ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

"Ο ΑΦΑΝΗΣ ΗΡΩΑΣ" aka ΠΟΤΗΡΙ
"Ο ΑΦΑΝΗΣ ΗΡΩΑΣ" aka ΠΟΤΗΡΙ

"Ο ΑΦΑΝΗΣ ΗΡΩΑΣ" aka ΠΟΤΗΡΙ

ΤΟ ΚΑΤΑΛΛΗΛΟ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΕΙ ΕΝΑ ΚΑΛΟ ΠΟΤΟ ΣΕ ΕΜΠΕΙΡΙΑ

24 Ιουλίου

Όσοι με γνωρίζουν προσωπικά θα περίμεναν πως στο πρώτο μου άρθρο με την οικογένεια του "FineBeing" θα έγραφα για κάποιο cocktail ή κάποιο σπάνιο απόσταγμα.

Η αλήθεια είναι πως αυτός ήταν και ο αρχικός μου σκοπός. Από μικρό παιδί όμως είχα την τάση να τρέφω έναν θαυμασμό για τους αφανείς ήρωες και όχι για τα πρωτοκλασσάτα ονόματα.

Έτσι, θα ήθελα να μοιραστώ δύο σκέψεις για τη σημαντικότητα ενός αδικημένου ήρωα, τον παράγοντα "ποτήρι".

Χαμηλό ποτήρι γεμισμένο με πορτοκαλί υγρό και με με μια φλούδα πορτοκάλι
Credits: @sebastian-coman

Παρόλο που το ποτήρι δεν αποτελεί το σημαντικότερο κομμάτι ενός ποτού, η σωστή επιλογή του κατάλληλου  θα το αναδείξει καλύτερα. Αν τώρα προσθέσουμε στην εξίσωση ότι απολαμβάνουμε αυτό το ποτό σε κάποιο εστιατόριο – bar, τότε η σωστή επιλογή ποτηριού έρχεται να μας δείξει πως στο συγκεκριμένο χώρο δίνουν έμφαση στη λεπτομέρεια και φροντίδα στα προϊόντα που σερβίρουν.

Το να κάνει κάποιος τη σωστή επιλογή ποτηριού μπορεί να αποδειχθεί κίνηση ζωτικής σημασίας. Το κατάλληλο ποτήρι μπορεί να μεταμορφώσει ένα καλό ποτό, σε ένα αξιομνημόνευτο ποτό!

Το να σχεδιάσει κάποιος ένα σπουδαίο ποτήρι σίγουρα δεν είναι μια εύκολη υπόθεση.

Γι´ αυτό και πολλοί γνώστες της βιομηχανίας ισχυρίζονται πως ο σχεδιασμός ενός σπουδαίου ποτηριού απαιτεί έναν συνδυασμό ψυχολογίας, κουλτούρας και φυσικά επιστήμης.

Για παράδειγμα, αν τα τοιχώματα του ποτηριού δεν έχουν αρκετή καμπυλότητα, τότε προκαλείται μια σχετικά γρήγορη απώλεια αρωμάτων. Αν όμως ο κατασκευαστής δώσει ένα πιο ωοειδές σχήμα στο ποτήρι, τότε έχουμε καλύτερη ανάπτυξη αρωμάτων.

Κατ´επέκταση θα πάρουμε στη μύτη και το στόμα μας όλες τις φινετσάτες γεύσεις και τα ντελικάτα αρώματα – ο συνδυασμός των δύο είναι άλλωστε που θα μας δώσει και την ολοκληρωμένη εμπειρία.

Ακόμη ένας σημαντικός παράγοντας είναι το πάχος του ποτηριού. Μια μεταβολή της τάξης του 1mm μπορεί να αλλάξει όλη την εμπειρία της γευσιγνωσίας.

Προσωπικά προτιμώ τα λεπτά ποτήρια γιατί αναδεικνύουν καλύτερα τα αρώματα του αποστάγματος-κρασιού και γιατί τείνουν να συμπεριφέρονται καλύτερα ως προς τον παράγοντα "θερμοκρασία".

Κολονάτα ποτήρια που τα γεμίζει ένα μπουκάλι με πορτοκαλί υγρό
Credits: @cody-chan

Όπως ανέφερα και παραπάνω, το σχήμα του ποτηριού είναι ένας τεράστιος παράγοντας γευσιγνωσίας. Για να γίνω πιο σαφής, η δοκιμή του ίδιου κρασιού σε ποτήρια διαφορετικού σχήματος, οδηγεί σε πολύ διαφορετικές γευστικές εμπειρίες.

Ορισμένα σχήματα κατευθύνουν τα αρώματα του κρασιού προς τη μύτη, παγιδεύοντας τις πιο "σκληρές" νότες αιθανόλης μέσα στο ποτήρι. Επίσης το μέγεθος καθορίζει το πόση ποσότητα οξυγόνου μπορεί να φτάσει στην επιφάνεια του ποτηριού. Η διαφορά της διαμέτρου ανάμεσα στο χείλος του ποτηριού (μικρότερη διάμετρος) και στο κύριο σώμα (μεγαλύτερη διάμετρος) θα επηρεάσει την ένταση του αρώματος που αντιλαμβανόμαστε.

Τέλος το χείλος του ποτηριού θα επηρεάσει την ποσότητα του υγρού που δεχόμαστε στο στόμα αλλά και υπό ποια γωνία συμβαίνει αυτό.

Η γωνία έχει και αυτή τον δικό της σημαντικό ρόλο.

Σκεφτείτε απλά τη διαφορά των κινήσεων που κάνετε όταν απολαμβάνετε ένα Manhattan σε σχέση με ένα κόκκινο κρασί.

Διαφορετικά ποτήρια σημαίνουν και διαφορετικές κινήσεις. Στην περίπτωση του Manhattan γέρνετε ελαφρώς το κεφάλι προς τα εμπρός λόγω ποτηριού (martini glass, Nick & Nora κτλ.) με φαρδύτερο χείλος. Στην περίπτωση του κόκκινου κρασιού γέρνετε το κεφάλι ελαφρώς προς τα πίσω λόγω στενότερου χείλους με κλίση αντίθετη προς αυτή του προσώπου σας.

Αξίζει να αναφερθεί πως και στις δύο περιπτώσεις σημαντικό ρόλο παίζουν η θερμοκρασία, η υφή, το σώμα με την αναλογία του σάλιου ως προς το υγρό και την ποσότητα του χώρου που απομένει στο στόμα μας για να μπορεί ο αέρας να κυκλοφορεί ελεύθερα. Ο αέρας αυτός είναι που έχει "φυλακίσει" τα αρώματα που αφήνουν το υγρό καθώς αυτό περνά από το ποτήρι στο στόμα μας. Να υπενθυμίσω πως, ευτυχώς για εμάς, όταν χρησιμοποιούμε ένα καλοφτιαγμένο ποτήρι, όλες οι ανεπιθύμητες νότες αιθανόλης (βλ. "αέρας") μένουν μέσα σε αυτό.

Σίγουρα το κατάλληλο ποτήρι μπορεί να απογειώσει ένα εκλεκτό απόσταγμα ή ένα γενναιόδωρο κόκκινο κρασί και σίγουρα η επιστήμη μπορεί να βοηθήσει στη σωστή επιλογή.

Δεν πρέπει όμως να παραλείπουμε και τους παράγοντες της παρουσίασης και του τελετουργικού.

Υποσυνείδητα πάντα θα νιώθουμε μια έλξη για το κομψό και το ωραίο.

becky-fantham-unjj8e-wwwu-unsplash.jpg

Για αυτόν ακριβώς το λόγο, το ποτήρι μας πρέπει να ερεθίζει όλες μας τις αισθήσεις.

Πρέπει να εξυπηρετεί τον σκοπό του μα πάνω από όλα πρέπει να είναι ικανό να δημιουργεί μια fine-drinking εμπειρία που θα λέγανε και στο χωριό μου(!).

Αφιερώστε λίγο χρόνο παραπάνω την επόμενη φορά που θα θελήσετε να αγοράσετε κάποιο ποτήρι για μια ξεχωριστή περίσταση. Θα ανταμειφθείτε, να είστε σίγουροι γι´ αυτό.

Επισκεφθείτε περισσότερο τα bars και τα εστιατόρια που δίνουν έμφαση στα ποτήρια τους, φανερώνει επαγγελματισμό και μεράκι!

Μέχρι την επόμενη φορά να είστε όλοι καλά και απολαμβάνετε FineBeing στιγμές.