ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

BELLE EPOQUE ΓΙΑΤΙ ΟΝΟΜΑΣΤΗΚΕ ΟΜΟΡΦΗ ΕΠΟΧΗ ΚΑΙ ΠΟΙΑ ΤΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΗΣ;
BELLE EPOQUE ΓΙΑΤΙ ΟΝΟΜΑΣΤΗΚΕ ΟΜΟΡΦΗ ΕΠΟΧΗ ΚΑΙ ΠΟΙΑ ΤΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΗΣ;

BELLE EPOQUE ΓΙΑΤΙ ΟΝΟΜΑΣΤΗΚΕ ΟΜΟΡΦΗ ΕΠΟΧΗ ΚΑΙ ΠΟΙΑ ΤΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΗΣ;

ΜΙΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΕΚΡΗΞΗ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΑΠΟΛΥΤΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ

25 Σεπτεμβρίου

Η Belle Époque είναι μια εποχή ομορφιάς, ηδονισμού, απελευθέρωσης και αισιοδοξίας που αποτυπώθηκε σε κάθε πτυχή της ανθρώπινης έκφρασης όπως ο χορός, η ζωγραφική, η διακόσμηση, η γαστρονομία και φυσικά η μόδα, μεταξύ του τέλους του Γαλλοπρωσικού πολέμου το 1871 μέχρι και την έναρξη του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, το 1914.

Η εξέλιξη της τεχνολογίας, η άνθηση της οικονομίας και η γενικότερη ευημερία που επικράτησε στην Ευρώπη έκαναν την εποχή αυτή μια "εποχή θαύμα" ανάμεσα σε ζοφερούς πολέμους: μια δημιουργική έκρηξη πριν την απόλυτη καταστροφή.

Ίσως αυτή η γλυκόπικρη γεύση που αφήνει η ανασκόπηση της Belle Époque, να οφείλεται ακριβώς στη νοσταλγία του ελεύθερου, του όμορφου και του δημιουργικού χαρακτήρα της. Η νοσταλγία αυτή αποτυπώθηκε έντονα στις αναμνήσεις όσων έζησαν και την όμορφη εποχή, αλλά και τους δύο Παγκόσμιους Πολέμους.


Πώς θα καταλάβεις ότι κάτι ανήκει στην εποχή της Belle Époque;

Χαρακτηριστικά της " Όμορφης Εποχής" είναι:

  • τα iconic φουστάνια των καμπαρέ με τις statement μαύρες κάλτσες
  • τα ποτήρια με αψέντι σε μπαρ
  • οι χαρακτηριστικές αφίσες των παραστάσεων
  • οι ζωγραφικές απεικονίσεις ανθρώπων στην εξοχή
  • το μπαλέτο
  • η επιτηδευμένη διακόσμηση της Art Nouveau (ή Jugendstil)

Ποια ήταν η διάσημη Art Nouveau (Αρ Νουβώ);

Ένα από τα διασημότερα κινήματα στη διακόσμηση, την αρχιτεκτονική και τις εφαρμοσμένες τέχνες, η Art Nouveau (1890-1910) με την "εμμονική" προσήλωση στην επιτήδευση και τη λεπτομέρεια, εμπνέεται από τον κόσμο της φύσης και συνδέεται με τον συμβολισμό, επηρεάζει τον μοντερνισμό, μέχρι να δώσει οριστικά τη θέση της στην Art Deco αμέσως μετά.

Θα την ξεχωρίσεις από τις εξεζητημένες λεπτομέρειες, τα εντυπωσιακά βιτρώ, τις καμπυλώσεις και τα στριφογυρίσματα στα κάγκελα, τις απεικονίσεις λουλουδιών και πουλιών στην αρχιτεκτονική και τις περίτεχνες βαριές πόρτες και σκάλες.


Η Belle Époque και ο αισθησιασμός του cabaret

Το πιο διάσημο cabaret γεννήθηκε στο Παρίσι το 1889 και δεν είναι άλλο από το θρυλικό "Moulin Rouge". Η μοναδική εμπειρία του καμπαρέ γνώρισε τεράστια απήχηση, γι’ αυτό και σύντομα εξαπλώθηκε και κατέκτησε το ενθουσιώδες παριζιάνικο κοινό.

Το εσωτερικό του καμπαρέ είχε τη χαρακτηριστική grande διακόσμηση με τους μεγάλους καθρέφτες, τους τεράστιους κρυστάλλινους πολυελαίους, τις κουρτίνες και τα αισθησιακά υφάσματα και φυσικά άφθονο αψέντι (ή αλλιώς "πράσινη νεράιδα")!

Ένα άλλο διάσημο cabaret ήταν το "Le Chat Noir", που προϋπήρχε του Moulin Rouge και λειτούργησε από το 1881 έως το 1897. Ο ιδρυτής του, Rodolphe Salis, αποφάσισε να βγάλει το show σε περιοδεία και έπειτα να αλλάξει χώρο στο cabaret. Δυστυχώς, πέθανε το 1897 πριν το ολοκληρώσει και το Le Chat Noir έριξε οριστικά αυλαία.

Ποιοι είναι οι δύο σημαντικοί εικαστικοί καλλιτέχνες της Belle Époque;

1. Henri de Toulouse-Lautrec (1864-1901)

Ο Ανρί ντε Τουλούζ-Λωτρέκ είναι από τους πιο διάσημους ζωγράφους όλων των εποχών. Έζησε και αποτύπωσε όσο κανείς άλλος την "όμορφη εποχή", μέσα από τους πίνακες και τις αφίσες που σχεδίασε. Τα έργα του αποτυπώνουν τον αισθησιασμό της περιόδου, την κομψότητα και τη γενικότερη ατμόσφαιρα μέσα από μια προκλητική για την εποχή θεματολογία.


2. Ο Edgar Degas (1834-1917)

Ο ζωγράφος και γλύπτης Edgar Degas αποτύπωσε εμμονικά τον χορό στα έργα του, μένοντας στην ιστορία για τις μπαλαρίνες του. Η μοναδική του ικανότητα να αποδίδει την κίνηση και τον ατμοσφαιρικό παλμό του θέματός του συναρπάζει τον θεατή, βυθίζοντάς τον στην εποχή που όλα ήταν δυνατά, την Belle Époque.


Ποιες είναι οι επιρροές της Belle Époque στο σήμερα

Η Belle Époque συλλογή της Louis Vuitton

Ο Nicolas Ghesquière, σχεδιαστής μόδας και creative director της Louis Vuitton, εμπνεύστηκε την κολεξιόν Άνοιξη/Καλοκαίρι 2020 (SS20) από τη μοναδική αισθητική της Belle Époque. Το αποτέλεσμα είναι μια συναρπαστική μίξη χρωμάτων και λεπτομερειών με ξεκάθαρες αναφορές στην Αρ Νουβώ.

Τα φυτά, τα άνθη, τα παπούτσια, τα έντονα χρώματα, τα πλούσια σχέδια και η χαρακτηριστική μαύρη κάλτσα συνέθεσαν το show της επίδειξης μόδας, που δεν θα μπορούσε να φιλοξενηθεί σε καλύτερο χώρο από το Μουσείο του Λούβρου.

Ο διάλογος μεταξύ του σχεδιαστή και της θρυλικής εποχής μας μετέφερε σε ένα κλίμα νοσταλγίας, ελπίδας και ερωτισμού, όπως ακριβώς αρμόζει σε ο,τιδήποτε συνομιλεί με τη Belle Époque. Η απόλυτα αρμονική ενσωμάτωση της αισθητικής του τότε στον σύγχρονο κόσμο, οφείλεται στο μοναδικό ταλέντο του Ghesquière.


Η Art Nouveau σήμερα

Η Art Nouveau επηρεάζει αρκετά τη σύγχρονη τέχνη και μάλιστα τα τελευταία 20 χρόνια αναβιώνει μέσα από εικονογραφήσεις, χαρακτικά έργα, αφίσες αλλά και τη διακόσμηση.

Οι χαρακτηριστικές καμπυλωτές γραμμές, εμπνευσμένες από τον φυσικό κόσμο, τα λουλούδια και τα αναρριχώμενα φυτά σε συνδυασμό με τη χρωματική παλέτα που περιλαμβάνει τα χαρακτηριστικά χρώματα της art nouveau (το μουσταρδί, το sage green, το λαδί και την ώχρα) δημιουργούν ένα αποτέλεσμα νοσταλγικό, πλούσιο και φθινοπωρινό.

Θέλεις περισσότερη τέχνη; Διάβασε το άρθρο μας και μάθε τι θα δεις με μια επίσκεψη στη νέα Εθνική Πινακοθήκη;

Ποιες είναι οι 3 κινηματογραφικές αναφορές σήμερα στη Belle Époque;

1. "Coco Before Chanel", 2009 - Βιογραφικό δράμα της ζωής της σπουδαίας σχεδιάστριας μόδας, Coco Chanel με την καταπληκτική ερμηνεία της Audrey Tautou.

2. "Moulin Rouge!", 2001 - Μια ταινία που σε μεταφέρει απευθείας στην καρδιά της Belle Époque, στο καμπαρέ Moulin Rouge, όπου ο νεαρός ποιητής Christian (Ewan McGregor) ερωτεύεται την πρωταγωνίστρια του cabaret, Satine (Nicole Kidman).

3. "Midnight in Paris", 2011 - Ο πρωταγωνιστής Gil (Owen Wilson), ένας σύγχρονος συγγραφέας, νοσταλγεί τη δεκαετία του 1920. Σε ένα ταξίδι του στο Παρίσι ανακαλύπτει ένα μαγικό σημείο που τον μεταφέρει ακριβώς τα μεσάνυχτα στα χρόνια των ονείρων του. Εκεί συναντά την Adriana (Marion Cotillard) που νοσταλγεί τη Belle Époque και μαζί της μεταφέρεται εκεί.

Editor's Tip: Μήπως τελικά η νοσταλγία του παρελθόντος, δεν είναι τίποτα περισσότερο από έναν τρόπο να αντεπεξέλθουμε στο παρόν μας;