ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

ΑΝΑΠΝΟΗ & YOGA
ΑΝΑΠΝΟΗ & YOGA

ΑΝΑΠΝΟΗ & YOGA

ΜΑΘΕ ΝΑ ΑΝΑΠΝΕΕΙΣ ΣΥΝΕΙΔΗΤΑ

14 Αυγούστου

Η αναπνοή είναι ένα αγαθό που δεν του δίνουμε ιδιαίτερη σημασία. Μια φυσική λειτουργία του οργανισμού που κάνουμε κάθε μέρα μηχανικά και μερικές φορές δεν το συνειδητοποιούμε. Δεν είναι τίποτε άλλο από την αναπνοή μας. Ξέρεις πόση δουλειά κάνει ο οργανισμός μας για να μπορούμε να προσλαμβάνουμε Ο2 και να αποβάλλουμε CO2; Πόσα κύτταρα και πόσα όργανα δουλεύουν ακούραστα για εμάς;

Κι εμείς τι κάνουμε για αυτό; Καθίσαμε ποτέ μας λίγο ήρεμοι με τα μάτια κλειστά να επικεντρωθούμε στην αναπνοή μας; Να παρατηρήσουμε τον αέρα που μπαίνει μέσα μας, αλλά και αυτόν που βγαίνει προς τα έξω; Να μη δίνουμε σημασία σε τίποτε άλλο για λίγα λεπτά παρά μόνο στην αναπνοή μας;

Γυναίκα με κλειστά μάτια
Credits: @motoki-tonn


Όταν βλέπουμε λοιπόν έναν άνθρωπο να κάθεται οκλαδόν ή ξαπλωμένος ή να εκτελεί την πρακτική του στη yoga, να ξέρεις πως πάνω από όλα δίνει έμφαση στον τρόπο που αναπνέει και όχι μόνο αν θα σταθεί ανάποδα με το κεφάλι στη γη! 

By the way, εξαιρετική η sirsasana που αυξάνει την ροή του αίματος στον εγκέφαλο, βελτιώνει τη μνήμη, ανακουφίζει την ένταση στην πλάτη, αποτοξινώνει λεμφικό και κυκλοφορικό σύστημα, δυναμώνει τους ώμους, τα πόδια και τη σπονδυλική στήλη κ.α. Και αυτά είναι μόνο μερικά από τα οφέλη της στήριξης στο κεφάλι!

Πώς κάνεις την αναπνοή άσκηση;

Στη yoga λοιπόν, υπάρχει η λεγόμενη pranayama που είναι η πρακτική άσκηση της αναπνοής. Πιο συγκεκριμένα, είναι ο έλεγχος (yama) και η επέκταση (ayama) της βιοενέργειας (prana), με παρέμβαση στο ρυθμό της αναπνοής. Αυτό που προσπαθούμε να αποκομίσουμε από αυτή την πρακτική είναι να μπορέσουμε σταδιακά να αναπνέουμε όσο πιο βαθιά και όσο πιο αργά μπορούμε. Πρακτικά λοιπόν, μια ολόκληρη αναπνοή αποτελείται από την εισπνοή και την εκπνοή.

Γυναίκα με τα πόδια οκλαδόν να κάνει διαλογισμό
Credits: @jared-rice

Βασικός πυλώνας στη διαδικασία αυτή είναι τόσο η εισπνοή, όσο και η εκπνοή να εκτελείται από τη μύτη. Το στόμα το ξεχνάμε σε μια πρακτική yoga! Δε μιλάμε, αλλά επικεντρωνόμαστε στο εδώ και στο τώρα, χωρίς να αποσπόμαστε από το τριγύρω περιβάλλον.


 Η μύτη λοιπόν, τα ρουθούνια δηλαδή, είναι εκείνο το όργανο που φιλτράρει, καθαρίζει και υγραίνει τον αέρα που τελικά φτάνει στους πνεύμονες. Αντίστοιχα στην εκπνοή που πάλι θα εκτελείται από τη μύτη, οι τοξίνες που αποβάλλονται προς το περιβάλλον είναι επίσης φιλτραρισμένες.

Σκέψου τώρα να είσαι σε μια αίθουσα με άλλα 10 άτομα κάνοντας την πρακτική σου και να εκπνέεις από το στόμα. Οι τοξίνες θα κάνουν party! Και δεν το θέλουμε αυτό! Πλέον τούτου, έχει να κάνει και με την ενέργεια που ρέει στο σώμα σου καθ’ όλη τη διάρκεια της πρακτικής σου άσκησης.

Πώς μαθαίνεις την ολόκληρη αναπνοή;

Όπως προανέφερα, μια ολόκληρη αναπνοή αποτελείται από την εισπνοή και την εκπνοή. Στην πρακτική σου λοιπόν, είτε εισπνέεις, είτε εκπνέεις, θα μετράς χρόνους έως ότου αυτό αρχίζει να γίνεται φυσικό.

 Πιο συγκεκριμένα, αναπνέουμε σε 5 χρόνους (1, 2, 3, 4, 5) και εκπνέουμε σε πάλι 5 χρόνους. Μετράμε από μέσα μας και προσπαθούμε σταδιακά να μεγαλώνουμε τις εισπνοές μας βαθαίνοντας τις εκπνοές μας. Ιδανικά, ανάμεσα σε εισπνοή και εκπνοή, υπάρχει το κράτημα, όπου πρακτικά μένεις χωρίς αέρα. Μια ολοκληρωμένη αναπνοή λοιπόν είναι 5 χρόνοι εισπνοή, 3 χρόνοι έσω κράτημα, 5 χρόνοι εκπνοή και 3 χρόνοι έξω κράτημα (5:3:5:3). Όσο εξασκείσαι καθημερινά, τόσο πιο γρήγορα θα επιτύχεις τη συνειδητή αναπνοή και τότε θα καταλάβεις πόσο σημαντική είναι η αναπνοή μας και πόσο καλύτερα θα νιώσεις.

Γυναίκα σε ύπτια θέση σε άσκηση αναπνοής
credits: @mathilde-langevin


Ποιά είναι τα βασικά στάδια της ολόκληρης αναπνοής;

  1. Φέρε το σώμα σου σε ύπτια κατάκλιση. 
  2. Ακούμπα τη δεξιά παλάμη στην κοιλιά σου και την αριστερή παλάμη στην καρδιά, στο στέρνο. 
  3. Πάρε εισπνοή από τη μύτη και νιώσε την κοιλιά σου να φουσκώνει.
  4.  Προαιρετικά, μείνε χωρίς αναπνοή στο στάδιο έσω κράτημα
  5.  Έκπνευσε από τη μύτη και νιώσε την κοιλιά σου να αδειάζει και να βυθίζεσαι προς τη γη. 
  6. Προαιρετικά, μείνε χωρίς αέρα στο στάδιο έξω κράτημα.

Πού σε ωφελεί η διαφραγματική αναπνοή;

Η παραπάνω αναπνοή ονομάζεται διαφραγματική (κοιλιακή). Η αναπνοή αυτή θα βοηθήσει το αναπνευστικό και καρδιοαγγειακό μας σύστημα, θα χαλαρώσει το νευρικό μας σύστημα, θα βελτιώσει τη συγκέντρωσή μας, θα βοηθήσει στην αντιμετώπιση του άγχους, θα μας ανακουφίσει από πονοκεφάλους και πολλά άλλα καθημερινά που μας ταλαιπωρούν.

Την επόμενη φορά λοιπόν που θα εκνευριστείς, στενοχωρηθείς ή ό,τι άλλο σε ενοχλήσει, κάτσε λίγο ήρεμα σε μια μεριά και ανέπνευσε συνειδητά για λίγα λεπτά και όλα θα αλλάξουν.

 Κλείνοντας σας παραθέτω ένα απόφθεγμα από τον Pantajali ΙΙ.3 από τα yoga sutras:

"Όσο καιρό ο ζωτικός αέρας που αναπνέουμε διέρχεται και διαμένει στο σώμα βρισκόμαστε στην κατάσταση της ύπαρξης που ονομάζεται ζωή! Όταν ο ζωτικός αέρας αποχωρήσει οριστικά από το σώμα, η κατάσταση αυτή ονομάζεται θάνατος. Επομένως είναι επιτακτική ανάγκη να ρυθμίσουμε την αναπνοή".