ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

ΠΟΙΟΣ ΗΤΑΝ Ο YVES SAINT LAURENT;
ΠΟΙΟΣ ΗΤΑΝ Ο YVES SAINT LAURENT;

ΠΟΙΟΣ ΗΤΑΝ Ο YVES SAINT LAURENT;

Ο ΓΙΓΑΝΤΑΣ ΤΗΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΜΟΔΑΣ ΤΟΥ ΕΙΚΟΣΤΟΥ ΑΙΩΝΑ

21 Ιουνίου

Ο Yves Saint Laurent, ο Γάλλος σχεδιαστής που κυριάρχησε τις δεκαετίες του 60' και του 70', πάντρεψε επιδέξια το street style με τη παραδοσιακή ραπτική, έφερε επανάσταση στη γυναικεία γκαρνταρόμπα και αποτέλεσε τον νεότερο couturier στην ιστορία της μόδας, αναλαμβάνοντας μόλις στα 21 του χρονιά τον οίκο του Dior. Σαν σήμερα άφησε την τελευταία του πνοή.

Πώς ξεκίνησε την καριέρα του στην μόδα ο Yves Saint Laurent;

Ο Yves Henri Donat Mathieu-Saint Laurent γεννήθηκε το 1936 στο Oran της Αλγερίας.

Τα σχολικά χρόνια ήταν ιδιαίτερα δύσκολα. Ο εκφοβισμός που είχε δεχτεί στο σχολείο για τη σεξουαλική του ταυτότητα οδήγησαν τον έφηβο Yves Saint Laurent στην κατάθλιψη.

Ως παιδί, δραπέτευε στον φανταστικό κόσμο της μόδας κατασκευάζοντας χάρτινα είδωλα σε σχήμα κούκλας που τα έντυνε με κομμάτια υφάσματος.

Στην ηλικία των 12 ετών παρουσιάζει τη πρώτη του επίδειξη μόδας με τις δυο αδερφές του να ενεργούν ως πελάτισσες, ενώ πέντε χρόνια αργότερα τα σκίτσα του θα δημοσιευτούν στη γαλλική Vogue δείχνοντάς τα στο συντάκτη μόδας Michael de Brunhoff, ο οποίος θα χαρακτηρίσει τον Saint Laurent παιδί θαύμα.

Αφού κέρδισε έναν διεθνή διαγωνισμό μόδας, σπούδασε μόδα στο Παρίσι, στο "Ecole de la Chambre Syndicale de la Couture Parisienne".

Πώς ο Yves Saint Laurent έγινε ανεκτίμητος από τα 21 του στον Οίκο του Dior;

Ο Brunhoff έχοντας εντυπωσιαστεί πολύ από τα σχέδια του νεαρού σχεδιαστή που θύμιζαν κατά πολύ τα σχέδια του ίδιου του Dior, τον πήρε υπό την προστασία του και το 1955 ο ίδιος ο Christian Dior τον προσέλαβε στον οίκο του. Ο Yves Saint Laurent άρχισε κατευθείαν να δημιουργεί σχέδια για τις κολεξιόν υψηλής ραπτικής και έγινε πολύ σύντομα ανεκτίμητος για το οίκο.

Το 1957, αμέσως μετά το θάνατο του Dior, ο Saint Laurent αναλαμβάνει τα ηνία του οίκου ως επικεφαλής σχεδιαστής. Ήταν μόλις 21 ετών.

Το ίδιο έτος, θα γνωρίσει τον Pierre Berge, σύντροφο του για το υπόλοιπο της ζωής του.

Ποιες ήταν οι πρωτοποριακές συλλογές του Yves Saint Laurent;

Η πρώτη του συλλογή ήταν η "Trapeze" (1958) - κοντά τραπεζοειδή φορέματα που αιωρούνταν από στενούς ώμους και απηχούσαν στις Α γραμμές του μέντορα του. Για τον Τύπο της μόδας η ανακούφιση ήταν προφανής, καθώς οι New York Times χαρακτήρισαν τον νεαρό σχεδιαστή ως εθνικό ήρωα, εξασφαλίζοντας το μέλλον του οίκου που ίδρυσε ο Dior.

Ωστόσο η επαναστατική συλλογή "Beatnik" (1960), η οποία αποτέλεσε έμπνευση από την αγάπη του για τη τζαζ και τα κλαμπ του Παρισιού, πυροδότησε κριτική.

Ο οίκος έδρασε γρήγορα - απογοητευμένος από τα φανταχτερά μαύρα ζιβάγκο της συλλογής και τις φούστες σωλήνες- τον αντικατέστησε το 1960, όταν ο Saint Laurent επιστρατεύτηκε στο στρατό, ορίζοντας ως νέο επικεφαλής σχεδιαστή τον Mark Bohan.

Μετά την απόλυση του από το στρατό ο νεαρός σχεδιαστής μήνησε επιτυχώς τον Dior για αθέτηση του συμβολαίου και δημιούργησε το δικό του brand το 1962 παρουσιάζοντας και τη πρώτη του συλλογή.

Οι πρώτες του συλλογές περιελάμβαναν παλτό και υψηλού επιπέδου παραλλαγές του street style. Η αγάπη του για τη τέχνη εξερράγη στα μέσα του 60', όταν το 1965 παρουσιάζει τη συλλογή "Mondrian", εμπνευσμένη από τους πίνακες του Mondrian καθώς και τη συλλογή "Pop Art" το 1966.

Η δεκαετία του 60' προκάλεσε σοκ. Παρουσιάζει το εμβληματικό πρώτο γυναίκειο κουστούμι Le Smoking Suit, εμπνευσμένο από το αντρικό smoking του 19ου αιώνα και μετατρέπει τα παντελόνια ως βασικά καθημερινά ρούχα για τις γυναίκες. Οι παραλλαγές του περιλάμβαναν knickerbockers και culottes.

Στην ηλικία των τριάντα ετών δημοσιεύει ιστορία κινουμένων σχεδίων με τίτλο "La Vilaine Lulu", κοροϊδεύοντας την κοινωνία της μόδας, ενώ πέντε χρόνια αργότερα προκαλεί αίσθηση ποζάροντας γυμνός για την καμπάνια κολόνιας YSL Pour Homme.

Στα τέλη του 60', ο Yves Saint Laurent είχε ήδη παρουσιάσει μπότες μέχρι τους μηρούς, αμφιλεγόμενες διαφανείς μπλούζες, τα διάσημα κοστούμια του για γυναίκες και άντρες, και μια αφρικανική συλλογή με σακάκια σαφάρι (1967) εμπνευσμένη από έθνικ μοτίβα.

Ήταν ο πρώτος σχεδιαστής που επέλεξε σε show του μοντέλα από την Αφρική και την Ασία, με τα πολυπολιτισμικά του ενδιαφέροντα να επηρέασαν σε μεγάλο βαθμό τη μόδα των χίπις.
Φορέματα με εξωτικά φτερά και γούνινα παλτό μαζί με λαμπερά βραδινά φορέματα κυριάρχησαν το 1969.
Η συλλογή "Liberation" (1971) αποκάλυψε εκ νέου μια σιλουέτα της δεκαετίας του 40' με μεγαλύτερους ώμους, προσέλαβε ορισμένους υπενθυμίζοντας τις συνέπειες της γερμανικής κατοχής και θεωρήθηκε για την εποχή "σκάνδαλο" μιας και ήθελε να εισάγει αυτό το στυλ του ρετρό στην γκαρνταρόμπα των γυναικών, το οποίο και τελικά επιβλήθηκε τη δεκαετία του 70'.

Ο Yves Saint Laurent πάντρευε μεγαλύτερα σχήματα και διάφορα χρώματα έτσι που να μοιάζουν με πολυτίμους λίθους. Το 1976 με τη συλλογή "Opera Ballets Russes" συνδύασε τη πολυτέλεια με την αυξανομένη ηδονιστική σκηνή της ντίσκο των ΗΠΑ, με αποτέλεσμα τον καθορισμό της ραπτικής της δεκαετίας του 80'.

Η συλλογή βγήκε επίσης στη πρώτη σελίδα των New York Times.

Τις δεκαετίες του 80' και 90' ο σχεδιαστής κατάφερε να εδραιώσει το κλασικό στιλ, αλλά και μια αυτοκρατορία που περιλάμβανε καταστήματα έτοιμων ενδυμάτων, αρώματα, είδη ομορφιάς, αξεσουάρ και λευκά είδη σπιτιού.
Το 1999, σε ηλικία 63 ετών, θα πουλήσει τον οίκο του στον Gucci και θα εκφράσει την έντονη δυσαρέσκεια του όταν ο Tom Ford θα διοριστεί κεντρικός σχεδιαστής του οίκου (1999-2004).

Ακολούθησε ο Stefano Pilati έως το 2012, όταν το τιμόνι του οίκου ανέλαβε ο Hedi Slimane.

Σήμερα creative director είναι ο Anthony Vaccarello, πρώην δημιουργικός διευθυντής του Versus Versace.

Το τέλος του 

Ο Yves Saint Laurent αποσύρεται από τον οίκο του το 2002, αφήνοντας πίσω του μια σημαντική κληρονομιά, με τα σχέδια του να εμφανίζονται σε δημιουργίες νεότερων σχεδιαστών και να γίνονται έμπνευση. Παλεύοντας τα περισσότερα χρόνια της ζωής του με την κατάθλιψη και τις καταχρήσεις, έφυγε το 2008 σε ηλικία 72 ετών έπειτα από μάχη με τον καρκίνο. Θεωρείται μέχρι σήμερα ένας από τους σημαντικότερους σχεδιαστές του 20ου αιώνα αλλάζοντας ριζικά τους "κανόνες" της μόδας.

Ο άνθρωπος που μιλούσε με τις γυναίκες είχε πει:

  "Η μόδα αλλάζει, το στυλ είναι αιώνιο"