήσεις των καταναλωτών.
Μετά το 1970 οι ίδιοι οι Αμερικάνοι ανακαλύπτουν μαζί με τον υπόλοιπο κόσμο το Αμερικάνικο Whisky! Και πλέον με νέες προσπάθειες και νέες εμφιαλώσεις το μέλλον δείχνει αισιόδοξο!
Μετά από τόσες δυσκολίες, αξίζουν σίγουρα την προσοχή μας. Τώρα αν κάποιος/κάποια νιώσει την ανάγκη να δοκιμάσει κι ένα Manhattan με βάση Bourbon ή Rye Whiskey,σίγουρα δεν είμαι εγώ αυτός που θα διαφωνήσει με την επιλογή!!
KEEP READING
-
ΤΙ ΞΕΡΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΘΡΥΛΙΚΟ CAMPARI ΚΑΙ ΤΗΝ ΣΧΕΣΗ ΤΟΥ ΜΕ ΤΟ CINEMA;
Θρυλικό aperitif, κόκκινο πάθος, κινηματογραφική ατμόσφαιρα, ιταλική φινέτσα, διαχρονική γοητεία: τι σου έρχεται αυτόματα στο μυαλό; Το...
15 Ιουλίου -
ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΣΑΜΠΑΝΙΑ;
Η Σαμπάνια είναι αφρώδης οίνος Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (Appellation d'Origine Contrôlée-AOC) που παράγεται μόνο σε μια ...
27 Μαΐου -
ΟΙ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΤΟΥ WHISK(E)Y
Τα περισσότερα πράγματα στο whisk(e)y βασίζονται πάνω σε ένα μύθο. Αυτός ο μύθος είναι που γοητεύει πάρα πολλούς. Για παράδειγμα ο μύθος της...
22 Μαΐου