ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

6 ΠΑΡΑΛΛΑΓΕΣ ΤΗΣ ΣΑΝΙΔΑΣ ΠΟΥ ΘΑ ΣΕ ΒΟΗΘΗΣΟΥΝ ΝΑ ΧΤΙΣΕΙΣ ΔΥΝΑΜΗ
6 ΠΑΡΑΛΛΑΓΕΣ ΤΗΣ ΣΑΝΙΔΑΣ ΠΟΥ ΘΑ ΣΕ ΒΟΗΘΗΣΟΥΝ ΝΑ ΧΤΙΣΕΙΣ ΔΥΝΑΜΗ

6 ΠΑΡΑΛΛΑΓΕΣ ΤΗΣ ΣΑΝΙΔΑΣ ΠΟΥ ΘΑ ΣΕ ΒΟΗΘΗΣΟΥΝ ΝΑ ΧΤΙΣΕΙΣ ΔΥΝΑΜΗ

Η PLANK POSE Ή ΑΛΛΙΩΣ PHALAKASANA ΣΕ ΠΑΡΑΛΛΑΓΕΣ

15 Οκτωβρίου

Σε προηγούμενο άρθρο έμαθες πώς να μπεις σωστά στη στάση της σανίδας και να αποφύγεις συχνά λάθη που οδηγούν σε πόνους και τραυματισμούς.

Η σανίδα όμως δεν σταματά εκεί, έχει πολλές παραλλαγές και πολλά επίπεδα για κάθε ασκούμενο. Το να «παίζεις» με τη θεμελιώδη αυτή στάση μπορεί να σε βοηθήσει να χτίσεις δύναμη και ισορροπία με τρόπους που δεν περίμενες.

Ποιες είναι οι πιο γνωστές παραλλαγές της σανίδας

1. Σανίδα με τα γόνατα να ακουμπάνε στο πάτωμα 

Παρόλο που προτείνεται σε αρχάριο επίπεδο ασκούμενου, ακόμα και σε προχωρημένο ασκούμενο βοηθά στη σωστή ευθυγράμμιση και στην αντοχή.


2. Σανίδα με τους πήχεις στο πάτωμα

Με την παραλλαγή αυτή ενισχύεις τη δύναμη του άνω μέρους του σώματος, μεταφέροντας το μεγαλύτερο βάρος από τους μύες των ποδιών που κάθε μέρα κουβαλάνε έτσι κι αλλιώς προς τους μύες του στήθους και των ώμων.


Διάβασε επίσης: Τι είναι η καλλισθενική γυμναστική;

3. Πλαϊνή σανίδα

Η παραλλαγή αυτή σαφώς πιο απαιτητική και προχωρημένη, αφού ουσιαστικά γυρνάς όλο το σώμα στο πλάι και στηρίζεσαι σε ένα χέρι και ένα πόδι. Χρειάζεσαι αντοχή υπομονή και δύναμη για να χτίσεις σταδιακά τη στάση. Μην παραλείψεις να την ασκείς και από τις δύο πλευρές σου.


4. Σανίδα με τα πέλματα σε κουντεπιέ

Ίδια σε στάση με τη σανίδα, με τα πέλματα όμως σε κουντεπιέ. Απαιτεί παραπάνω ισορροπία και ευλυγισία πέλματος. Ιδανική και για χορευτές και αθλητές μετά από προπόνηση.


5. Σανίδα με εκτεταμένα χέρια στο πάτωμα

Ανοίγοντας τα χέρια δεξιά και αριστερά σε έκταση (παρεκκλίνοντας του ορθού κανόνα ώμοι πάνω από τις παλάμες) με τα δάχτυλα των χεριών να γυρνάνε επίσης δεξιά και αριστερά, δημιουργείς μεγαλύτερη ένταση στους μύες του στήθους και των προσαγωγών, ώστε να εργαστούν εντονότερα.


6. Σανίδα με τα πέλματα στον τοίχο (wall plank)

Η παραλλαγή με τα πέλματα στο τοίχο σημαίνει απουσία στήριξης κάτω από τα πόδια, οπότε πρέπει να στηριχτείς και ενάντια στη έλξη της βαρύτητας, επιστρατεύοντας όλο το άνω μέρος του κορμού, μύες ώμων, κοιλιάς και θώρακα. Αν θες να πας και παρακάτω μπορείς εναλλάξ να σηκώνεις μια το ένα πόδι από το τοίχο και μια το άλλο. Για προχωρημένους.

Διάβασε επίσης: Τι είναι η partner yoga και τι έχεις να κερδίσεις από αυτήν;

Όπως κατάλαβες λοιπόν κάθε στάση στη γιόγκα έχει πολλές παραλλαγές ώστε να προσαρμόζεται σε κάθε ασκούμενο ανάλογα με το επίπεδό του, αλλά και τη διάθεση του καθώς κάθε μέρα δεν είναι ίδια. Και όπως πρέπει να θυμάσαι δεν πιέζεις το σώμα σου παραπάνω από όσο σου επιτρέπει και πάντα αναπνέεις σωστά.

Ξεκινά λοιπόν το παιχνίδι σου στη γιόγκα και θα ανακαλύψεις ότι είναι ένα μοναδικό μονοπάτι κατάλληλο για τον καθένα! Και όπως έλεγε και ο μεγάλος δάσκαλος B.K.S Iyengar:

«η γιόγκα είναι το βιβλίο κανόνων για το παιχνίδι της ζωής, αλλά σε αυτό το παιχνίδι κανείς δε χρειάζεται να χάσει»