Η ΑΛΛΑΓΗ Ή ΟΧΙ ΣΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ
ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΑΡΝΗΣΗ ΣΤΗΝ ΑΛΛΑΓΗ ΕΤΑΙΡΙΚΑ
"Αχ βρε μυαλό θολό, πού πας και μπλέκεις..." που λέει και ένας λαϊκός αοιδός. Έρχεται ο νέος χρόνος και εσύ θέλεις να συζητήσουμε την έννοια ΑΛΛΑΓΗ. Αυτό που κάναμε στην Ελλάδα λάβαρο στην πολιτική και το οποίο σε εταιρικό περιβάλλον έχει ένα ρόλο που μερικούς τους τρομοκρατεί και άλλους τους απογειώνει σαν το πιο ισχυρό αφροδισιακό. Ναι δεν μπορεί, θυμάσαι την εποχή που αποθεώθηκε η λέξη, ως αναγκαία συνθήκη για να περάσουμε ημέρες χαρισάμενες. Έλα όμως που συγκινήθηκες από αυτή τη συγκυρία γιατί έπλασες υποθετικές απολαύσεις και, όταν το άκουσες για πρώτη φορά στον επαγγελματικό στίβο, στράβωσες. Πότε; Μα όταν έλαβες οδηγία για αλλαγή μιας εσωτερικής διαδικασίας, ένα νέο τεχνολογικό σύστημα, μία αλλαγή στον όροφο που είναι το γραφείο σου, μία νέα ημέρα πληρωμής της μισθοδοσίας, ένα νέο οργανόγραμμα, ένα νέο προϊόν που αποφασίστηκε να προωθηθεί, τα νέα γραφεία σε άλλη γειτονιά. Τι συμβαίνει; Σου θυμίζει πολλές στιγμές του παρελθόντος; Ε, τότε για θυμήσου και το λόγο που είχες άρνηση; Άστο μην παιδεύεσαι. Είναι συνδυασμός ξεβολέματος, υπεροψίας, αίσθημα του "τα ξέρω όλα", λανθασμένη αντίληψη, έλλειψη γνώσης, βάλε και λίγο DNA της ράτσας μας. Κάν' το εταιρικό τώρα!
Case study Nokia: πώς δεν προσαρμόστηκε στις αλλαγές της τεχνολογίας και έχασε;
Ήταν Οκτώβριος του 2016 όταν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου για την ανακοίνωση της εξαγοράς της Nokia από τη Microsoft, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Nokia, Stephen Elop τελείωσε την ομιλία του λέγοντας: "δεν κάναμε τίποτα λάθος, αλλά κάπως χάσαμε". Μετά από αυτό το συμπέρασμα, αυτός και ολόκληρη η ομάδα διαχείρισης έκλαψαν δημόσια. Τι δεν κατάλαβες; Πώς χάσανε; Μα είναι προφανές. Η Nokia δεν προσαρμόστηκε στις αλλαγές. Η τεχνολογική πρόοδος στη βιομηχανία κινητών τηλεφώνων ήταν ραγδαία. Τα παραδοσιακά τηλέφωνα άλλαξαν σε smartphones, αλλά η Nokia δεν άλλαξε ανάλογα. Τα smartphones Symbian παρουσιάστηκαν το 2002, αλλά η εταιρία δεν μπόρεσε να διαχειριστεί (ίσως καν να αντιληφθεί) το ρυθμό της μεταβαλλόμενης τεχνολογίας. Μα, "έφαγες κόλλημα" με τη Nokia θα μου πεις; Ε δεν μπορείς να αγνοήσεις το προφανές. Case Study απίστευτο βρε αδελφέ!
Τον Οκτώβριο του 1998, η Nokia έγινε η εταιρία κινητών τηλεφώνων με τις περισσότερες πωλήσεις παγκοσμίως. Τα λειτουργικά κέρδη της αυξήθηκαν από 1 δισεκατομμύριο δολάρια το 1995 σε σχεδόν 4 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το 1999. Το κινητό τηλέφωνο με τις περισσότερες πωλήσεις όλων των εποχών, το Nokia 1100, δημιουργήθηκε το 2003. Το 2007, η Apple παρουσίασε το iPhone. Μέχρι το τέλος του 2007 τα μισά από όλα τα smartphone που πωλήθηκαν στον κόσμο ήταν Nokia, ενώ το iPhone της Apple είχε μόλις το 5 % της παγκόσμιας αγοράς. Το 2010 η Nokia κυκλοφόρησε το "iPhone killer", αλλά δεν κατάφερε να ταιριάξει με τον ανταγωνισμό. Σε μόλις έξι χρόνια η αγοραία αξία της Nokia μειώθηκε κατά περίπου 90%. Η πτώση της Nokia επιταχύνεται έως το 2011 και εξαγοράζεται από τη Microsoft το 2013.
Ο θάνατος της Nokia, από το σημείο να είναι η καλύτερη εταιρία κινητής τηλεφωνίας στον κόσμο μέχρι να τα χάσει όλα το 2013, έχει γίνει αντικείμενο μελέτης και διδάσκεται σε μαθήματα διοίκησης επιχειρήσεων. Όταν εξηγούσαν την πτώση της Nokia, πολλοί παρατηρητές βρήκαν τρεις λόγους:
- η τεχνολογία της Nokia ήταν κατώτερη από αυτήν της Apple
- η αλαζονεία των ανώτερων στελεχών περίσσευε
- δεν υπήρχε όραμα
Δηλαδή; ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑΝ ΤΗΝ ΑΛΛΑΓΗ! Ε, και τι θέλεις τώρα να πεις; Αυτή η ιστορία πάλιωσε;
Case study πόλης Αθηνών: πώς προσαρμόστηκε στις αλλαγές της εποχής και κέρδισε;
Βρε, διάβασε την ιστορία σου. Είσαι στον 5ο αιώνα π.Χ. και η πόλη των Αθηνών αναπτύσσεται ραγδαία. Η πόλη της θεάς Αθηνάς θα καταφέρει υπό την αρχηγία του περίφημου ρήτορα Περικλή να γνωρίσει τη μεγαλύτερη δόξα που θα γνώριζε ποτέ πόλη! Ο Περικλής θα την αναδείξει και μέσα από την πολιτική του η Αθήνα θα εισέλθει στον λεγόμενο "Χρυσό Αιώνα".
Βουλή, Άρειος Πάγος, Θέατρο, Τέχνες: έννοιες που δεν θα επηρεάσουν μόνο ολόκληρη την Ελλάδα, αλλά θα διαμορφώσουν ολόκληρο τον κόσμο σε αυτό που είναι σήμερα. Το σημαντικότερο όλων φυσικά κι αυτό που δείχνει πως ο πολιτισμός της Αθήνας έχει φτάσει στο ζενίθ είναι η γέννηση της Δημοκρατίας! Τεράστια έργα θα δημιουργηθούν εκείνη την περίοδο και τα οποία αναμένεται να αλλάξουν ριζικά την εικόνα της πόλης και την ιστορία, όχι μόνο της Ελλάδας, αλλά και ολόκληρου του κόσμου. Κατάλαβε ο άνθρωπος την ευκαιρία και εκμεταλλευόμενος τη νίκη των ελληνικών δυνάμεων επί των Περσών, οδήγησε την πόλη του στη μεγαλύτερη ακμή της ιστορίας της.
Έλα πίσω στις ημέρες μας. Σου το είπε η Αφροαμερικανίδα ποιήτρια Maya Angelou:
"Αν δεν σου αρέσει κάτι, άλλαξέ το. Αν δεν μπορείς να το αλλάξεις, άλλαξε τον τρόπο που το αντιμετωπίζεις. Μην παραπονιέσαι"
Τι απαιτεί η αποτελεσματική διοίκηση της αλλαγής;
Ψάχνεις πάλι την εταιρική εφαρμογή; Η διοίκηση αλλαγών περιλαμβάνει δράσεις που σκοπεύουν να υποστηρίξουν την επιχείρηση, ώστε με επιτυχία να προσαρμοστεί στις απαραίτητες αλλαγές. Οι ανάγκες προσαρμογής είναι πολλές και πολυεπίπεδες (για θυμήσου τους λόγους αποτυχίας της Nokia). Η αποτελεσματική διοίκηση της αλλαγής απαιτεί μετασχηματισμό στρατηγικής, διαδικασιών, υποδομής αλλά πάνω από όλα των ανθρώπων.
Τα βήματα για τη διαρκή βελτίωση και προσαρμογή στο συνεχώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον
Με απλά λόγια, σχεδιασμός, μετρήσεις, διαχείριση των εμπλεκομένων, ξεκαθαρίζοντας ποιος θα επηρεαστεί και πώς, αλλά συνάμα υπογραμμίζοντας τα προσωπικά οφέλη (ξέρεις... για να φρενάρεις την αντίσταση και την απροθυμία). Άκου και τους εμπλεκόμενους ντε…. Η καλή επικοινωνία είναι σαν την παροχή οξυγόνου. Αναπνέεις, σκέφτεσαι και εκτελείς καλύτερα. Αξιολόγησε όμως και τους στόχους σε σχέση με τις απαιτήσεις των εμπλεκομένων στην αλλαγή. Θα σε βοηθήσει να προσδιορίσεις τα κανάλια επικοινωνίας. Εστίασε την προσοχή σου στον άνθρωπο και αναζήτησε καλύτερους τρόπους επικοινωνίας και κατανόησης. Ε, ναι καλά το σκέφτεσαι, προσπάθησε να καταλάβεις τα σημαντικά ερωτήματα και προβληματισμούς που απασχολούν την ομάδα για να αποφύγεις παρανοήσεις και λάθος ερμηνείες. Μόνο έτσι θα μπορέσεις να θέσεις τους στόχους του επόμενου βήματος, της εκπαίδευσης, η οποία θα αποτελέσει κρίσιμο στοιχείο στην υλοποίηση της αλλαγής. Μόλις μπορέσεις να εφαρμόσεις αυτά και να νιώθει η ομάδα σου ότι το περιβάλλον είναι εύφορο, θα δεις ότι θα ανοίξει το μυαλό και η ομάδα θα σε σπρώχνει προς νέους δρόμους που θα γεννούν προϊόντα/ιδέες, τα οποία μέσω έρευνας και ανάπτυξης θα κάνουν τη Nokia να είναι μακρινή ανάμνηση.
"Η πρόοδος είναι ωραία λέξη, αλλά αυτό που τη δημιουργεί είναι η αλλαγή και η αλλαγή έχει πολλούς εχθρούς" είπε ο Αμερικανός πολιτικός Ρόμπερτ Κέννεντυ.
Κάνε λοιπόν την προετοιμασία σου για να μην πατήσεις τη μπανανόφλουδα. Δραστική αλλαγή πήγε να κάνει κι αυτός σε άναρχο περιβάλλον και έχασε τη ζωή του. Μακάβριο; Μην σε πιάνει η ψυχοπόνια. Άκου την ιστορία και διδάξου. Άλλαξε θετικά για να μην σε αλλάξουν οι περιστάσεις αρνητικά. Τόλμα! Πάρε ντε την ευκαιρία! Συντεταγμένα, στωικά, με παρρησία και όρεξη.
Αλλά μην μου πατάς το γκάζι με αυθάδεια και υπεροψία όταν το μόνο που έχεις οδηγήσει είναι συγκρουόμενο σε λούνα πάρκ! Άντε και καλή χρονιά!
KEEP READING
-
5 ΤΡΟΠΟΙ ΓΙΑ ΝΑ ΑΠΟΦΥΓΕΙΣ ΝΑ ΣΕ ΠΡΟΔΩΣΟΥΝ ΣΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΣΟΥ
"Αυτό που θέλω να κρατήσετε για εμένα ως χαρακτηριστικό μου, είναι ότι θα σας στηρίξω στα πάντα, αρκεί να έχουμε επικοινωνία και διαφάνεια ...
30 Μαΐου -
ΠΟΙΑ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗΣ ΝΑ ΕΦΑΡΜΟΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ;
"Σέβομαι ό,τι έχετε κάνει και θα είμαι αρωγός της συνέχειας του έργου του προκατόχου μου. Οσφραίνομαι όμως ότι υπάρχει και ανάγκη για ...
20 Απριλίου -
ΑΥΤΟΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΚΑΙ ΕΠΙΒΙΩΣΗ
"Αγάπη μου είσαι σίγουρος για αυτή την δουλειά; Δηλαδή φαίνεται ότι έχει καλές προοπτικές για τα οικονομικά μας και την καριέρα σου, αλλά ...
11 Απριλίου