ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

5 ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΜΕ ΑΝΟΙΧΤΗ ΦΩΤΙΑ ΑΠΟ ΞΥΛΑ
5 ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΜΕ ΑΝΟΙΧΤΗ ΦΩΤΙΑ ΑΠΟ ΞΥΛΑ

5 ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΜΕ ΑΝΟΙΧΤΗ ΦΩΤΙΑ ΑΠΟ ΞΥΛΑ

ΤΟ OPEN FIRE ΑΠΟ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΣ ΤΡΟΠΟΣ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑΤΟΣ ΣΕ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΤΑΣΗ

08 Οκτωβρίου

Το μαγείρεμα σε ανοιχτή φωτιά από ξύλα είναι ο πιο παλιός – αρχέγονος θα λέγαμε – τρόπος μαγειρέματος. Λαμπερές φλόγες τυλίγουν ακόμα και σήμερα τα τηγάνια κορυφαίων σεφ σε διάφορα εστιατόρια ανά τον κόσμο, τα οποία κρατούν ζωντανή την open fire παράδοση. Σε κάποια εστιατόρια λοιπόν, η ανοιχτή φωτιά έχει την τιμητική της, και όχι άδικα.

Πιάτα κρεατικών με κεχριμπαρένιες αποχρώσεις και ελαφρώς καπνιστή εσάνς είναι ό,τι πρέπει για να υποδεχτείς τις πρώτες νότες του χειμώνα. Σου ανοίγουμε λοιπόν την όρεξη για γεμάτες γεύσεις με αναφορές στον πιο αρχέγονο τρόπο μαγειρέματος, σε μια συλλογή από τα καλύτερα εστιατόρια open fire που μαγειρεύουν σε ανοιχτή φωτιά. Για να δούμε αυτό το γευστικό ταξίδι πού θα σε βγάλει. Μήπως το open fire cooking από παραδοσιακός τρόπος μαγειρέματος έχει επανάλθει ως τάση;

1. Το Ekstedt στη Στοκχόλμη

Στην καρδιά της Στοκχόλμης η φλόγα μένει αναμμένη εδώ και χρόνια. Συγκεκριμένα, η κουζίνα του Ekstedt μαγειρεύει σε ανοιχτή φωτιά από το 2011 και φέρνει στο πιάτο σου θαλασσινά, σκανδιναβικά φύλα και κρέας από τάρανδο – βασικό συστατικό της διατροφής των Σκανδιναβών. Οι εμπνευστές του εστιατορίου μένουν πιστοί στη μαγειρική με ανοιχτή φωτιά και, έχοντας γνώση στις τεχνικές ψησίματος και στη συμπεριφορά του ξύλου, διατηρούν τα αρώματα του φαγητού αναλλοίωτα και αναβαθμίζουν τη γεύση του με τα αρωματικά στοιχεία της καμένης οξιάς. 


2. Το Marble στο Γιοχάνεσμπουργκ

Το Marble είναι ένας φόρος τιμής της νοτιοαφρικανικής παράδοσης και μαγειρικής σε ανοιχτή φωτιά. Πέρα από πιάτα με κρέας, προσφέρει εξαιρετικά πιάτα ψαριών. Μάλιστα, εντός του εστιατορίου ψήνουν και το δικό τους αχνιστό και φρέσκο ψωμί. Η λίστα κρασιών του εστιατορίου περιλαμβάνει 100 από τα καλύτερα τοπικά κρασιά, αλλά και μερικά διεθνή. Αν επισκεφθείς το Marble, μπορείς να περιμένεις νόστιμο φαγητό και μια υπέροχη θέα της πόλης που θα πλαισιώσει τη συνολική εμπειρία του dinner σου.


3. Το εστιατόριο Marta στη Νέα Υόρκη

Βόρεια του Madison Square Park θα συναντήσεις τη Marta. Το εστιατόριο Marta είναι μια μοντέρνα ιταλική πρόταση σε φαγητό, που εμπνέεται από τη ρουστίκ μαγειρική της Ρώμης και τα φρέσκα προϊόντα. Οι θαμώνες λατρεύουν τα σπιτικά ψητά, τα πιάτα με θαλασσινά και λαχανικά, που είναι φυσικά μαγειρεμένα σε ανοιχτή φωτιά. Στο μενού θα βρεις ακόμη αυθεντικές ιταλικές πίτσες με λεπτή κρούστα (και ποιος δεν τις λατρεύει;), σαλάτες και ενημερωμένη λίστα κρασιών και αφρώδους οίνου.


4. Το Revolver στη Σιγκαπούρη

Η Σιγκαπούρη είναι γνωστή για τις εκκεντρικές γαστρονομικές της προτάσεις και την εξέλιξη της επιστήμης της γαστρονομίας γενικότερα. Η προσέγγιση του Revolver είναι το επόμενο σκαλοπάτι για όλα τα open fire εστιατόρια στον κόσμο.

Ο σεφ Saurabh Udinia θεωρεί ότι η φωτιά είναι απαραίτητο στοιχείο για κάθε δημιουργία του στο μενού. Για τον λόγο αυτό, εντός της κουζίνας έχει δημιουργήσει μια εξατομικευμένη κατασκευή, όπου έχουν εγκατασταθεί η ψησταριά, το σύστημα απορροφητήρα και ο φούρνος. Έτσι καταφέρνει και σερβίρει τολμηρές γεύσεις με αίσθηση καπνιστού, που αναδεικνύουν μια ξεχωριστή δυναμική στα πιάτα του.


5. Το εναλλακτικό Acme Fire Cult στο Λονδίνο

Το Acme Fire Cult είναι ένα νέο εστιατόριο που δημιουργήθηκε από τους Andrew Clarke και Daniel Watkins την άνοιξη του 2021. Επέλεξαν τη λέξη "acme" από το ελληνικό "ακμή", καθώς όπως λένε οι δύο συνιδιοκτήτες ένιωσαν ότι βρίσκονται στην ακμή τους, στην καλύτερή τους φάση δηλαδή, όταν αποφάσισαν να κάνουν αυτήν τη γαστρομαγική σύμπραξη. Η έμπνευση στο μενού αντλείται από όλο τον κόσμο, δίνοντας έμφαση στις τεχνικές ψησίματος και ζύμωσης των υλικών, καθώς και στην προτίμηση των δύο εμπνευστών στο τσίλι και σε άλλα μπαχαρικά.

Διάβασε επίσης: Ωρίμανση στο κρέας και οι τεχνικές της

Πού θα βρεις εστιατόρια με ανοιχτή φωτιά στην Ελλάδα;

Επειδή σίγουρα θα αναζητήσεις και στην Ελλάδα εστιατόρια παρόμοιας φιλοσοφίας που προσφέρουν open fire εμπειρία είτε αποκλειστικά, είτε ως μέρος του μενού, θα βρεις κάτι αντίστοιχο στην περιοχή του Γκάζι, στο Cerdo Negro 1985, που βρίσκεται στον Michelin Guide του 2022 με τη διάκριση Bib Gourmand.


Στα νησιά και ειδικά στη Σαντορίνη ξεχωρίζει για την open fire κουζίνα του το Vezené Santorini μέσα στο ξενοδοχείο Cavo Tagoo, όπου ο ιδιοκτήτης Άρης Βεζενές εμπνέεται από τη δύναμη της φωτιάς που υπάρχει ως στοιχείο στο κυκλαδίτικο νησί και ανάγει τον παραδοσιακό τρόπο ψησίματος σε Τέχνη.


Στα Χανιά και συγκεκριμένα στη Δρακώνα, δίπλα στο αγρόκτημά του που σέβεται τη βιώσιμη λειτουργία και όλους τους διαθέσιμους πόρους, ο Στέλιος Τριλυράκης στην ταβέρνα Ντουνιάς κάνει όλη τη μαγειρική σε πήλινα σκεύη πάνω σε ανοιχτή φωτιά, με αυθεντικές κρητικές γεύσεις στα καλύτερά τους.


Editor's Tip: Καλή ιδέα λοιπόν είναι να συνδυάσεις το πιάτο σου με κρασί από μια στιβαρή και αρωματική ποικιλία και όποιο εστιατόριο και να επιλέξεις, θα έχεις σίγουρα μια ολοκληρωμένη open fire dinner εμπειρία!