Ο,ΤΙ ΘΕΛΕΙΣ ΝΑ ΜΑΘΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΙΤΑΛΙΚΟ APERITIVO
ΠΩΣ ΓΕΝΝΗΘΗΚΕ Η ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΗ ΣΥΝΗΘΕΙΑ ΠΟΥ ΦΕΡΝΕΙ ΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΠΙΟ ΚΟΝΤΑ
Ξεκλειδώνοντας το χρονοντούλαπο, και ταξιδεύοντας στους πρόποδες των ιταλικών Άλπεων και συγκεκριμένα στο Τορίνο του 18ου αιώνα, θα έβλεπες τον βασιλιά της Ιταλίας, Βίκτωρ Εμμανουήλ Β΄, να ερωτεύεται τη γεύση του πικάντικου λευκού βερμούτ, κάνοντάς το την πρώτη του επιλογή σε pre-dinner drink. Η δημιουργία του Negroni από τον Κόμη Camillo Negroni δεν άργησε καθόλου να έρθει, ενώ άλλες επιλογές ποτών όπως οι αφρώδεις οίνοι, εξακολουθούσαν να είναι δημοφιλείς τόσο στον ιταλικό βορρά, όσο και σε περιοχές του νότου και στη Βενετία.
Τι ήταν, όμως, αυτό που έκανε το Aperitivo την αγαπημένη συνήθεια των Ιταλών; Πώς και πότε ξεκίνησε για να φτάσει στη σύγχρονη μορφή του;
Τι σημαίνει Aperitivo;
Aperitivo σημαίνει "να ανοίξω", φυσικά εννοώντας την όρεξη. Είναι μια συνήθεια - σχεδόν ιεροτελεστία για τους Ιταλούς - που λαμβάνει χώρα τις απογευματινές ώρες και σε προετοιμάζει να ζήσεις την εμπειρία ενός μοναδικού δείπνου. Ένα κλασικό Aperitivo περιλαμβάνει fingerfood, τυριά, αλλαντικά, θαλασσινά, λαχανικά, μπρουσκέτες και άλλες μικρές λιχουδιές, που συνοδεύουν τα ποτά, μια non-alcoholic επιλογή, τα Spritz και τα low abv cocktails.
Όμως το Aperitivo είναι κάτι περισσότερο από ένα απλό γευστικό snack πριν από το κυρίως γεύμα μας.
Είναι μια ευκαιρία να βρεθούμε σε χαλαρό περιβάλλον, να γνωριστούμε καλύτερα αγναντεύοντας ένα υπέροχο ηλιοβασίλεμα και να μοιραστούμε γεύσεις και σκέψεις. Τόσο για τους Ιταλούς όσο και για μας στην Ελλάδα, ένα ωραίο γεύμα μπορεί να κρατήσει ώρες. Στη Μεσόγειο αγαπάμε την καλή παρέα και το ποιοτικό φαγητό. Ίσως αυτός να ήταν ο λόγος που το Aperitivo έγινε μέρος της ιταλικής κουλτούρας, ταξιδεύοντας πρώτα στους αιώνες και μετά σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του σύγχρονου κόσμου.
Το Aperitivo χθες
Aperitivo στην Ρωμαϊκή αυτοκρατορία
Μπορεί το Aperitivo που ξέρεις σήμερα να γεννήθηκε στο Τορίνο, αρκετοί όμως υποστηρίζουν ότι η αρχική μαγιά της ιδέας υπήρχε ήδη από την εποχή της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. Οι Ρωμαίοι χρησιμοποιούσαν τη λέξη "gustatio" για να περιγράψουν έναν πλούσιο μπουφέ που προηγούνταν του κυρίως γεύματος και έμοιαζε αρκετά με το αρχαιοελληνικό συμπόσιο. Σε τέτοιες συναθροίσεις η ρωμαϊκή elit είχε την ευκαιρία για συζήτηση σε πιο χαλαρή ατμόσφαιρα.
Από την Τοσκάνη, στη Βενετία και τον ιταλικό νότο
Το 1786 ο Antonio Benedetto Carpano πειραματιζόταν με αρωματικά βότανα στο αποστακτήριό του, θέλοντας να δημιουργήσει ένα πραγματικά ξεχωριστό ποτό. Αρώματα βανίλιας, σαφράν και αψιθιάς (αλλιώς και αρτεμισίας) γέννησαν το βερμούτ για τους Τοσκανούς, που πλέον απολάμβαναν τη γλυκόπικρη και προπάντων οικονομικά προσιτή εμπειρία ποτού μετά την εργασία τους, αναβιώνοντας τη χαμένη ανάμνηση του ρωμαϊκού gustatio.
Σχεδόν έναν αιώνα αργότερα αυτή τη φορά στη Φλωρεντία, η μίξη του βερμούτ με gin και, φυσικά μαζί με το Campari, έγινε το γνωστό και πολυαγαπημένο Negroni, δίνοντας ακόμα περισσότερες ευκαιρίες στους ντόπιους να απολαμβάνουν το Aperitivo τους με ένα Negroni.
Περί τα 1800 και ενώ η Βενετία βρισκόταν υπό την εξουσία του αυστροισπανικού Οίκου των Αψβούργων, στρατιώτες ζητούσαν από τους Ιταλούς bartenders της εποχης ένα ελαφρύτερο ποτό, καθώς τα ιταλικά κρασιά τους φαίνονταν κάπως δυνατά σε αλκοολικους βαθμούς. Με νερό και Prosecco, το αίτημα των στρατιωτών εκπληρώθηκε και μια νέα γενιά ποτών Spritz κατέκλεισε τη βενετσιάνικη εκδοχή του Aperitivo, το επονομαζόμενο cicchetti.
Γρήγορα η συνήθεια του Aperitivo απλώθηκε και στον ιταλικό νότο, όπου τα εδέσματα ήταν ακόμη πιο πλούσια. Εκεί το Aperitivo θα συμπεριλάβει ακόμη και κομμάτια λαχταριστής πίτσας, επιδόρπια και γλυκές pastry επιλογές.
Το Aperitivo σήμερα και οι local γεύσεις στην Ελλάδα
Σήμερα το Aperitivo δεν είναι αποκλειστικό προνόμιο των Ιταλών. Παντού στον Κόσμο σερβίρουν Aperitivo είτε στην πιο παραδοσιακή του μορφή είτε σε πιο international ύφος, συνδυασμένο με fine drinking προτάσεις. Σίγουρα η εμπειρία ενός αυθεντικού ιταλικού Aperitivo είναι μοναδική, όμως οι γεύσεις και η δημιουργικότητα δεν γνωρίζουν σύνορα, ειδικά όταν υπάρχουν άνθρωποι με πηγαία ανάγκη για εξερεύνηση νέων γευστικών προτάσεων. Στην Ελλάδα βρίσκεις τόσες πολλές, διαφορετικές και μεστές γεύσεις όσες και τα χωριά μας, τα νησιά και τα βουνά μας. Φρουτένια και πιπεράτα τυριά, πρώτης ποιότητας ελαιόλαδο, αγουρέλαιο, αρωματισμένο με βότανα ή και όχι, φρέσκα θαλασσινά και σπιτικές μαρμελάδες είναι μόνο μερικά από τα υλικά που θα μπορούσες να δεις σε ένα Aperitivo αλά ελληνικά.
Long drinks με εξαιρετικά τσίπουρα -παλαιωμένα ή μη- από πολλά μέρη της Ελλάδας αρωματισμένα με βότανα απο τα βουνά μας, παγωμένο οινόμελο και spicy cocktails με ψημένη ρακή Νάξου και Κρήτης είναι κάποιες πρώτες ύλες που μπορούν να δημιουργήσουν ένα γευστικό ταξίδι που ξεκινά από τις παρυφές του ακριτικού Έβρου, περνά από τον εμβληματικό θρόνο του Δία στον Όλυμπο και καταλήγει στον αρωματισμένο από τα φρύγανα αέρα της Κρήτης.
Editor's Tip: Σε κάθε περίπτωση, απαραίτητη προϋπόθεση για να απολαύσεις ένα Aperitivo είναι η διάθεση για να περάσεις καλά! Και πάντα υπεύθυνα!
KEEP READING
-
ΤΙ ΞΕΡΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΘΡΥΛΙΚΟ CAMPARI ΚΑΙ ΤΗΝ ΣΧΕΣΗ ΤΟΥ ΜΕ ΤΟ CINEMA;
Θρυλικό aperitif, κόκκινο πάθος, κινηματογραφική ατμόσφαιρα, ιταλική φινέτσα, διαχρονική γοητεία: τι σου έρχεται αυτόματα στο μυαλό; Το...
15 Ιουλίου -
ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΣΑΜΠΑΝΙΑ;
Η Σαμπάνια είναι αφρώδης οίνος Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (Appellation d'Origine Contrôlée-AOC) που παράγεται μόνο σε μια ...
27 Μαΐου -
ΟΙ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΤΟΥ WHISK(E)Y
Τα περισσότερα πράγματα στο whisk(e)y βασίζονται πάνω σε ένα μύθο. Αυτός ο μύθος είναι που γοητεύει πάρα πολλούς. Για παράδειγμα ο μύθος της...
22 Μαΐου