ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

H ΑΥΤΟΓΝΩΣΙΑ Η ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΗΣ ΚΑΙ Η ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ
H ΑΥΤΟΓΝΩΣΙΑ Η ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΗΣ ΚΑΙ Η ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ

H ΑΥΤΟΓΝΩΣΙΑ Η ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΗΣ ΚΑΙ Η ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ

ΠΩΣ ΕΝΑΣ ΧΑΡΙΣΜΑΤΙΚΟΣ ΗΓΕΤΗΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΧΕΙ ΤΟ ΓΝΩΘΙ ΣΑΥΤΟΝ

19 Ιουλίου

"Γνωρίζοντας τι έχω καταφέρει μέχρι στιγμής και έχοντας πίστη στις δυνάμεις μου, νιώθω ότι θα οδηγηθούμε σε νέους ορίζοντες μέσα από αποτελέσματα. Άλλωστε νιώθω ότι έχω αποκομίσει τις σωστές παραστάσεις κατά την διάρκεια της καριέρας μου". Ένα μικρό απόσπασμα του λόγου σου, της πρώτης σου επαφής στη νέα σου δουλειά. Μόλις το ξεστόμισες όμως και νιώθεις ότι πάτησες μπανανόφλουδα. Αλλά συνέχισε τον λόγο σου. Μην κομπιάζεις. Μην σκέφτεσαι πως κρίνουν αυτά που λες αυτή την στιγμή.

Ουφ... ανακούφιση! Τέλος μεν, αλλά βομβαρδίζεται ανηλεώς το μυαλό σου από σκέψεις ως προς το σχόλιο που έκανες. Τι σε έπιασε και παρουσίασες εαυτόν σαν Μυρμιδώνα; Μήπως υπερβάλεις; Πώς την άκουσες ξαφνικά επίλεκτος μαχητής που ενέπνεε τρόμο κι αγωνιζόταν στο πλευρό του φημισμένου ήρωα Αχιλλέα, ικανός να αλλάξει την τροπή μιας μάχης;

Αντιλαμβάνομαι το πόσο νωπή είναι η θύμηση του Πανεπιστημίου, όταν σου έλεγε ο καθηγητής πως όποιος έχει εμπιστοσύνη στις δυνατότητές του, έχει όλα τα εχέγγυα για να γίνει καλύτερος ηγέτης. Το πας παρακάτω, σκεπτόμενος ότι ένας ηγέτης αναδεικνύεται μέσα από την εμπιστοσύνη που εμπνέει στην ομάδα και όχι από την ιδιότητα του αυτή καθ’ αυτή. Για προσγειώσου όμως, γιατί μάλλον ο Βενιαμίν Φραγκλίνος είχε δίκιο όταν έγραφε: "Υπάρχουν τρία πράγματα που είναι υπερβολικά σκληρά: το ατσάλι, το διαμάντι και το γνώθι σαυτόν".

Το γνώθι σαυτόν είναι σκληρό σαν διαμάντι
Credits: @evie-s-dcniooqbyj0


Αν ανατρέξεις στις διδαχές αρχαίων Ελλήνων φιλοσόφων θα βρεις σ’ αυτές ένα θησαυρό από γνώσεις, αλήθειες, συμβουλές, φροντίζοντας να μας διδάξουν για τόσα όσα καλλιεργούν την ψυχή, αναπτύσσουν το πνεύμα, φροντίζουν τον άνθρωπο. Ήταν όμως ο μεγάλος Αρχαίος φιλόσοφος Πυθαγόρας ο Σάμιος, που επέβαλε πρακτικά την αυτογνωσία ως άσκηση στους μαθητές του. Και το έπραττε επιβάλλοντάς τους να εφαρμόζουν μια σειρά από αρετές, που αν κατόρθωναν να τις εφαρμόσουν ουσιαστικά, έφταναν σε μια κατάσταση "αγιοποίησης''. Αρετές όπως η ευσέβεια, η ευορκία (να τιμά κανείς τον όρκο του και κάθε υπόσχεση), η τιμή προς τους γονείς, η δικαιοσύνη, η γνώση του θανάτου, η λιτότητα, η ελευθερία και η διαφύλαξή της, η κάθαρση του σώματος και της ψυχής, η συνεχής φρόνηση, δηλαδή ο νους να κυβερνά τον άνθρωπο.

Εκείνο όμως που έφερνε τον μαθητή του Πυθαγόρα στην κορύφωση, ήταν η πρακτική εφαρμογή της αυτογνωσίας. Ο Πυθαγόρας έδινε τεράστια σημασία στη γνώση του εαυτού, στον έλεγχο του εγώ, στην ανάπτυξη και αξιοποίηση του μέσα εαυτού του. Από τις αγαπημένες ρήσεις του ήταν το "Μη δεχθείς ποτέ στα μάτια σου τον ύπνο, πριν εξετάσεις προσεκτικά ένα ένα τα έργα της ημέρας εκείνης, ρωτώντας τον εαυτό σου. Σε ποια έσφαλα; Τι καλό έκανα; Τι έπρεπε να κάνω και το παρέλειψα;"

Και πήγες εσύ βρε αθεόφοβε να μου παραστήσεις τον ατρόμητο, τονίζοντας την εμπειρία σου σε νέους συναδέλφους. Βρε πώς περιμένεις να εμπνεύσεις, όταν σου λείπει το σημαντικότερο στοιχείο; Η αυτογνωσία είναι εξαιρετικά σημαντική, επειδή σε βοηθά να κοιτάξεις τον εαυτό σου από μια συνειδητή προοπτική, ώστε να μπορέσεις να δεις τον εαυτό σου ειλικρινά. Η πραγματική συνειδητοποίηση είναι να δώσεις προσοχή στο τι συμβαίνει γύρω σου και τι μέσα σου. Να βρεις τι αλλαγές θέλεις να κάνεις, γνωρίζοντας τι συμβαίνει στο μυαλό και την καρδιά σου. Δώσε προσοχή στα συναισθήματα, στις συνήθειες, στις συμπεριφορές και στους φόβους σου.

Ένα μάτι που δίνει προσοχή
Credits: @brands-people

Καλά το φαντάζεσαι, για προσωπική ανάπτυξη μιλάμε που σημαίνει να ενισχύσεις όλες τις πτυχές του εαυτού σου και να δημιουργήσεις τις συνθήκες για να αποδεχτείς εαυτόν. Να βελτιώσεις τα μέρη που χρειάζονται βελτίωση και να θεραπεύσεις αυτά που σου προκαλούν τον πιο δυνατό πόνο. Η προσωπική ανάπτυξη θα σε βοηθήσει να γίνεις αυτό που πραγματικά είσαι. Να ευθυγραμμιστείς με τον αληθινό σου εαυτό και να οδηγηθείς στην εσωτερική ειρήνη, υγεία, ευτυχία, αφθονία και ελευθερία.

Σαν το καταρράκτη που πετάει ορμητικά νερά, αρχίζει να ταράζεται το μέσα σου με αυτά που γεννάει το ρημάδι το μυαλό. Πυθαγόρας, αρετές, ανάπτυξη, εαυτούλης. Ηρέμησε. Κλείσε τα μάτια και δώσε το χέρι σου να το βρούμε αντάμα. Κανένας δεν μπορεί να διοικήσει αποτελεσματικά μια ομάδα, αν συμπεριφέρεται σαν να ήταν κάποιος άλλος. Αν εμπνεύσεις εμπιστοσύνη, θα δημιουργήσεις καλύτερη ατμόσφαιρα στην ομάδα. Τι εννοείς πώς; Έλα να γράψουμε τα βήματα.

5 τρόποι για να εμπνεύσεις εμπιστοσύνη στην ομάδα σου

1. Μάθε τις δυνατότητες, τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματά σου. Αν καταλάβεις καλύτερα τον εαυτό σου, θα καταλάβεις συναδέλφους και υφιστάμενους. Μελέτη του Πανεπιστημίου Harvard (μην μου είσαι δύσπιστος, γίνεται καλή δουλίτσα εκεί) έδειξε, ότι δεν υπάρχει σωστός δρόμος για τη βελτίωση ενός Διευθυντή. Όσο πιο αυθεντικός είναι και όσο πιο καλά τα έχει βρει με τον εαυτό του, τόσο καλύτερος είναι και κατά την άσκηση του ρόλου.

2. Απόφυγε τον μιμητισμό. Μπορεί να είναι στην ανθρώπινη φύση, αλλά το να προσπαθείς να μιμηθείς άλλους, μπορεί να λειτουργήσει σε ένα βαθμό, ωστόσο, ένα επιτυχημένο στιλ διοίκησης αποτελεί συχνά αποτέλεσμα της ιδιωτικής ζωής που βιώνει το στέλεχος. Και αυτό χρυσέ/ή μου δεν μπορεί να το μιμηθεί κανείς.

Μια μαϊμού που καθρεπτίζεται
Credits: @andre-mouton

3. Χωρίς εμπιστοσύνη και ακεραιότητα, δεν θα σε αναγνωρίσει κανείς. Ε, μίλα όμως βρε αδελφέ! Άνοιξε το ρημάδι το στόμα και δώσε τους κίνητρο, δείχνοντας και αιτιολογώντας τις αποφάσεις σου. Ανάδειξε την αξία των ιδεών, ώστε να αποκτήσεις την εμπιστοσύνη τους. Όσο καλύτερα κατανοήσει κανείς την αξία μιας απόφασης, τόσο μικρότερη πιθανότητα υπάρχει να την αμφισβητήσει. Σε θέλουν τίμιο, ακριβοδίκαιο και κιμπάρη! 

4. Καιρός να βγεις από το καβούκι σου. Ε, προφανώς πρέπει να ανοίξεις τα ματάκια και να κοιτάξεις τι γίνεται γύρω σου! Ενημερώσου για όλες τις εξελίξεις και μην θεωρείς ότι τα ξέρεις όλα. Να τους παρακινήσεις χρειάζεται, αλλά με αυθεντικότητα και όραμα. Χρησιμοποίησε το συναίσθημα και σμίλεψε το όραμα με μεγαλοπρέπεια. Μόνο έτσι θα σε εμπιστεύονται, βλέποντας ότι διοικείς με συνέπεια και ζήλο. Και κάπως έτσι μπολιάζεις θετικά την φιλοδοξία τους.

5. Μήπως ήρθε η ώρα να ακούσεις; Οι περισσότεροι Διευθυντές δεν έχουν μάθει να ακούν. Άκου τα θετικά αλλά περισσότερο τα αρνητικά, γιατί συχνά οι καλύτερες ιδέες έρχονται από εκεί που δεν το περιμένεις. Αν τους δείξεις ότι μπορούν να απευθυνθούν σε εσένα χωρίς να ανησυχούν, ότι θα τους εμπαίξεις ή φρενάρεις, θα εκπλαγείς. Α, και που είσαι; Κάνε μας την χάρη και παραδέξου τα λάθη και τις αδυναμίες σου. Έτσι θα ενισχύσεις την εμπιστοσύνη των συνεργατών σου.

Είπε ο Ρωμαίος Αυτοκράτορας Μάρκος Αυρήλιος:  

"Σκάβε μέσα σου. Είναι η πηγή του καλού και θα αναβλύζει πάντα, αν πάντα την αναζητείς."

Εμ, σκάψε αγαπητέ/ή μου με αυτογνωσία και, όταν χρειαστεί, ζήτα και συμβουλή. Τι εννοείς τι σημαίνει αυτό; Συμβουλή είναι αυτό που ζητάς, όταν ξέρεις ήδη. Θα τα πούμε στο μέλλον όμως αυτά!