ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

ΠΟΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ 10 ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΟΙ ΣΧΕΔΙΑΣΤΕΣ ΜΟΔΑΣ ΤΟΥ ΕΙΚΟΣΤΟΥ ΑΙΩΝΑ;
ΠΟΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ 10 ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΟΙ ΣΧΕΔΙΑΣΤΕΣ ΜΟΔΑΣ ΤΟΥ ΕΙΚΟΣΤΟΥ ΑΙΩΝΑ;

ΠΟΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ 10 ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΟΙ ΣΧΕΔΙΑΣΤΕΣ ΜΟΔΑΣ ΤΟΥ ΕΙΚΟΣΤΟΥ ΑΙΩΝΑ;

ΟΙ COUTURIERS ΠΟΥ ΕΓΙΝΑΝ Η ΑΙΤΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΤΗΣ ΜΟΔΑΣ

10 Δεκεμβρίου

Ο Dior, η Chanel και ο Yves Saint Laurent είναι μερικοί από τους σημαντικότερους σχεδιαστές της μόδας του περασμένου αιώνα που συνέβαλαν καθοριστικά για την εξέλιξή της ιστορίας της μέχρι και σήμερα. Από την "Belle Epoque" και την εποχή της Jazz, μέχρι τις αρχές του 2000, η πορεία του ενδύματος άλλαξε ριζικά και πήρε τεράστιες διαστάσεις, τόσο σε κοινωνικό όσο και σε πολιτιστικό επίπεδο.

Ποιοι είναι συνολικά  αυτοί οι master couturiers που κατάφεραν μέσα από την καινοτομία και την επαναστατικότητά τους να χαράξουν τη πορεία της μόδας και να γίνουν έμπνευση για τις νεότερες γενιές σχεδιαστών;

1.Charles James (1906-1978)

Ένας από τους πιο επιδραστικούς σχεδιαστές του 20ου αιώνα, ο Charles James, συνεχίζει να επηρεάζει τις γενιές σχεδιαστών κυρίως λόγω της εξαιρετικά δομημένης αισθητικής του.

Με καταγωγή από Αγγλία και Αμερική, είναι περισσότερο γνωστός για τα μεγαλοπρεπή "gowns" φορέματα και τα αυστηρά πρότυπα ραπτικής που ακολουθούσε. Είχε επίσης την τάση να διακοσμεί τις κάπες και τα παλτό με γούνα και κεντήματα.

Χωρίς να κατέχει κάποια επίσημη εκπαίδευση ανέπτυξε τη δική του μέθοδο βασισμένη σε αρχιτεκτονικές και γλυπτικές έννοιες επηρεασμένες από τη γυναίκεια σιλουέτα.

2.Paul Poiret (1879-1944)

Ο Poiret κυριάρχησε στη διεθνή μόδα τη δεκαετία του 1910. Διέθετε ένα πρωτοφανές ταλέντο στην προώθηση και το branding της τότε εποχής και θεωρείται από πολλούς ως ο βασιλιάς της μόδας.

Είχε την τάση να συνδυάζει τον θεατρικό οριενταλισμό και την Avant Garde αισθητική.

Ξεκίνησε την καριέρα του δουλεύοντας πλάι στον Jacques Doucet και στον οίκο του Worth.

Το 1903 άνοιξε τον δικό του οίκο ραπτικής ανατρέποντας τα πρότυπα της Belle Epoque και τάχθηκε υπέρ των χάλαρων γραμμών, καθώς ελευθέρωσε τη γυναικεία σιλουέτα από τον κορσέ.

3. Coco Chanel (1883-1971)

Η γυναίκα που επινόησε την ηλιοκαμένη επιδερμίδα και το μικρό μαύρο φόρεμα, αντιπροσώπευε τη μοντέρνα γυναίκα τις δεκαετίες του 30’ και του 40’. Δημιουργούσε τα ρούχα της με τέτοιο τρόπο ώστε να συνδυάζονται ιδανικά με το λειτουργικό τρόπο ζωής της μεταπολεμικής περιόδου.

Λάτρευε το ζέρσεΐ, το τουΐντ και τις πέρλες, ενώ έχοντας βάση την αντρική γκαρνταρόμπα και τη δική της σιλουέτα κατασκεύαζε ρούχα εύκολα και άνετα για τις σύγχρονες γυναίκες. Μέσα από τις δημιουργίες της και τον τρόπο ζωής της ανέδειξε την ελευθερία και την ισότητα.

Ο οίκος Chanel αντιπροσωπεύει μέχρι σήμερα τα μοντερνιστικά ιδανικά προσδίδοντας στη δημιουργό του μια διαρκή εμβληματική υπόσταση που τη κατατάσσει στα σπουδαιότερα ονόματα της ιστορίας της μόδας.

4. Elsa Schiaparelli (1890-1973)

Η Ιταλίδα σχεδιάστρια Schiaparelli ήταν μια από τις σημαντικότερες παρουσίες στο χώρο τη δεκαετία του 1930. Ανταγωνίστρια της Chanel, δεν είχε λάβει εκπαίδευση στον τομέα της ραπτικής, κάτι που έκανε ευκολότερο να αγνοήσει τους κανόνες και τις συμβάσεις του ραψίματος και του πατροόν.

Ξεκίνησε τη καριέρα της με τη κατασκευή πλεκτών ενδυμάτων και είχε μια τάση προς το σπορ ήδη από τη δεκαετία του 20’.

Ήταν από τις πρώτες σχεδιάστριες που αντιλήφθηκε την λειτουργικότητα των φερμουάρ και ο άνθρωπος που έκανε τη μόδα τέχνη κυρίως λόγω των περίτεχνων αξεσουάρ, αλλά και τον τρόπο ζωής της.

Εμπνεύστηκε από τη μουσική, την αστρολογία και το τσίρκο, ενώ τολμούσε συνεχώς το διαφορετικό πηγαίνοντας κόντρα στους συντηρητικούς και "βαρετούς" κανόνες που όριζε η μόδα.

Συνεργάστηκε με τον Salvador Dali, Alberto Giacometti και τον Jean Cocteau.

5) Christian Dior (1905-1957)

Ο Γάλλος σχεδιαστής που σπούδασε πολιτικές επιστήμες ήταν αρχικά βοηθός του σχεδιαστή Robert Piguet (1938).

O Dior επανάφερε στη γυναικεία σιλουέτα τη γραμμή κλεψύδρα φέρνοντας την επανάσταση με το "New Look" το 1947.

Η υπερβολική θηλυκότητα που αντιπροσώπευαν τα ρούχα του ήταν άκρως δελεαστική για τις γυναίκες. Εστίαζε μονίμως σε μια πιο φυσική έκφραση του γυναικείου σώματος, με αποτέλεσμα τα σχέδια του να κάνουν τις γυναίκες να φαίνονται ψηλότερες και πιο αδύνατες.

Ήταν στο αποκορύφωμα του κόσμου της μόδας, φέρνοντας στο επίκεντρο την υψηλή ραπτική μετά από μια περίοδο ανόδου του αμερικανικού στιλ. Κορυφαίος σχεδιαστής, μπήκε στο χώρο σε ηλικία 40 ετών και εργάστηκε μόνο δέκα χρόνια για τον οίκο του. Μετά τον θάνατό του οι σχεδιαστές που τον διαδέχθηκαν έμειναν πιστοί στις αρχές του New Look.

6) Cristobal Balenciaga (1895-1972)

Ο θρύλος της μόδας, ήταν κορυφαίος στο κόψιμο, στη ραφή και στο φινίρισμα των ρούχων. Εφηύρε μια "δραματική", εντελώς διαφορετική σιλουέτα για τις γυναίκες της δεκαετίας του 1960.

Πιο μπροστά από τον Dior όσον αφορά τις ιδέες του, ηγήθηκε στη μεταπολεμική εποχή κατασκευάζοντας χαλαρές γραμμές που υπαγορεύαν σε γλυπτά. Τα τραπεζοειδή φορέματα, τα φουσκωτά σακάκια στο πίσω μέρος, τα περίτεχνα μανίκια και οι balloon γραμμές απογείωσαν τη μοναδικότητα του και τον κατέταξαν σε έναν από τους σημαντικότερους δημιουργούς.

Σήμερα, ο ομώνυμος οίκος έχει να διαχειριστεί μια από τις μςγαλύτερες κρίσεις στην ιστορία του και αναμένουμε να δούμε με ενδιαφέρον την εξέλιξή της.

7) Yves Saint Laurent (1936-2008)

Το θαύμα της μόδας όπως χαρακτηρίστηκε από τον Dior, γεννήθηκε και σπούδασε στο Παρίσι. Ήταν ο σχεδιαστής που ζωντάνεψε το έτοιμο ρούχο (ready to wear), έκανε must το γυναίκειο παντελόνι και κυριάρχησε στο street style και στην παραδοσιακή ραπτική κατά τη δεκαετία του 70'.

Αν και εργάστηκε στον Dior, το σύγχρονο πνεύμα του δεν συμβάδισε με τη συντηρητική πολιτική που πρόσδιδε ο οίκος, και αποφασίζοντας να δημιουργήσει το δικό του brand έγινε ένας από τους πιο σημαντικούς σχεδιαστές του αιώνα. Είχε τη τόλμη να αλλάζει τα πάντα στα ρούχα.

Γνωστός για το διάσημο γυναίκειο Smokin, δημιούργησε το timeless styling.

8) Vivienne Westwood (1941- )

Μια από τις πιο αξιοθαύμαστες σχεδιάστριες, έχει παιξει βασικό ρολό στη βρετανική και διεθνή μόδα για πάνω από τρεις δεκαετίες. Το 1971, άνοιξε το πρώτο της κατάστημα "Let it Rock" στο Λονδίνο μαζί με τον σύντροφο της Malcolm McLaren. Την ίδια χρονιά άρχισε να σχεδιάζει παίρνοντας έμπνευση από παλαιότερες δεκαετίες και δημιούργησε ρούχα που αντικατόπτριζαν τη παραβατική νεανική κουλτούρα, εμπνεόμενη από το στυλ το μοτοσικλετιστών και το δέρμα.

Μέσα από τα σχέδια της είχε την επιθυμία να φέρει στους δρόμους τις Αγγλίας τα φετίχ και τους σεξουαλικούς πειραματισμούς. Το μαγαζί Sex (1975) έγινε συνώνυμο του πανκ, το οποίο προωθήθηκε από τον σύντροφο της και το συγκρότημα Sex Pistols. Τα καρφιά, τα κομμένα μπλουζάκια, οι αλυσίδες το καουτσούκ και οι κιλτ μίνι φούστες έγιναν αναπόσπαστο κομμάτι της πανκ. Επινόησε το Bondage look, το δέσιμο στα ρούχα με μεταλλικές λεπτομέρειες και δερμάτινα λουριά, ενώ θεωρείται μέχρι σήμερα μια επαναστατική οραματίστρια της μόδας.

9) Jean Paul Gaultier (1952- )

Ο Γάλλος σχεδιαστής που εκτοξεύτηκε στη παγκόσμια αγορά μόδας στα τέλη της δεκαετίας του 70', έγινε γνωστός για τις αντισυμβατικές, χιουμοριστικές, Avant-Garde δημιουργίες του.

Ξεκίνησε στο πλάι του Pierre Cardin το 1970, και το 1976 εγκαινίασε το δικό του brand. Είναι γνωστός με το χαρακτηρισμό "infant terrible" και εμπνεύστηκε από την μουσική, τη κουλτούρα του δρόμου και τη πανκ.

Ανέτρεψε τη κλασική ιδέα του παριζιάνικου σικ παρουσιάζοντας συλλογές γεμάτες με δερμάτινα παντελόνια, navy πουλόβερ, καμπαρντίνες και φυσικά επανάφερε αναδομημένο τον κορσέ (1990).


10) Alexander McQueen (1969-2010)

Ένας από τους σπουδαιότερους σχεδιαστές των τελευταίων δεκαετιών, ο Alexander McQueen επανάφερε το tailoring με τα έντονα σχεδιασμένα παλτό και κουστούμια με ενσωματωμένα φτερά, δέρμα και κόκκαλα φέρνοντας μια νέα τεχνολογία στη ραπτική.

Τα φανταχτερά του shows τον ανέδειξαν ως έναν τολμηρό σχεδιαστή που δεν φοβήθηκε ποτέ του την κριτική.

Αντλώντας έμπνευση από τη παιδική του ηλικία, τη φύση και τη πολιτική, τα σχέδια του θόλωσαν τη γραμμή μόδας και τέχνης αλλάζοντας όλη τη φιλοσοφία και την ιστορία της σύγχρονης μόδας.

Βραβεύτηκε τέσσερις φορές ως ο καλύτερος βρετανός σχεδιαστής της χρονιάς, ενώ το 2003 το Council of Fashion Designers of America (CFDA) τον ψήφισε ως διεθνής σχεδιαστής της χρονιάς.